Vijenac 760

Film

Janko Heidl

FILM IZDVAJA

15 GODINA POTPROGRAMA MEDIA, DKE – UREDA MEDIA RH

U tekućoj godini u nas se, među inim, u području audiovizualnih medija obilježava petnaest godina uspješna djelovanja Potprograma MEDIA, Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Republike Hrvatske. Od sredine ožujka 2008, kada je ostvarena mogućnost sudjelovanja hrvatskih filmaša i drugih audiovizualnih djelatnika u Potprogramu MEDIA te natjecanja za financijska sredstva što ih Europska komisija kroz taj fond dodjeljuje za potporu produkciji, promociji i distribuciji, do kraja 2021. hrvatski su korisnici za svoje projekte osigurali 11,5 milijuna eura.


Izvor HAVC

Time su, kako se frazira, Hrvatsku pozicionirali pri samu vrhu ljestvice uspješnosti među zemljama članicama. Rečenim sredstvima podržan je razvoj 77 hrvatskih cjelovečernjih filmova i TV-serija, tri kratka filma, četiri videoigre i dva TV-projekta, a 160 organizacija sudjelovalo je u ukupno 544 projekta. Šesnaest hrvatskih kina dio je mreže Europa Cinemas, šest ovdašnjih festivala na popisu je MEDIA festivala, a devet hrvatskih distributera osiguralo je potporu za distribuciju europskog filma. Slavljeničko obilježavanje petnaestogodišnjice otpočelo je potkraj ožujka predavanjima stručnjakinja za oglašavanje, prodaju i distribuciju Christine Pelikani i Wendy Bernfeld u zagrebačkom Prostoru kreacije Urania, a do kraja godine održat će se još nekoliko podjednako zanimljivih i korisnih događaja namijenjenih ponajprije filmskim profesionalcima.

NISKA TRAVA I DOHVATITI SUNCE: EL SHATT PREMIJERNO U OBERHAUSENU

 Na 69. međunarodnom festivalu kratkog filma u Oberhausenu (Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, 26. travnja–1. svibnja) svjetski premijerno prikazat će se dva hrvatska filma, oba u natjecateljskom programu.

 


Izvor HAVC

 

Niska trava Davida Gaše, u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, igrani je film autobiografskog izvorišta, o odrastanju u Osijeku, a Dohvatiti Sunce: El Shatt Ane Bilankov, u produkciji Filmske udruge Šuma, eksperimentalno-dokumentarna refleksija nadahnuta savezničkim izbjegličkim logorom El Shatt u Egiptu, u kojem su za Drugoga svjetskog rata bili smješteni mnogi Hrvati.

ANA SARIĆ I MELKIOR SERDAREVIĆ U OSKAROVSKOJ EKIPI

Hrvatski filmski djelatnici, set-dizajneri Ana Sarić i Melkior Serdarević, bili su članovi ekipe njemačkog scenografa Christiana M. Goldbecka, dobitnika ovogodišnjeg Oscara za scenografiju, za dojmljiv njemački (anti)ratni film Na zapadu ništa novo redatelja Edwarda Bergera.


Izvor HAVC

Bilo bi, dakako, pretjerano zbog toga prisvajati Oscar Hrvatskoj, no nema dvojbe da su stručnost i predanost svakoga člana barem malko pridonijeli osvajanju velepriznanja, pa nije zgorega skrenuti pozornost na tu ne odveć poznatu činjenicu. Uspješni dvojac trenutno u Ourzazateu u Maroku sudjeluje u pripremama za snimanje Gladijatora 2 Ridleyja Scotta, u ekipi scenografa Arhura Maxa.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak