Vijenac 782

Naglasak, Naslovnica

Zakonom o hrvatskom jeziku prvi je put u hrvatskoj povijesti normativno uređena službena i javna uporaba hrvatskoga standardnog jezika, kazao je premijer Plenković zahvalivši Matici hrvatskoj na inicijativi

Povijesni iskorak u očuvanju bogatstva hrvatskoga

Redakcija

Predsjedništvo Matice hrvatske na čelu s predsjednikom Mirom Gavranom i Radna skupina za izradu nacrta Zakona o hrvatskom jeziku sastali su se 14. veljače u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i suradnicima. Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali ministar znanosti i obrazovanja Radovan ­Fuchs, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, predstojnik ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, zamjenik Tomislav Leko, glasnogovornik Marko Milić, Zdravka Bušić, predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH i Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, saborski zastupnici Andro Krstulović Opara i Majda Burić te posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za društvena pitanja Zvonko Kusić.

Tom prigodom iskazana je uzajamna zahvala za iniciranje, podupiranje i donošenje Zakona o hrvatskom jeziku, usvojena u Hrvatskom saboru 26. siječnja, koji je objavljen u Narodnim novinama 7. veljače, a na snagu je stupio osmoga dana od dana objave u NN.

„Zakonskim okvirom ostvaren je povijesni iskorak u očuvanju bogatstva hrvatskog jezika, koji dobiva primjeren status i skrb. Zakonom o hrvatskom jeziku prvi je put u hrvatskoj povijesti normativno uređena službena i javna uporaba hrvatskoga standardnog jezika“, poručio je tom prigodom premijer Plenković zahvalivši svima koji su dali doprinos u procesu izrade Zakona o hrvatskom jeziku.


Sudionici sastanka u Banskim dvorima: Zvonimir Frka-Petešić, Andro Krstulović Opara, Vesna Bedeković, Nina Obuljen Koržinek, Andrej Plenković, Radovan Fuchs, Zdravka Bušić, Majda Burić, Zvonko Kusić, Tomislav Leko, Ana Preost, Božidar Petrač, Ivica Nuić, Damir Zorić, Dubravka Oraić Tolić, Mario Jareb, Miro Gavran, Mislav Ježić, Stjepan Damjanović, Tomislav Stojanov, Marijo Grčević i Goran Galić / Izvor Vlada RH


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran


Damir Zorić, Dubravka Oraić Tolić, Mario Jareb, Miro Gavran, Mislav Ježić i Stjepan Damjanović


Na sastanku je iskazana uzajamna zahvala za iniciranje, podupiranje i donošenje Zakona o hrvatskom jeziku

Naglasio je da je hrvatski jezik temeljna sastavnica hrvatskog identiteta i hrvatske kulture, koji su dio europskog identiteta i europske kulture, te je dužnost države skrbiti se za hrvatski jezik, za njegovo očuvanje, njegovanje i razvoj. 

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran zahvalio je predsjedniku Vlade, čijom je odlukom nacrt zakona upućen u proceduru. Premijera Plenkovića i suradnike upoznao je s novim projektima Matice hrvatske, kao i postignućima u protekloj godini. Govorio je o 182. obljetnici Matice hrvatske i svemu što je ostvareno u novije vrijeme – Festivalu knjige u MH i brojnim drugim novim programima, povećanju događaja za 300 posto, uvećanju članstva za 25 posto, osnivanju novih deset ogranaka, među kojima je posljednji osnovan sljedećega dana, 15. veljače, u Pragu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zahvalnost Matici hrvatskoj na svemu što čini za afirmiranje hrvatske kulture, znanosti, prosvjete i obrazovanja. Dao je do znanja da će i u budućnosti Vlada podupirati sve te programe. Podržao je nove ideje i projekte Matice hrvatske, među kojima je i osnivanje Muzeja hrvatskog jezika. U svjetlu donošenja Zakona o hrvatskom jeziku, na sastanku je naglašena važnost formiranja Vijeća za hrvatski jezik te provođenja novousvojenog Zakona.

Uz članove Predsjedništva Matice hrvatske (Miro Gavran, Dubravka Oraić Tolić, Damir Zorić, Mario Jareb, Ivica Nuić i Božidar Petrač) te članove Radne skupine za izradu nacrta Zakona (Marijo Grčević, Stjepan Damjanović, Mislav Ježić, Tomislav Stojanov) na sastanku su sudjelovali glavni urednik Vijenca Goran Galić i poslovna tajnica Matice hrvatske Ana Preost.

 

Vijenac 782

782 - 29. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak