Vijenac 760

Zadnja stranica

Novi Projekt GRADA RIJEKE Povežimo se baštinom

Oživljavanje baštine riječkog prstena

Piše Vedran Obućina

U budućnosti se planiraju uključiti i drugi sadržaji kulturno-povijesne baštine jer je osnovna interpretacijska poruka projekta Povežimo se baštinom prezentacija bogatstva i raznolikosti baštine, stilova života i kulturnih identiteta urbane aglomeracije Rijeka

Baština ostaje mrtva ako se oko nje ne pletu priče i shvaćanja prošlosti u sadašnjosti. Osobito to vrijedi za turistički važna područja, gdje se turistički otisak može dvojako sagledavati. S jedne strane samo očuvanje baštine bez realnog dodira samo šteti krhkoj infrastrukturi minulih vremena, ali s druge strane pristup očuvanja baštine koji uključuje posjetitelja u riječi i iskustvu pridonosi jačanju sjećanja i življenja baštine. Upravo je taj drugi pristup vidljiv u projektu Grada Rijeke Povežimo se baštinom, sufinanciran kroz Europski fond za regionalni razvoj – Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., putem mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam).


U Kostreni se otvara Kuća kostrenskih pomoraca / Izvor TZ Rijeka


Izgradnja i opremanje Kuće halubajskega zvončara na Viškovu

Projekt na području širega riječkog prstena pridonosi cjelokupnoj baštini tog kraja uz njezino mapiranje, oblikovanje pripovijesti, razvoj interpretacijskih planova, zajedničku prezentacijsku infrastrukturu, brend, plan promocije i strateško upravljanje. Nisu samo turisti u središtu pozornosti, iako će projekt biti od osobita zanimanja za polje povijesnog i kulturnog turizma. Prije svega riječ je o ideji koja će ojačati interes lokalnog stanovništva i hrvatskih građana općenito. Već se mogu vidjeti i školski izleti koji će pridonijeti znanju osnovnoškolaca i srednjoškolaca na nov i neposredan način.

Ipak, ovaj projekt dobra je prilika za dodatna znanstvena istraživanja o lokalitetima urbane baštine. Dobra i pravovremena dokumentacija jedno je od najučinkovitijih sredstava za olakšavanje obnove i novog života urbane kulturne baštine. Ako se dobro dokumentiraju, čak i potpuno uništene pojedinačne zgrade, cjeline zgrada i cijele četvrti mogu se rekonstruirati dugo vremena nakon što su uništene. U Hrvatskoj je to idući veliki korak, koji bi trebao tražiti i određenu fleksibilnost konzervatorskih odjela.


Revitalizacija kaštela Gradina u Klani


Konzervacija i opremanje Crekvine u Kastvu

Rijeka je jedina koja neće dobiti posebnu revitalizaciju nekog povijesnog objekta, ali će imati kulturno-turistički posjetiteljski centar na Korzu, u prizemlju zgrade Filodrammatice. Ostatak projektnih koraka tiču se općina u neposrednoj okolici Rijeke. To su Kostrena, Mošćenička Draga, Lovran, Viškovo, Klana i Čavle, te gradovi Kraljevica, Kastav i Opatija.

Ukupno će biti trinaest novih ili poboljšanih fizičkih kulturno-turističkih lokacija, a s nekim se radovima već počelo. U bivšoj školi Sv. Barbara u Kostreni otvara se Kuća kostrenskih pomoraca, mjesto gdje će se predstaviti život i uloga pomoraca u društvu nekad i danas. U Brseču (koji je u Općini Mošćenička Draga) uredit će se rodna kuća književnika Eugena Kumičića, s multimedijalnim i interdisciplinarnim postavom. Visoko na Učki, iznad Drage, pokreće se interpretacijski centar u etnoselu Trebišća, posvećeno staroslavenskoj mitologiji i mitskoj povijesnoj stazi Trebišća – Perun. U Mošćenicama će se revitalizirati kaštel s obogaćenom etnografskom zbirkom.

U Lovranu se adaptira Kuća lovranskog guca, koja će biti proširena sukladno prostoru lovranske Gradske kule. U Kraljevici se obnavlja trg Zrinski, odnosno unutarnje dvorište (atrij) dvorca Zrinski. Kastavska Crekvina će se konzervirati i opremiti za funkciju ljetne pozornice i interpretaciju baštine, a susjedni trg Lokvina također će biti obnovljen i predstavljen javnosti kao mjesto prezentacije kulturne baštine.

Tijekom ovogodišnjega karnevala s oduševljenjem je dočekana vijest da će se u Viškovu izgraditi i opremiti Kuća halubajskega zvončara. Bit će to stalni postav etnografske zbirke zvončara, ali će Kuća imati i edukacijske radionice, zabavni i degustacijski program te suvenirnicu. Ministarstvo kulture i medija osiguralo je oko 263 tisuće eura za izgradnju Kuće halubajskega zvončara koja se gradi u sklopu Sportsko-rekreacijske zone i kompleksa Halubjan. Halubajski zvončari odnosno Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine jedno su od četiri nematerijalna kulturna dobra koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Izgradnja i opremanje Kuće halubajskega zvončara najveći je pojedinačni projekt koji se u Viškovu sufinancira bespovratnim sredstvima. Projekt se u građevinskom dijelu planira završiti tijekom ljeta ove godine.

U Opatiji će se revitalizirati Vila Angiolina, u kojoj je smješten Hrvatski muzej turizma. To zaštićeno kulturno dobro u opasnosti je od propadanja, pa je plan vratiti vilu koja označava početak turizma u Hrvatskoj u prvobitno stanje i osuvremeniti prezentaciju hrvatske turističke baštine. Klana će dobiti obnovu arheološkog lokaliteta Gradina, koji se nalazi neposredno iznad samog središta općine, a tamo će se omogućiti održavanje kulturnih i turističkih programa. U Čavlima će se revitalizirati kaštel Grobnik s multimedijalnim vodičem koji obuhvaća šetnju kaštelom, prikaz povijesti i zanimljivosti iz života kaštela i njegove bliže okolice. U budućnosti se planiraju uključiti i drugi sadržaji kulturno-povijesne baštine jer je osnovna interpretacijska poruka projekta Povežimo se baštinom prezentacija bogatstva i raznolikosti baštine, stilova života i kulturnih identiteta urbane aglomeracije Rijeka.

Interpretacija i prezentacija bitna je sastavnica cjelokupnog procesa očuvanja baštine. Kao odgovor na nove prilike i izazove koji proizlaze iz promjenjivih perspektiva očuvanja baštine, razvoja tehnologija izlaganja i uspona kulturnog turizma, za institucije kulturne baštine postaje izazovan zadatak izgraditi sustavnu interpretaciju i prezentacijski sustav kulturne baštine. Mjesto je to koje može učinkovito komunicirati vrijednost baštine javnosti i pružiti posjetiteljima dragocjeno iskustvo. Projekt pruža sveobuhvatnu mogućnost provedbe sustava interpretacije i prezentacije riječke urbane baštine.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak