Knjige

Cvjetko Milanja

Pjesništvo hrvatskog ekspresionizma


Rijetko dobra i prevažna knjiga. Jedan od najvećih prinosa suvremene hrvatske kroatističke znanosti. Milanjinu će paradigmu valjati slijediti.

Ante Stamać, Vijenac

Monografija o hrvatskom pjesništvu ekspresionizma dvodijelno je strukturirana studija koja na jednoj razini razini sadrži teorijske eksplikacije (pitanje geneze, periodizacije, poetičkih čimbenika ekspresionističke paradigme) i pjesničke tekstove nastale između 1914. i 1928., a na drugoj razini proučavanje se hrvatskog ekspresionizma uklapa u sveobuhvatna Milanjina istraživanja o hrvatskom pjesništvu 19. i 20. stoljeća. Milanja obrazlaže pojam ekspresionizma u hrvatskoj književnoj povijesti i književnoj kritici, analizira paradigmatske pjesnike (od Čerine i Donadinija, preko Šimića, Krleža i Cesarca do Tomaša), hrvatski zenitizam u odnosu prema ekspresionizmu te predstavnike, pisce i pojave kasnog, katoličkog i sutonskog ekspresionizma. Knjiga završava razmatranjem poetike ekspresionizma (predmeta, forme i jezika). Hrvatski ekspresionizam cjelovita je književna paradigma iz koje je hrvatska književnost baštinila i poetske motive i formalna obilježja, priključivši hrvatsku književnost modernim tokovima europske književnosti.

Književni teoretičar, povjesničar i kritičar Cvjetko Milanja (Zaglav na Dugom otoku, 1943) redoviti je profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Biblioteka Posebna izdanja, urednica izdanja Jelena Hekman. - Imensko kazalo, bibliografija


Autori

Cvjetko Milanja

Cvjetko Milanja

Povjesničar i teoretičar književnosti, književni kritičar i urednik (r. 1943), više od trideset godina predavao je noviju hrvatsku književnost na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Autor je niza nezaobilaznih knjiga u kojima je opisao, interpretirao i tipologizirao hrvatsko suvremeno pjesničko i romaneskno stvaralaštvo.

Pjesništvo hrvatskog ekspresionizma

Klikni za povratak