Autori

Arnaldo Momigliano

Arnaldo Momigliano

Arnaldo Dante Momigliano rođen je 5. rujna 1908. u židovskoj obitelji u pijemontskom gradiću Caragliu kraj Cumea. Studirao je na sveučilištima u Torinu i Rimu gdje je i diplomirao radom Sastavljanje Tukididove historije.

Radove o grčkoj, rimskoj i hebreskoj povijesti počeo je objavljivati od 1932. kada je počeo i predavati Grčku povijest na Rimskome sveučilištu, zamjenjujući mentora, znamenita talijasnkog historičara Gaetana De Sanctisa. Od 1936. predavao je Rimsku povijest na Torinskome sveučilištu. Zbog rasnih zakona što ih je uveo Mussolinijev režim, godine 1939. napušta Italiju te se preko Pariza i Londona seli u Oxford gdje za ratnih godina piše recenzije i studije za stručne časopise. Od 1947. radio je kao predavač Antičke povijesti, prvo na Sveučilištu u Bristolu (do 1951), a potom i pri University College Sveučilišta u Londonu. Od 1964. paralelno je vodio i seminare pri Scuoli normale superiore u Pisi. Nakon umirovljenja u Londonu 1975. nastavio je predavati na Committe on Social Thought Sveučilišta u Chicagu.

Osim brojnih recenzija i manjih članaka, Momigliano je tijekom znanstvene karijere objavio i niz utjecajnih i kanonskih studija i knjiga o kulturi i historiografiji antičkog Rima i Grčke te starog Istoka, kao i o »klasičkim temeljima moderne historiografije«.

Arnaldo Momigliano preminuo je u Londonu 1. rujna 1987.

Knjige