Vijenac 782

Naslovnica, Tema

Ususret šestom izdanju Festivala svjetla Zagreb, 20–24. ožujka

SVJETLOSNA RAPSODIJA

Piše Karla Despot

I ovogodišnje izdanje Festivala svjetla odlikuje težnja inovativnim ostvarenjima i pomacima. Prostori zagrebačkih parkova, trgova i gradskih pročelja od 20. do 24. ožujka još će se jednom preobraziti u iluminirane kulise, koje će, sa 29 svjetlosnih instalacija na 24 lokacije, predstaviti radove domaćih i inozemnih autora

Unatrag nekoliko godina hrvatska prijestolnica osvit proljeća nagovješćuje na osebujan način. Riječ je, dakako, o već tradicionalnom Festivalu svjetla Zagreb – u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba koja povezuje likovnost, arhitekturu i izvedbene umjetnosti s tekovinama moderne tehnologije, a koju je publika svesrdno prigrlila. Od trenutka prvog održavanja 2017. godine, vrijednost Festivala međunarodno je prepoznata, što potvrđuje njegova uvrštenost unutar organizacije Festival of Lights International.


HNK na Festivalu svjetla 2023. – ove godine zasjat će svjetlosnim notama Proljetne simfonije za koju su zaslužni Festival of Lights International i Daniel Margraf  / Snimio J. Duval / TZ ZG

Prostori zagrebačkih parkova, trgova i gradskih pročelja još će se jednom preobraziti u iluminirane kulise koje će, sa 29 svjetlosnih instalacija na 24 lokacije, predstaviti radove domaćih i inozemnih autora. Posebice valja naglasiti suradnju s međunarodnom nevladinom organizacijom WWF Adria, koja, u okviru hvalevrijedne svjetske akcije Sat za planet Zemlju, nastoji ukazati na važnost svijesti o vlastitoj odgovornosti i aktivnoj ulozi svakog pojedinca u očuvanju okoliša. Neraskidiva povezanost čovjeka i prirode misao je koja se kao tematska okosnica može iščitati u velikom broju instalacija kojima ćemo uskoro imati priliku svjedočiti na ulicama glavnoga grada, a jedna od najdojmljivijih svakako je ona naslovljena We are all connected, koja će nas dočekati na Marulićevu trgu.

Kula Lotrščak kao svjetionik

Na dodiru Gornjeg i Donjeg grada poput svjetlokaza uzdiže se Kula Lotrščak, koja, preobražena u instalaciju pod naslovom Svjetionik, simbolizira polazišnu točku manifestacije i dolazak nove nade kojoj je emanacija svjetlost. Nositelj je navedenog koncepta tvrtka Prolight, a potpisuje ga Ranko Skansi.


I ove godine Kula Lotrščak bit će preobražena u svjetionik / Snimio M. Tomaš / TZ ZG

S dolaskom na igralište Osnovne škole Miroslava Krleže u Parku Opatovina susrest ćemo se s uratkom Manifest of Ecology; audiovizualnom simfonijom ekologije i pulsirajuće svjetlosti u produkciji i izvedbi navedene tvrtke. Demonstracija plesnoga performansa u oprečju sa snopovima svjetla simbol je agresivne dominacije čovjeka nad prirodom i nekontrolirane sječe šuma, ali i putokaz transformaciji sivila industrije u zelenilo ekološke ravnoteže i blagostanja.

Nekoliko koraka dalje, naići ćemo na Lipicance, svjetlosnu instalaciju nadahnutu svjetski poznatom autohtonom pasminom konja čiji je uzgoj uvršten na popis nematerijalne kulturne baštine, a kojoj će se zasigurno jednako obradovati starija i mlađa populacija.

U duhu baštinjenja autohtonog dolazimo do tržnice Dolac – poprišta susreta starog i novog; tradicije i suvremenosti koju objedinjuje naslov Zagreb Medley. Tijekom narednih dana autorski tim Festival of Lights International i MP-STUDIO učinit će je vodećom pozornicom manifestacije spajajući pritom vrhunsku 3D-mapping tehnologiju vizualizacije s povijesnim licem građevina koje je okružuju. Njezine glavne stube krasit će Zg Luniranje / Zg Moonwalk – spektakularni visokotehnološki „tepih“ i posveta jednom od najvažnijih pop-glazbenika, Michaelu Jacksonu, a potpisuje ga R / Inovacija.

Gordana i Zorislav Šojat, izumitelji nekoliko svjetlosno-umjetničkih uređaja i umjetnici koji stoje iza dvojca Art Light, u dvorište Zagrebačkoga plesnog centra donose Mir/Peace – postav kojim na 73 jezika i 29 svjetskih pisama žele u kolektivnu svijest prizvati nužnost uspostave mira u ratom i razaranjima uzburkanu vremenu čiji smo sudionici.

Festival svjetla 2024. donosi 29 svjetlosnih instalacija na 24 lokacije / Snimio J. Duval / TZ ZG

Monumentalne projekcije i 3D-zvuk u zgradi Zagrebačkoga plesnog centra

Unutar zgrade Zagrebačkoga plesnog centra, ujedno jedine zatvorene lokacije ovogodišnjeg festivala, na adresi Ilica 10/1, smjestit će se audiovizualna instalacija naslovljena Tebe nema, jao srcu mome / Without You, oh my poor heart autora Hušman, Klif i tonota čiji je nositelj umjetnička organizacija Osciloskop. Koristeći se metodom analognog i digitalnog kolažiranja, autori uslojavaju slike, boje i teksture herbarija i optičkih prizmi. Dajući novo ruho suvremene elektronske glazbe tradicionalnim južnoslavenskim napjevima, omogućit će posjetiteljima ulazak u prostor monumentalnih psihodeličnih projekcija i trodimenzionalnog zvuka.

Interaktivne instalacije u Masarykovoj ulici pod naslovom Kocka / Cube iz kreativnog studija Kotaga, koja će svim posjetiteljima putem dodira omogućiti potpuno drukčiji doživljaj videopiksela.

Universum, najnoviji projekt slovačkoga svjetlosnog dizajnera Sedemminut, u obliku pedeset svjetlećih kugli uz pomoć refleksije na vodi ispunit će Gajevu ulicu svjetlosnim efektima. Još jednu Sedemminutovu instalaciju, zamišljenu kao šetnju parkom koja postupno ubrzava i naposljetku završava sprintom, naslovljenom Za Mir! / For Peace!, pronaći ćemo u Parku Ribnjak.

Od kaosa do harmonije

O različitim perspektivama podučit će nas Perspektiva / Point of View Marka Bolkovića, idejnog začetnika pulskog festivala svjetla Visualia. Smještena na Europskom trgu, interaktivna svjetlosna instalacija zamišljena je kao ogledalo kaosa koji se u određenoj točki stajališta pretvara u harmoniju prenoseći poruku o mogućnosti izbora i percepcije.

Objedinjeni pod agencijom Scuderia Zagreb, autori Tina Marković, Vid Lončarević i Dora Kuzmić instalacijom Vlaška svjetlosna vizura / Vlaška Light Visure reinterpretirat će prepoznatljive kadrove grada u novom, svjetlećem obličju i koloritu potičući maštu svih prisutnih.

Na Trgu hrvatskih velikana, u suradnji Festival of Lights International i umjetnice OKO, koja je sudjelovala i na berlinskom festivalu svjetla, upoznat ćemo se s Čuvarima budućnosti / Guardians of the Future – konceptom koji poput svjetionika nade utjelovljuje vitalnu ulogu koju svatko od nas nosi u nepokolebljivoj predanosti unapređenju i brizi za okoliš i zajednicu.

Suvremena hrvatska umjetnica Ida Blažičko i porečki sound-artist s nizozemskom adresom Alex Brajković Baloničićima / Bubbles u Parku Zrinjevac dočarat će čaroliju svjetlucavih balončića pružajući posjetiteljima jedinstveno interaktivno iskustvo.

Na putu od Venecije do Lonjskog polja, fizički dio prošlogodišnjeg nastupa na Venecijanskom bijenalu, tj. prostorno-svjetlosna instalacija Okidač, nakratko će se zaustaviti na Trgu Josipa Jurja Strossmayera i postati mjesto promjene percepcije neposredne okoline. Koncept potpisuje multidisciplinarni tim koji čine Mia Roth, Tonči Čerina, Luka Fatović, Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević i Ivica Mitrović pod okriljem Udruženja hrvatskih arhitekata.


Jedna od prošlogodišnjih lokacija / Snimio J. Duval / TZ ZG



Festival svjetla u Zagrebu 2023. – pogled iz zraka na osvijetljen muzej Mimara / Snimio Igor Kralj / PIXSELL

Proljetne simfonije
na zgradi HNK-a

Zagrebačka će se publika imati priliku susresti i sa španjolskim umjetnikom Javierom Rierom, čiji se radovi temelje na geometrijski oblikovanim svjetlosnim projekcijama s ciljem proširenja ljudske percepcije u shvaćanju istovjetnosti zakona prirode i geometrije. Na ovogodišnjem izdanju Festivala predstavit će se konceptom Ritam i mjera svjetlosti / Rhythm and Measurement of Light na Trgu kralja Tomislava. Riječ je o projekciji svjetlosti i geometrije koja uvodi promatrača u stanje simultane kontemplacije transformirajući prostor u novu dimenziju.

Sukladno svojoj namjeni, zgrada Hrvatskoga narodnog kazališta kao jedan od simbola grada zasjat će svjetlosnim notama Proljetne simfonije / Spring Symphony za koju su zaslužni Festival of Lights International i Daniel Margraf.

Festival of Lights International i MP Studio na Trg bana Josipa Jelačića donose Nightography pružajući uvid u fascinantnu sinergiju svjetla i prirode kroz kameru novog Galaxyja, dok će Legacy in Light počasnim natpisom iluminirati kip Marka Marulića na istoimenom trgu te tako oživiti ostavštinu velikana hrvatske književnosti i povijesti.

Mažuranićev trg ugostit će čak tri instalacije. Prvu od triju, pod naslovom Krijesnice / Fireflies, osmislili su Jelena Petrić, Vojin Hraste i Ana Mikin u obliku viseće svjetlosne instalacije koja predstavlja imaginarni život krijesnica kroz dinamiku njihovih međusobnih odnosa i svakodnevnice. Drugu, interaktivnu i audiovizualnu instalaciju, pod naslovom U oblacima / In the Clouds, potpisuje Tina Marković uz agenciju Scuderia Zagreb, dok joj se u trećoj, naslovljenoj AI Parazit / AI Parasite, pridružuju Vid Lončarević i Dominik Gadže. Ona u obličju kocke vizualizira suodnos nevjerojatne količine informacija koje konzumiramo i kojima dalje hranimo mrežu podataka.


Festival of Lights International i MP Studio na Trg bana Josipa Jelačića ove godine donose projekt Nightography / Snimio J. Duval / TZ ZG


Instalacija na Tomislavcu 2023. – ove godine susrest ćemo se s radom španjolskog umjetnika Javiera Riera / Snimio S. Cerić Kovačević / TZ ZG

Tajni život šuma

Dvije magične svjetlosne instalacije očekuju nas na Golubovcu u Park-šumi Tuškanac te u blizini kina Tuškanac. Riječ je o konceptima Procvat / Florescence i Tajni život šuma / The Secret Life of Forests. Prvi, kao ambijentalna svjetlosna instalacija, podsjeća nas da sve u prirodi ima svoj ritam i mijene te da je u nekoj vrsti suodnosa, dok nas drugi poziva da zakoračimo u šumu izvan poznata nam svijeta u kojoj su nebeska tijela u bliskoj komunikaciji s drvećem. Za realizaciju navedenih instalacija zaslužna je umjetnica Jelena Petrić u suradnji s Anom Mikin, Hrvojem Nikšićem, Branimirom Štivićem te Ivom Rodić Novak.

U Park-šumi Tuškanac naići ćemo i na Meteorite / Meteorites – misteriozne kozmičke svjedoke koji će nam posvjedočiti o svom padu u skriveni prostor gradske šume.

Dječje igralište na Dubravkinu putu obogatit će Neon Playground i Pixelio uvlačeći nas u virtualni svijet igre i mašte kroz šarenilo svjetlosnih impulsa.

Hommage Draženu Petroviću

Nakon svečanog šibenskog otvaranja u prosincu, instalacija Dvorana, lopta, stolice posvećena našem sportskom velikanu Draženu Petroviću predstavit će se i zagrebačkoj publici tijekom Festivala svjetla. Riječ je o stiliziranoj skulpturi dječaka s loptom, velikoj staklenoj četvorci ispunjenoj košarkaškim loptama i podnožju s citatima – instalaciji koja je spoj umjetnosti i tehnologije te poveznica između prošlosti i budućnosti. Središnji dio čini legendarna Draženova „četvorka“ s dresa Šibenke i reprezentacije kao simbol samih početaka sportskih uspjeha na putu do Olimpijskih igara u Barceloni. Četvorka je ispunjena stotinama košarkaških lopti koje simboliziraju mnogobrojne ispucane lopte na svakodnevnim treninzima, dok su u podnožju skulpture ispisani Draženovi citati o važnosti predana rada i truda na putu prema ostvarenju vlastitih snova. Instalacija je nastala u suradnji šibenskog Kolektiva 4b i Tvrđave kulture Šibenik, a tijekom održavanja Festivala potražite je na platou garaže Tuškanac.

Festival svjetla Zagreb mnogo je više od prividne jednodimenzionalnosti koju sugerira imenom. Ono je svojevrsni Gesamtkunstwerk – mjesto inovativnih susreta ambijentalne umjetnosti, dizajna i znanosti te platforma koja simbolički progovara o aktualnim temama današnjice. Istovremeno, izbor svjetlosti kao jezika obraćanja neodvojiv je od njezine etičke, iscjeliteljske komponente.

Članak je nastao u suradnji
s Turističkom zajednicom
grada Zagreba

Vijenac 782

782 - 29. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak