Knjige

Jozo Ivičević

Iz novije hrvatske povijesti

Jugoslavenstvo. Pravaši. HSS. Ustaški pokret. Komunistički pokret. Hrvatsko proljeće. Croatia rediviva. Hrvatska danas


Politička povijest Hrvatske u 20. stoljeću tematska je okosnica brojnih povijesnih članaka koje je u hrvatskim novinama i stručnim časopisima objavljivao pravnik, povjesničar i politički uznik Jozo Ivičević. Sada su ti članci, napokon, sabrani i objavljeni u knjižnom obliku, u kući u kojoj je autor kao glavni tajnik, dužnosnik i odogovorni urednik »Hrvatskoga tjednika« ostavio jedan od najprepoznatljivijih osobnih pečata u novijoj Matičinoj povijesti. Svoju povjesničarsku istinoljubivost i predani rad u Matici hrvatskoj Jozo Ivičević platio je teškim zatvorskim robijanjem (1972-1976) i postzatvorskom političkom diskriminacijom.

Premda samozatajan znanstvenik, Ivičević je – u vremena kada to zbog osobnih probitaka nije bilo preporučljivo raditi – znao objavljivati hrabre i oštroumne tekstove posvećene prošlostoljetnome jugoslavenstvu i pravaštvu, seljačkom, ustaškom i komunističkome pokretu te Matici hrvatskoj i Hrvatskome proljeću, završavajući svoj povjesničarski i životni put nizom tekstova o suvremenoj Hrvatskoj.

Biblioteka Posebna izdanja, glavna urednica Jelena Hekman, urednik Igor Zidić, izvršni urednik Mirko Sardelić. - Pogovor Zvonimira Berkovića, imenko kazalo.


Iz novije hrvatske povijesti

PDF-ovi

Klikni za povratak