Knjige

Miguel de Unamuno

Abel Sánchez i druge proze

Prevela Dora Jelačić Bužimski

 

Abel Sánchez. Pripovijest o strasti prema mnogima najbolji je roman Miguela de Unamuna, najvećeg španjolskog književnika 20. stoljeća. 

Unamuno je u romanu na moderan način reinterpretirao poznatu biblijsku priču o Kajinu i Abelu te u središte razmatranja postavio problem ljudske zavisti.

Joaquín Monegro i Abel Sánchez dvojica su prijatelja koji se poznaju od rođenja i cijeli su život proveli zajedno. Još u djetinjstvu ozbiljni Joaquín bio je taj koji je marljivo učio i u školi postizao uspjehe, no talentiraniji i zabavniji Abel bio je glavni na igralištu i omiljen među djecom. Spoznaja o tome da Abel s lakoćom postiže uspjehe u društvu, isprva među prijateljima, a poslije i među ženama, u Joaquínovo je srce duboko usjekla snažan osjećaj ljubomore. Poslije, Abel će postati slikar, a Joaquín liječnik, ali osjećaj rivalstva Joaquína će pratiti čitav život, a u romanu će se razviti u filozofska razmatranja o odnosu umjetnosti i znanosti, strasti i razuma, vjere i nevjere.

Unamunovo remek-djelo psihološka je studija karaktera modernoga Kajina, kojega progoni tragična mržnja prema bližnjemu i koji čitav život ne može pronaći odgovore na pitanja: Zašto sam tako zavidan? Što sam učinio da postanem takav? Zašto živim mrzeći sebe? Zašto ovdje svi živimo mrzeći jedni druge?

Uz roman, u knjigu su uvrštene i dvije Unamunove pripovijetke, Ludilo doktora Montarca i Novela o Don Sandaliu, igraču šaha, koje problemski korespondiraju s tematikom romana te se zato često i u prijevodima Abela Sáncheza na druge svjetske jezike objavljuju zajedno s njim, a predstavljaju antologijska novelistička ostvarenja.

Glavni urednik Luka Šeput, izvršni urednik Luka Vukušić, grafički urednik Pavao Damjanović, likovni urednik Željko Podoreški, tisak Denona d.o.o., Zagreb, 2022.


Autori

Miguel de Unamuno

Miguel de Unamuno

Baskijsko-španjolski prozaik, pjesnik i filozof (1864–1936), najistaknutiji predstavnik španjolske moderne (tzv. generacije 1898) te jedan od najvažnijih španjolskih književnika 20. stoljeća.

Abel Sánchez i druge proze

PDF-ovi

Klikni za povratak