Vijenac 760

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Mia Petrić

GOSTOVANJE NJEMAČKE

AUTORICE

Kako se osjeća čovjek čiji je rad na izoliranoj naftnoj platformi jednak zatočeništvu, pitanje je u središtu nagrađivanoga romana Duboke se vode dižu njemačke pjesnikinje i književnice Anje Kampmann (Hamburg, 1983). Iako je roman pod egidom zagrebačkog nakladnika Hena com, u znalačkom prijevodu Patricije Horvat, objavljen početkom 2022, autorica je svoj romaneskni prvijenac pred hrvatskom publikom predstavila 13. travnja i time otvorila ovogodišnju sezonu književnokulturne razmjene u sklopu programa Europa iznutra i izvana.


Gostovanje Anje Kampmann u klubu Booksa /
Izvor FB Hena com

Razgovarajući u zagrebačkom klubu Booksa s urednikom Hrvojem Kovačem i prevoditeljicom Patricijom Horvat, spisateljica je otkrila da inspiracija za roman dolazi iz njezine obiteljske povijesti, također ispunjene sudbinama isprepletenim s morem, te da joj je cilj bio istražiti životno putovanje čovjeka zaposlena na platformi čiji najbolji prijatelj nestaje u podivljalom moru. Početna zamisao, istaknula je, bila je istražiti svijet čovjeka odsječena od svijeta, a dubinskom zaronu u temu pridonijelo je, uvjerena je, i prijašnje pjesničko iskustvo – pjesnički jezik ima veću dubinsku oštrinu i preciznost pogleda potrebnu za izgradnju svijeta glavnog lika, Stoga tekst, distanciranosti teme unatoč, odiše toplinom. „To je priča o svijetu koji je ljepši nego što jest, koji kao takav njegujemo u sjećanju, držeći emocije kao u hladnjaku, dok se jednom ne zapitamo zašto radimo to što radimo. Ključno je pak pitanje na koji način čovjek može dati smisao svijetu oko sebe, svome životu i svojoj prošlosti“, zaključila je.

Kao sljedeće gostovanje u sklopu projekta najavljeno je ono španjolske spisateljice Elene Medel.

Novi roman Harukija Murakamija

Istog su se dana, 13. travnja, na drugom kraju svijeta ponovno otvorila vrata golema i zakučasta svijeta japanskog pisca svjetskoga glasa Harukija Murakamija.


Izd. Shinchosha, Tokyo, 2023. / izvor Wikipedia

 

 

 


Haruki Murakami /
Izvor Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ADLIGAT / Wikipedia

 

Murakami možda nema Nobela, ali ima golemu sljedbu obožavatelja, samo je jedan od naslova, pompoznih najavljivača izlaska The City and Its Uncertain Walls, prvog romana proizašla iz Murakamijeve radionice u posljednjih šest godina koji na 661 stranici prati pripovjedača koji, u gradu visokih zidova, traga za istinskim sobom nakon sloma. Trodijelno strukturiran roman, trenutno dostupan samo u Japanu, prati pripovjedača od mladenačke dobi do prve zrelosti, a priča, kao u ranijim autorovim ostvarenjima, meandrira između stvarnosti i snolikih odsječaka.

Kako je Murakami rekao lokalnim novinama, naslov je aluzija na pitanje o čvrstoći zidova koji nečiju istinsku bit odvajaju od vanjskog svijeta.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak