Vijenac 760

Matica hrvatska

ČITLUK – SKRADIN  – PREDSTAVLJENA KNJIGA

Likovno-poetsko promišljanje Kristove muke

Andrija Stojić

U okviru duhovno-kulturne manifestacije Uskrs s Maticom u Brotnju u Kulturnom centru grada Skradina predstavljeno je zajedničko djelo Andrije Stojića i zagrebačkog akademskog kipara Ivana Branka Imrovića Križni put, objavljeno u nakladi Ogranka MH u Čitluku.

Organizator predstavljanja bio je Ogranak MH u Skradinu. Predsjednik Ogranka Marinko Šišak govorio je o povijesti Križnog puta s osvrtom na djelo koje se predstavljalo. Na predstavljanju su sudjelovali predstavnici ogranaka MH iz Šibenika, Skradina i Čitluka.


Slijeva nadesno: Marinko Šišak, fra Stojan Damjanović, Andrija Stojić, Ivana Branka Imrović

„Knjiga se sastoji od poetskog uvoda, nakon kojeg slijedi četrnaest crteža postaja Križnog puta Ivana Branka Imrovića, a Andrija Stojić u kratkim poetskim zapisima promišlja o svakoj postaji Isusove muke“, kazao je fra Stojan Damjanović te pročitao prigodno spjevanu pjesmu u osmercu o autorima i knjizi.

Akademska slikarica Stela Dumančić Čuturić o likovnom ciklusu Ivana Branka Imrovića u knjizi kazala je: „Promotrimo li prizore nekoliko postaja Križnog puta, uočavamo silinu predimenzioniranog križa koji se svaljuje na krhko tijelo Kristovo, čemu znatno pridonosi crtačka rudimentarnost i krhkost figure. Nasuprot tomu u posljednja dva prizora potpuno izostaje forma i nastaje potpuna poetska čistoća u nekoliko linija, kao naznaka nekadašnjeg postojanja ali i novog života nakon smrti, Kristova Uskrsnuća.“

Stela Dumančić Čuturić zaključuje da je Ivan Branko Imrović umjetnik visokih etičkih, duhovnih i estetskih vrijednosti koji opstaje u čistom svijetu likovnosti snagom i svježinom svog crtačkog impulsa, kao vječnom potragom u iskazu emocija, profinjeno balansirajući na rubu simbolike. O doživljaju Muke Kristove slijedeći postaje Križnog puta, u kratkim strofama promišlja se u maniri mudrosnih izreka, zaokružujući smisao i glavnu poruku svake pojedine postaje.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak