Vijenac 760

Matica hrvatska

KUPRES  – LIKOVNA SEKCIJA

Oaza za kupreške kreativce

Ana Batinić

Likovna sekcija OMH u Kupresu pokrenuta je 7. listopada zbog iskazane potrebe za novim aktivnostima u koje bi bile uključene sve dobne skupine. Sekcija je već u početku okupila velik broj zainteresiranih kandidata različitih dobnih skupina (10–60 godina) te različitih razina obrazovanja i zanimanja.


Rad polaznice likovne sekcije OMH u Kupresu

„Poznato je da su naši stari od davnina bili vrlo kreativni. Naše žene izrađivale su narodne nošnje i pokazale veliki talent za njihovo ukrašavanje, koristile su prirodne boje kojima bi se vezle košulje i čarape, s motivima našega kraja. I danas ima muškaraca i žena koji u sebi nose kreativnost koja nije izražena, nego ostaje zatomljena u njima, stoga je i bila ideja Ogranka Matice hrvatske u Kupresu da se pokrene likovna sekcija“, govori nam predsjednica Ogranka MH Ružica Hrnjkaš Živković.

Voditeljica likovne sekcije, profesorica i akademska slikarica Ivana Barišić, ističe da kontinuirani rad sekcije traje već šest mjeseci: „Zainteresirani članovi imaju priliku dobiti saznanja o likovnom stvaralaštvu prvo u mediju crteža kao osnove likovnih umjetnosti, zatim se prelazi na kombinirane tehnike i skulpturalno izražavanje. Krenuli smo s crtežom, ne bez razloga, jer crtež nam omogućava istraživanje i izražavanje u okvirima ostalih likovnih materija. Osim crteža kao konture savladali smo i valere (sjene). Naš se rad nastavlja.“

U likovnoj sekciji aktivno sudjeluje 25 članova. Sve uspješno realizirane crteže, nastale na vježbama sekcija će predstaviti na izložbi svih polaznika likovne sekcije Ogranka Matice hrvatske u Kupresu.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak