Knjige

Igor Grbić

Izlazak u cvijet

Igoru Grbiću ne trebaju poštapanja o tuđa iskustva: »od istosti se razlikujem samo sobom«, ali svoje pisanje – pa i u pjesmi u prozi – osobito rado olakša ležernošću zaigranosti (čak i čednim turpizmima spominjanja nužde i prdeža), a najradije grozdovima asonanci i spletovima rima: »jer najbolji je znak ustrajnost moje rime: još sve nije ja, još ja nisam svime.« Mogli bismo zaključiti kako njegovo pisanje vodi neodoljiva potreba obuhvaćanja izvanjskih fenomena i nutarnji diktat oblikovanja u zahtjevnim vezanim i (naizgled) nevezanim nakupinama gustih taloga. U međuvremenu je već ispisao opsežni ljubavni kanconijer Pjesme rađanja i umiranja, ali Izlazak u cvijet ostaje kao njegova zasad najadekvatnija poetska legitimacija.
Tonko Maroević

 


U stvaralaštvu Igora Grbića vidljiva je i doza ludičnosti, a ta poetska proza donosi i dio ugođaja koji je bio prisutan i u njegovim esejima, gdje se ponekad zaustavlja na nevažnim, jedva primjetnim detaljima, ali na poetski način, uz ironiju.
Vanesa BEGIĆ, Glas Istre

Biblioteka Podzvizd, knj. 8, glavna urednica Romana Horvat, urednik biblioteke Tonko Maroević, likovno oblikovanje Marcel Bačić, korektura Sandra Tribuson. - Pogovor Tonka Maroevića, bilješka o autoru


Autori

Igor Grbić

Igor Grbić

Književnik, književni teoretičar, prevoditelj i indolog Igor Grbić (1970) predaje na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli…

Izlazak u cvijet

Klikni za povratak