Zbivanja - Izvješća

Komunikološka škola Matice hrvatske, Odjel za medije Matice hrvatske

Deseta Komunikološka škola MH posvećena vrednotama u medijima

U Korčuli je 15. listopada s radom započela Komunikološka škola Matice hrvatske (KŠMH 2020.) na temu „Vrednote u medijima i hrvatskom društvu“. Na ovogodišnjoj školi koja se do 18. listopada održava jubilarni deseti put uz podršku Grada Korčule i Grada Zagreba sudjeluje deset najboljih studentica komunikologije i novinarstva Fakulteta političkih znanosti, Fakulteta hrvatskih studija te Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Komunikološku školu MH uz pozdravne su riječi svečano otvorili gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i voditelji škole Igor Kanižaj, pročelnik Odjela za medije Matice hrvatske (FPZG) i Danijel Labaš (FHS). Gradonačelnik Fabris osvrnuo se na važnost vrednota u novinarstvu i u našem društvu kojima je škola i  posvećena, poželio uspješan rad i iskazao potporu projektu koji se drugi put zaredom održava u Korčuli. Studentice je u ime Matice hrvatske i  njezina Odjela za medije pozdravio Igor Kanižaj, ukratko je predstavio školu, predavače i ovogodišnju temu.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera polaznice KŠMH 2020. u zajedničkom radu i dijalogu s predavačima potiču se na kritičko promišljanje o svim sadržajima s kojima se susreću u javnosti i u medijskom prostoru. Također će biti osposobljene za identificiranje nepoželjnih i prijetećih sadržaja općeljudskim vrednotama, te njihovo ublažavanje u svojoj okolini. Među predavačima su istaknuti stručnjaci za komunikaciju i medije doc. dr. sc. Lana Ciboci, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, prof. dr. sc. Danijel Labaš, izv. prof. dr. sc. Božo Skoko, komunikacijski stručnjak Franjo Skoko, akademski snimatelj Danijel Crnek i drugi. Svoja dugogodišnja novinarska i urednička iskustva, kao i vrijednosti u novinarstvu sa studenticama je prvoga dana održavanja škole podijelila i Korčulanka Ivana Petrović (Nova TV).

Tijekom četiri dana polaznice će imati priliku usavršiti i svoj javni nastup te se upoznati s odabranim lokalnim medijima i njihovim radom, a tijekom studijskog putovanja u Blato i Vela Luku upoznat će povijest i kulturu otoka Korčule.

Matica hrvatska i Odjel za medije 2008. godine pokrenuli su Komunikološku školu (KŠMH) sa željom da se mladim i perspektivnim studentima novinarstva i komunikologije pruži dodatno izvannastavno obrazovanje s područja medija. Dosad je u programu sudjelovalo devet generacija (odnosno 110 studenata), a neki od prijašnjih polaznika danas se nalaze na vodećim pozicijama u akademskoj zajednici, korporacijama i medijima.

Cjeloviti program možete pogledati OVDJE.

slika

Polaznice i voditelji KŠMH u obilasku KorčulePregled