Vijenac 760

Aktualno, Glazba

U SPOMEN NA VALTERA DEŠPALJA (5. STUDENOG 1947–9. TRAVNJA 2023)

Oduševljenost glazbom

Piše Mirta Špoljarić

Crtež materijalizira kretnju. Kretnja simbolizira gestu. Gesta otkriva glazbu. A glazba je bila njegova bit. Lik čija je glazbena gesta zaustavljena u trenutku je Valter Dešpalj kojeg je crtežom ostvario Đuro Seder i koji me impresionirao na izložbi Nesputana linija postavljenoj od kustosa Feđe Gavrilovića 2018. godine u Galeriji Forum. Slikarevom rukom, nemirnim potezima koji istovremeno otkrivaju blagost, otjelovljena je muzikalnost sadržana u bliskosti glazbenika s njegovim glazbalom, njihovoj stopljenosti koja ih čini jednim izvedbenim tijelom.

Karakter koji je Seder uspio ovjekovječiti crtežom učinio je Valtera Dešpalja glazbeničkom ikonom našega doba u svjetskim razmjerima. Kao vrhunski violončelist, solist, komorni glazbenik, pedagog i glazbeni obrađivač ostavio je duboki trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi.

Valter Dešpalj odrastao je u Zadru, uz oca glazbenog pedagoga, skladatelja, voditelja zborova i orkestara i majku koja je također svirala violončelo, kao najmlađi od troje glazbeno nadarene djece koji su izgradili iznimne glazbeničke karijere, Pavle Dešpalj kao dirigent i skladatelj, a Maja Dešpalj Begović kao violinistica. Poslije se prisjećao kako je, kao najmlađi, jedva čekao kako bi mogao zasvirati u kućnom ozračju. „Lijepo je bilo znati da skupa dišemo za klasičnu glazbu – roditelji i djeca… komorna glazba je nešto najljepše, razgovarali smo o tome i kako je trebamo njegovati, a ja sam kao najmlađi naćulio uši da naučim što više“, prenijela je njegove misli Svjetlana Hribar u tekstu na portalu Autograf.


Valter Dešpalj – glazbenička ikona našega doba u svjetskim razmjerima / Izvor Wikipedija

Violončelo je diplomirao na The Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju u klasi Galine Kozolupove te kod Pabla Casalsa, Pierrea Fourniera i Andréa Navarre. Violončelistička karijera odvela ga je u mnoge europske zemlje, Sjedinjene Države, Kanadu, Australiju, Kinu, Indiju i Iran, na pozornice najuglednijih svjetskih koncertnih dvorana.

Stvorio je bogatu diskografiju snimivši antologijska koncertantna djela violončelističke literature za Croatia Records, Orfeo, Melodiju i Stradivari, a brojne Dešpaljeve redakcije, obradbe za violončelo i obradbe za gitaru tiskane su u nakladi uglednih inozemnih izdavača, kao što su Universal Edition u Beču, Verlag Sikorski u Hamburgu, Edition Kunzelmann u Adliswilu, International Music Company u New Yorku i Chantarelle Verlag u Heildebergu, Dobitnik je nagrada za životno djelo Vladimir NazorPorin  i Ivo Maček (čiji je bio prvi dobitnik)  te nagrada Grada Zagreba, Milka Trnina i Lovro pl. Matačić.

Odgojio je niz mladih violončelista predajući od 1972. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i gostujući na sveučilištima u Haagu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Grazu te sudjelujući u žirijima uglednih natjecanja. Posebno je promicao izvođenje djela hrvatskih skladatelja. Velik doprinos dao je gitaristima obogativši njihovu literaturu obradbama skladbi Johanna Sebastiana Bacha. Dragocjenu suradnju u tom je pogledu ostvario s Darkom Petrinjakom i Istvánom Römerom te od mlađe generacije Anom Vidović i Petritom Çekuom.

Valter Dešpalj posebno je bio posvećen mladima. Osnovao je i vodio Ansambl Cellomania koji je postizao velik uspjeh diljem Europe, utemeljio je i vodio festival mladih gudača Strings only! u Zadru, majstorski tečaj Cello Focus u Pöllaubergu te 1996. godine glazbenu školu za posebno darovite mlade gudače u Zagrebu.

U eseju za časopis WAM pisao je: „Jedno od najživljih sjećanja iz razdoblja mojih glazbenih početaka je i ono kad me jedne zimske večeri krajem 1950-ih očev prijatelj poveo u slušaonicu gramofonskih ploča, gdje je upravo bila stigla ploča Dvořákova Koncerta za violončelo i orkestar u izvedbi nove svjetske čelističke senzacije. Rostropovičev ton, neponovljiv u svojoj oblini i fluidnosti, potpuno me bio omamio, osjećao sam se kao u nekoj nevjerojatnoj zvučnoj kupki...“

Oduševljenost glazbom koju je Valter Dešpalj nosio i bez zadrške prenosio ostat će neizbrisivo utkana u sjećanje na toga glazbeničkog velikana.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak