Knjige

Mirko Tomasović

Raspre i rasprave


U svojoj novoj knjizi akademik Mirko Tomasović iskazuje veliku stručno-znanstvenu preciznost i građansku hrabrost da se prvi sveobuhvatno uhvati ukoštac s problemom posezanja srpskih znanstvenika za hrvatskom literarnom baštinom.

Sead Begović, Vijenac


Nevelika opsegom knjiga Raspre i rasprave predstavlja važan doprinos suvremenoj hrvatskoj književnosti i znanosti o književnosti. Ono što ovu knjigu izdvaja iz skupine sličnih djela znanstveno-esejističke žanrovske pripadnosti jest njezina čitkost i zanimljivost. Erudicija u tekstu nikada ne prelazi u gnjavažu, polemičan ton u žučljivost niti iskričavost i ironija u banaliziranje. Raspre i rasprave dokaz su da i književno-znanstvena literatura može biti i te kako zanimljiva, čak i laicima.
Damir Pešorda, Hrvatsko slovoU dvodijelno komponiranoj knjizi kritičko-polemičkih tekstova i književno-povijesnih studija akademik Mirko Tomasović argumentirano i duhovito osporava antihrvatske tendencije u navodima pojedinih srpskih filologa i talijanskih slavista. Oni na nestručan, znanstveno neutemeljen, pristran, pa i zloban način prisvajaju djela starije hrvatske književnosti ili joj odriču nacionalni identitet, koristeći se pritom, primjerice, čak i krivotvorbom Danteova apostrofiranja pojma Croazia u XXXI. pjevanju Raja!

Posljednje dvije od ukupno pet rasprava objavljenih u ovoj knjizi Tomasović je posvetio književno-povijesnim, knjižnim i traduktološkim raritetima: zadarskomu časopisu Kraljski Dalmatin i prijevodu prvoga dijela Danteove Božanstvene komedije što ga je za vrijeme zatočeništva u ustaškome logoru u Jasenovcu sačinio Grgo Gamulin.

Mala knjižnica Matice hrvatske. Novi niz: kolo I., knj. 3, urednica Romana Horvat, izvršna urednica Vesna Zednik. - Bibliografska napomena, imensko kazalo, bilješka o autoru


Autori

Mirko Tomasović

Mirko Tomasović

Mirko Tomasović (Split, 1938), književni povjesničar, prevoditelj i romanist, najistaknutiji hrvatski marulolog...

Raspre i rasprave

PDF-ovi

Klikni za povratak