Vijenac 760

Matica hrvatska

DONJI MIHOLJAC  – PREDAVANJE I DRUŽENJE S PISCEM

Ljepota posebnosti

Zrinka Jurčević

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je u Srednjoj školi Donji Miholjac 30. ožujka. U zajedničkoj organizaciji Škole, Udruge Spectrum te Ogranka MH u Donjem Miholjcu održano je prigodno predavanje, ali i predstavljanje knjiga koje se na svojevrstan način povezuju s autizmom.

Edukacijska rehabilitatorica Tihana Špoljarić, djelatnica osnovne škole u Donjem Miholjcu – održala je kratko predavanje o autizmu te njegovu posebnom obliku, Aspergerovu sindromu.


Predavači Zoran Maljković, Tihana Špoljarić i Ivan Vlaović

Kazala je da je Aspergerov sindrom jedan od poremećaja spektra autizma koji karakteriziraju teškoće socijalne interakcije te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja, aktivnosti i interesa. Nakon pojašnjenja teškoća govorila je i o jačim stranama osoba koje imaju Aspergerov sindrom (vole sistematizirati, perfekcionisti su, pouzdani su, imaju jak osjećaj za socijalnu pravdu…). Poremećaj je to koji omogućuje samostalan život, no važna je edukacija i svjesnost, prije svega roditelja.

Naglasila je važnost međusobne suradnje u uobičajenom odgojno-obrazovnom trokutu: učenik – roditelj – škola (učitelj). Nakon nekoliko zanimljivih pitanja iz publike, u drugom dijelu gost događanja bio je Zoran Maljković, urednik izdavačke kuće Petrine knjige. Predstavio je nekoliko knjiga s temom različitosti, autizma.

Roman Neobičan događaj sa psom u noći Marka Haddona pisan je sa stajališta dječaka koji ima Aspergerov sindrom, a ima elemente krimića. Roman je iz 2003. i glavna vodilja autora bila je pokazati djecu koja su na bilo koji način drukčija te njihovo snalaženje i egzistiranje u svijetu u kojem žive. Druga knjiga je Sedam i pol pouka o mozgu Lise Feldman Baretti, u kojoj ona iznosi sedam zanimljivih teorija o mozgu i načinu njegova funkcioniranja. Treća knjiga sigurno je najzanimljivija najmlađoj publici. Slikovnica nosi naslov Mago, Mago Rogera Duvoisina. Prvi put objavljena je 1942. u SAD-u, a bila je i ostala vrlo popularna. Jasna pouka knjige jest da trebamo biti ono što jesmo i prihvatiti sebe i svoju različitost. Predsjednik Ogranka zahvalio je svima na dolasku kao i na pomoći pri organizaciji priredbe.

 

Pisac u vrtiću

Urednik i pisac Zoran Maljković 31. ožujka bio je gost triju dječjih vrtića u blizini Donjeg Miholjca. Posjetio je dječje vrtiće u Donjem Miholjcu, Marjancima i Magadenovcu. Na gostovanju predstavio je slikovnice u izdanju Petrinih knjiga, među kojima se nalaze i autorske knjige s temama o životinjama.

Autor Zoran Maljković i ravnateljica vrtića Pinokio Jadranka Landup

Koliko je važno graditi čitatelja od najranije dobi, pokazalo je oduševljenje vrtićaraca koji su imali priliku provesti vrijeme s osobom koja stvara priče za njih. Zadovoljstvo je bilo obostrano, što jasno govori da bi ovakve književne susrete trebalo organizirati češće. Gost urednik pohvalio je cjelokupnu organizaciju i zahvalio svima na pozivu i prilici što je mogao predstaviti zanimljive i rado čitane slikovnice.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak