Zbivanja - Galerija Matice hrvatske

IZLOŽBA Ivan Tudek - Ruined Photo u Galeriji Matice hrvatske

Otvorenje izložbe održava se 18. prosinca 2020. u 18 sati.
Izložba je otvorena do 10. siječnja 2021.

Iz predgovora:
Izložba Ruined Photo slijedi poetiku dviju posljednjih izložaba Ivana Tudeka - ,,Pohvala jednostavnosti'' (Lauba, 2017.) i ,,Moć zapažanja'' (Galerija SC, 2019.). Umjetnik pristupa mediju slike/fotografije/asemblaža kombinirajući riječ i sliku na konceptualan način postavangardnih tendencija nastalih 60ih godina prošlog stoljeća, a uzore kadriranja pronalazi i u stripu – jedino što je kod Tudeka riječ svedena tek na naslov rada, dok je sama naracija u većini slučajeva isključena.
Ključne riječi u nazivima prethodnih izložbi jednostavnost i zapažanje sjajno preciziraju dominantne preokupacije umjetnika – u prvome redu izravnost jezično-vizualne poruke koja ne ostavlja prevelik prostor za višeznačnost, a potom poigravanje percepcijom promatrača tako da se potonji mora dvostruko angažirati –jezično i vizualno. Nazivi, koji su ujedno poruke, većinom su na engleskom, stoga što je taj jezik efektan za kratke iskaze, zamalo pa parole od jedne do dvije riječi, a možda umjetnik, budući su teme koje propitkuje i ekološke naravi, neizravno koketira i s legendarnim radom Mladena Stilinovića – ,,An Artist Who Cannot Speak English Is no Artist'', pokušavajući tako širiti poruku na razini globalne, a ne samo lokalne zajednice. (...)

Neva Lukić


Ivan Tudek rođen je 1983. godine u Zagrebu. 2010. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku u klasi izv. prof. Damira Sokića. Do sada je ostvario tridesetak samostalnih izložbi, te sudjelovao na pedesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Boravio na nekoliko međunarodnih rezidencija. Neka od djela otkupio mu je Muzej suvremene umjetnosti Istre. Također, autor je jedne javne skulpture „Torba“, Vrsarriva, te je autor nekoliko autorskih slikovnica u izdanju nakladničke kuće Mala zvona te ilustrator slikovnice Neve Lukić u nakladi Semafore iz Zagreba. Član je HDLU-a Zagreb.


Tijekom trajanja izložbe primjenjivat će se preporuke HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija.Adresa

Ulica Matice hrvatske 2, 10000 Zagreb

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka
od 13 do 19

Subotom
od 11 do 13

Savjet galerije

Vanja Babić, Neva Lukić, Paulina Jazvić, Željko Marciuš, Zoltan Novak, Enes Quien

Voditelj galerije

Vanja Babić

Galeriju MH podupiru

Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ministarstvo kulture