Vijenac 760

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Vanja Babić

IZLOŽBA JASMINE CIBIC U  MSU-u

U izložbenom prostoru Black Box zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti trenutno se može pogledati izložba Snovi koje zovemo svojima međunarodno afirmirane slovenske umjetnice s londonskom adresom Jasmine Cibic. Riječ je o autorici koja u svome radu propituje estetiku politike, a izražava se posredovanjem filma, instalacija i performansa.

Njezina najnovija zagrebačka izložba, koju preporučuje jedan od vodećih svjetskih časopisa specijaliziranih za suvremenu umjetnost Artforum, sačinjena je od filma The Gift te fotografija i kolaža. Film je, zapravo, svojevrsna drama koja se bavi poviješću političkog darivanja, dok fotografije i kolaži nastanak duguju umjetničinu istraživanju zbirke Umjetničke galerije nesvrstanih koja se čuva u Centru savremene umjetnosti u Podgorici, odnosno fotografskog arhiva Josipa Broza Tita iz Muzeja Jugoslavije u Beogradu. Jasmina Cibic na sofisticiran i naglašeno estetiziran način propituje kompleksne relacije između političkog i umjetničkog djelovanja. Kustosice su izložbe otvorene do 7. svibnja Leila Topić i sama autorica.

JURAJ PLANČIĆ U SPLITSKOJ GALERIJI UMJETNINA

U Galeriji umjetnina u Splitu postavljena je izložba pariških slika Jurja Plančića realiziranih potkraj dvadesetih godina prošloga stoljeća. Plančić je boravio u Parizu najprije kao stipendist francuske vlade, kada proučava djela Watteaua i Fragonarda, ali otkriva i Matissea.


Juraj Plančić, Procesija, 1929.

Nakon isteka stipendije napušta Pariz i smješta se u obližnjem selu Rosny souis Bois, gdje će se začeti najzanimljiviji dio njegova cjelokupna opusa i s kojim će privući pozornost kritike. Izlagao je na Jesenskom salonu 1928. te na Salonu nezavisnih godinu poslije. Nakon tih uspjeha iznova se nastanjuje u Parizu, a svojevrsni vrhunac njegove karijere bila je samostalna izložba u Galerie de Seine. Njegov umjetnički razvoj zaustavit će tuberkuloza, od koje umire ljeti 1930, u 31. godini. Izložba u Galeriji umjetnina otvorena je do 4. lipnja, a kustosica je Biserka Rauter Plančić.

IZLOŽBA KAKO GLEDATI PRIRODE? – UMJETNOST I KAPITALOCEN U GALERIJI PRSTEN MEŠTROVIĆEVA PAVILJONA

Skupna izložba Kako gledati Prirode? – Umjetnost i kapitalocen prezentira radove umjetnika i umjetnica koji se kritički referiraju na tretiranje prirode isključivo kao resursa.

Kustosice Ivana Filip i Suzana Marjanić odabrale su multimedijalne eksponate 22 umjetnika i umjetnica koji se bave mnogobrojnim aspektima ranjivosti prirode u kontekstu sebičnih i ekstremno antropocentričnih shvaćanja navodnoga napretka. Izložba je otvorena do 5. svibnja.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak