Vijenac 760

Druga stranica

IVANU JANEŠU URUČENA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Život posvećen Čabru

Nada Glad

Ivan Janeš nagradu je zaslužio širokom paletom djelovanja od lokalne gerovsko-čabarske i goranske sredine, županijske i republičke jer je svoj radni vijek punio rezultatima rada odgojitelja i predavača, gimnazijskog profesora, ravnatelja osnovnih i srednje škole; jedan je od onih koji su na najboljim prosvjetnim zasadama 90-ih trasirali putove odgoja i obrazovanja u samostalnoj RH

Uz 30. obljetnicu Primorsko-goranske županije, na svečanosti u opatijskom hotelu Kvarner 14. travnja Ivanu Janešu, predsjedniku Ogranka MH u Čabru, i višestruko nagrađivanu direktoru i predsjedniku tvrtke JGL-a (Jadran – Galenski laboratoriji) Ivi Usmijaniju uručene su nagrade za životno djelo. Sjednici je prisustvovao predsjednik RH Zoran Milanović, županijsko vodstvo na čelu sa županom primorsko-goranskim Zlatkom Komadinom i drugi uglednici iz svih sfera županijskog života.


Predsjednik županijske Skupštine Marko Boras Mandić, nagrađeni Ivan Janeš i župan Zlatko Komadina

Ivan Janeš nagradu je zaslužio širokom paletom djelovanja od lokalne gerovsko-čabarske i goranske sredine, županijske i republičke jer je svoj radni vijek punio rezultatima rada odgojitelja i predavača, gimnazijskog profesora, ravnatelja osnovnih i srednje škole; jedan je od onih koji su na najboljim prosvjetnim zasadama 90-ih trasirali putove odgoja i obrazovanja u samostalnoj RH; kao autor stručnih članaka iz odgoja i obrazovanja, ustrajan prenositelj novih znanja i tehnologija na mlađe kadrove te neimar odnosa u tehničkoj kulturi koja je rastvarala obzore ubrzanijem razvoju u svim sferama života.

Plodna, bogata, nezaobilazna aktivnost u životu Ivana Janeša jest matičarstvo – član je Matice hrvatske od 1971, a jedan je od poticatelja obnove Matičina rada i osnivanja Ogranka MH u Čabru 1992. Lani se navršilo tri desetljeća rada u MH i njegova predsjedanja ogrankom koji skrbi o mjesnim kulturnim i povijesnim osobitostima, kulturnoj baštini, očuvanju mjesnih govora, o svemu što čabarsku sredinu čini posebnom na širem domovinskom prostoru. Čabarski matičari pod vodstvom Ivana Janeša prionuli su poslu kojeg je bilo na sve strane: obnovi spomenika kulturne baštine crkvice sv. Ane u Malom Lugu, obnovi svetišta Majke Božje Svetogorske kod Gerova, Ministarstvo kulture je na njihov prijedlog zaštitilo čabarske govore proglasivši ih nematerijalnim kulturnim dobrom RH.

Čabarski je ogranak MH u Janešovu predsjedničkom mandatu izdavač 110 knjiga, većini njih je urednik, a sve je pripremio za tisak bez naknade: kako on tako i suradnici – autori tekstova, fotografija, lektori. On sam autor je dviju knjiga – Spomenice Matice hrvatske Čabar (1842–2017. i 2017–2022) te knjige koju je pripremio sa suradnicima (akademkinja Željka Čorak, Stjepan Sučić i Željko Bartulović), Čabarska čitanka s povijesnim osvrtom na razvoj toga dijela Gorskoga kotara od 1404. do danas.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak