Vijenac 760

Matica hrvatska

NOVA GRADIŠKA  – PREDSTAVLJANJE KNJIGA

Susret (s) dvoje pjesnika

Vjekoslava Bagarić

Ogranak MH u Novoj Gradiški ugostio je 7. ožujka poznatoga književnika, pjesnika, putopisca, scenarista i novinara Stijepu Mijovića Kočana i pjesnikinju Mirjanu Mijović Kočan. Predstavili su dvije Kočanove knjige, Bože moj i Pjesnici pljeva. 


Mirjana i Stijepo Mijović Kočan i Vjekoslava Bagarić

Nazočne u publici i goste pozdravila je predsjednica Ogranka Vjekoslava Bagarić, koja je govorila o stvaralaštvu Stijepe Mijovića Kočana s posebnim osvrtom na knjigu promišljanja Bože moj. Knjiga se  sastoji od devedeset cjelina naslovljenih brojevima, međusobno povezanih Božjim uprisutnjenjem. U toj refleksivno-meditativnoj prozi koja je istovremeno i esej i naracija i poezija, Kočan promišlja o široku rasponu tema: o zaokupljenosti čovjekom i svijetom, prošlošću i sadašnjošću, rajem i paklom, nebom i zemljom, vjerom i sumnjom. Kroz intertekstualnost moguće je iščitati i njegove uzore: Pupačića, Ujevića, Kranjčevića, Cesarića, Kuparea...  

O zbirci Pjesnici pljeva govorila je Mirjana Mijović Kočan, pročitavši i nekoliko pjesama iz te zbirke, dok je sam autor pojasnio naslovnu sintagmu u kontekstu tradicionalne vršidbe žita na gumnu svojih predaka u Konavlima.

Susret je završio u prijateljskom ozračju darivanjem knjiga obitelji Kočan, Stijepe i Mirjane, nazočnim posjetiteljima i Ogranku MH u Novoj Gradiški.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak