Vijenac 760

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Anamarija Žugić Borić

Festival neobičnih obitelji

U Splitu se od 18. do 22. travnja održava četvrti Festival neobičnih obitelji, ove godine u suradnji triju organizacija posvećenih razvoju suvremenoga cirkuskog sektora diljem regije. Ovogodišnji festival od posebna je značenja jer je ujedno domaćin godišnje skupštine Circostrade, temeljne europske mreže za suvremeni cirkus i umjetnost u javnom prostoru.


Plakat Festivala neobičnih obitelji

Regionalna koprodukcija suvremenih cirkuskih kolektiva ROOM 100 (Split), Cirkusfera (Beograd) i Cirkorama (Zagreb) nudi panoramski pregled lokalne i regionalne suvremene cirkuske produkcije, ali i uvid u procese i okolnosti koje prethode nastanku cirkuske predstave na ovim prostorima. Usto, ove godine prvi put postavljen je i suvremeni cirkuski šator, a devetnaest predstava 44 umjetnika, uz vođenje šetnje i kritičke diskusije, odigrava se izvan središta grada. Razlog je tomu razvoj kritičkog mišljenja o održivosti u kontekstu sve većeg ekološkog otiska brojnih produkcija, pretjeranoj turistifikaciji koja je zahvatila Split i regiju i odnosu centra i periferije u svrhu promicanja uključivosti i poštivanja različitosti.

Homo theatralis: transformacije

Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa od 2021. organizira cikluse online predavanja i radionica pod naslovom Homo theatralis, temeljene na recentnim uvidima iz područja teatrologije i kazališne kritike. Novi ciklus započeo je 5. travnja, a tematski se usmjerava na transformaciju suvremenih izvedbenih praksi u kontekstu medija, posebice digitalnih izvedbenih prostora i hibridnih oblika izvedbe. Usto, ciklus je posvećen promišljanju novih načina i formata recepcije kazališta, pa se tako govori o suradničkim kritičkim praksama i obilježjima pisanog, auditivnog ili vizualnog oblika kritike. Predavanja i radionice vode istaknuti kritičari i teatrolozi poput Igora Ružića, Višnje Kačić Rogošić i Igora Tretinjaka.

Dvije Krležine Legende

Paralelno s nadolazećom 130. godišnjicom rođenja Miroslava Krleže, u Zagrebu i Varaždinu gotovo se istovremeno (13. i 14. travnja) premijerno izvode dva nova uprizorenja Krležine Legende.


Legende
u Tunelu Grič / Izvor GDK Gavella

Važnosti, ali i začudnosti te pojave pridonosi činjenica da je ta drama zbog složene strukture i teških zahtjeva za scenu prvi put izvedena u Hrvatskoj tek 2015. u režiji Georgija Para. Varijanta koja se postavlja u HNK-u u Varaždinu zasniva se na prepoznavanju izrazite relevantnosti Krležine estetike i teme Legende za sadašnje stanje društva. Krležinu ekspresionističkom predlošku autorski tim kao dostojno izražajno sredstvo pridružio je odabrane pjesme sastava Laibach, koji desetljećima vješto provlači srodne društvene teme kroz eksperimentalne žanrove. Uprizorenje Legende koje nastaje u produkciji Gradskoga dramskog kazališta Gavella, poput uspješnoga Obaveznog smjera, odigrano je u Tunelu Grič. S obzirom na vizualnu, prostornu i zvučnu ekstravagantnost Krležina teksta taj se prostor svakako nudi kao izvrsna platforma za inovativne pristupe vizualnoj i zvučnoj komponenti predstave.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak