Knjige

Radoslav Tomić

Trogirska slikarska baština

Od 15-20. stoljeća

Fotografije Živko Bačić


U knjizi Trogirska slikarska baština metodom umjetničke topografije obrađene su slike koje se čuvaju u trogirskim crkvama, samostanima, muzejima, privatnim zbirkama, te u okolnim selima i na otoku Drveniku Velikom, nastale u razdoblju od 1420. do 1941.. Autor je sabrao, dokumentirao, inventarizirao, opisao i kritički ocijenio više od 400 slika različitoga sadržaja, stila i kvalitete: od sakralnoga do profanoga slikarstva, od vrhunskih djela do diletantsko-amaterskih i provincijskih slikotvora.

Vrhunski napisana i otisnuta, Tomićeva je knjiga pravi putokaz stručnoj i znalačkoj obradi hrvatske umjetničke i kulturne baštine.

Likovna knjižnica. Niz Katalozi, knj. 1, urednica Jelena Hekman, urednik Luka Gusić, fotografije Luka Mjeda i Fototeka Konzervatsorskog ureda Split. - 372 c/b i 55 kolor reprodukcija,bibliografija, imensko kazalo, sažeci na talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku, (bibliografske) bilješke uz tekst


Autori

Radoslav Tomić

Radoslav Tomić

Povjesničar umjetnosti, redovni profesor na zadarskome Filozofskom fakultetu Radoslav Tomić (Split, 1957) vodeći je hrvatski stručnjak za slikarstvo i kiparstvo Dalmacije od 15. do 19. stoljeća.

Trogirska slikarska baština

PDF-ovi

Klikni za povratak