Komunikološka škola Matice hrvatske

Studenti u peterodnevnom programu učili o medijima i kulturi

U Korčuli i Blatu održava se dvanaesta Komunikološka škola Matice hrvatske

slika

"Mediji i kultura, kultura u medijima“ tema je dvanaeste Komunikološke škole Matice hrvatske koja se od 5. do 9. listopada održava u Korčuli. U školi sudjeluje dvanaest ponajboljih studenata komunikologije i novinarstva Fakulteta političkih znanosti, Fakulteta hrvatskih studija i Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod vodstvom profesora Igora Kanižaja (FPZG, pročelnik Odjela za medije MH) i Danijela Labaša (Hrvatsko katoličko sveučilište).

Kroz predavanja i radionice uglednih hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i medijskih djelatnika studenti će imati priliku temi kulture i medija pristupiti s raznih aspekata. Ovogodišnji su polaznici: Antonela Bukovac (FHS), Jelena Drobnjak (FHS), Emili Ibrulj (FPZG), Klaudia Jurgan (FPZG), Vilim Kalle (FHS), Laura Lazić (HKS), Vanesa Lukačin (HKS), Ivana Moslavac (FHS), Petra Orešković (FPZG), Barbara Poslek (HKS), Ema Smrtić (HKS), Dino Stošić (FPZG). 

U Korčuli boravi i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran koji je na otvaranju škole pozdravio studente i goste i prigodno rekao kako je Matica hrvatska otvorena mladima, a dvanaesta godina održavanja škole svjedoči važnosti ovog programa koji će Matica i dalje organizirati i dodatno jačati.

Osim teorijskog dijela, kroz medijske treninge, ali i posjete lokalnim medijima poput Radio Korčule i Radio Blata, polaznici škole razvijaju svoje vještine nastupa u medijima. Upoznaju se i s baštinom otoka u suradnji s TZ-om Grada Korčule i Gradskim muzejom Korčula u kojem se ove godine održava dio predavanja.

Treći dan škole posvećen je kulturi i inkluziji, a održava se u Blatu u suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Blatu. Uz studente na predavanjima sudjeluju i učenici Srednje škole Petra Šegedina Korčula.

Ovogodišnja se škola održava uz potporu Grada Korčule i njemačke Zaklade Renovabis.

Komunikološka škola Matice hrvatske od 2008. jednom godišnje najboljim studentima komunikologije i novinarstva pruža jedinstveno izvanfakultetsko multidisciplinarno stručno usavršavanje. Nositelji programa ugledni su hrvatski znanstvenici, stručnjaci i medijski djelatnici.

Cilj je škole buduće nositelje hrvatskoga medijskoga života dodatno osposobiti za obavljanje najodgovornijih zadaća u hrvatskom medijskom i komunikacijskom prostoru kao dijelu medijskog prostora. Neki od dosadašnjih polaznika Dosad je u programu sudjelovalo jedanaest generacija (odnosno 134 studenata), a neki od prijašnjih polaznika danas se nalaze na vodećim pozicijama u akademskoj zajednici, korporacijama i medijima.

PROGRAMO projektu

Matica hrvatska i njezin Odjel za medije 2008. godine pokrenuli su Komunikološku školu (KŠMH) sa željom da se mladim i perspektivnim studentima novinarstva i komunikologije Sveučilišta u Zagrebu pruži dodatno izvannastavno obrazovanje s područja medija. Dosad je u programu sudjelovalo deset generacija studenata, a neki od prijašnjih polaznika danas se nalaze na vodećim pozicijama u akademskoj zajednici, korporacijama i medijima. Komunikološka škola jedinstveni je zajednički projekt ovog tipa za studente Fakulteta hrvatskih studija, Fakulteta političkih znanosti i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Osim studenata, predavači također imaju priliku razmijeniti iskustva sa svojim kolegama.

Potaknuti uspjesima prethodnih generacija, i zadovoljstvom predavača i studenata i ove će godine u gradu Korčuli biti održana dvanaesta Komunikološka škola (KŠMH 2022.) na kojoj će 12 novih studenata imati priliku razgovarati o kulturi i medijima.

Nositelj projekta

Odjel za medije Matice hrvatske

Organizacijski odbor

Miro Gavran, predsjednik MH
prof. dr. sc. Danijel Labaš (HKS)
izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj (FPZG), pročelnik Odjela za medije MH
Branko Lovrić, osnivač KŠMH          Jelena Gazivoda, tajnica KŠMH

www.facebook.com/komunikoloska.skola