Vijenac 760

Književnost

UZ 10. OBLJETNICU NACIONALNE KAMPANJE ČITAJ MI!

Čitanje za svako dijete

REDAKCIJA

Uz Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja, u okviru kojeg se na međunarodnoj razini ističe važnost dječje knjige te potiče i razvija ljubav prema čitanju, obilježena je u Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici, uz potporu UNICEF-a i Ministarstva kulture i medija RH, središnja proslava desetogodišnjice nacionalne kampanje Čitaj mi! za promicanje čitanja djeci naglas od rođenja. Na proslavi su sudjelovali Sanja Pilić, spisateljica i ambasadorica kampanje Čitaj mi! u 2023. godini, pisac Marko Gregur te brojna djeca i roditelji. Sudionike su pozdravili Maja Zrnčić u ime Ministarstva kulture i medija, gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva Jasenka Pleško i koordinatorica kampanje Kristina Čunović. Članovi ansambla Teatra Poco Loco izveli su predstavu Trnoružica u okviru projekta Priča mi se priča – koncertnog pričanja bajki. Izveden je igrokaz o aktivnostima u kampanji, a uslijedila je potraga za blagom – UNICEF-ovim slikovnicama UNICEF je za djecu.


Ovogodišnja ambasadorica Sanja Pilić pročitala je djeci svoju slikovnicu Moj mačak Glupko / Snimio Marin Ilej

Svrha je kampanje promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima. Provode ju Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo uz potporu UNICEF-a. Provodit će se i u nadolazećim godinama kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim domovima.

Tijekom deset godina u kampanji je sudjelovalo više od tristo knjižnica diljem Hrvatske. Organizirano je 2800 događanja u kojima je sudjelovalo više od 70.000 djece i roditelja (izložbe, predavanja, čitanje priča). Čitalo se u knjižnicama, knjižarama, parkovima, na gradskim trgovima, u pedijatrijskim ordinacijama, bolnicama. Priče su putovale bibliobusima do djece u mjesta gdje nema knjižnica. Prikupljeno je više od 30.000 slikovnica u akciji Čitam, dam, sretan sam za dječje odjele bolnica, pedijatrijske ordinacije, dječje vrtiće, domove za djecu. Zabilježen je porast broja upisane djece u knjižnice, kao i broj posjeta roditelja s djecom knjižnicama.

Pokrenuta je i mrežna stranica www.citajmi.info, koja sadrži informacije o važnosti čitanja djeci naglas od najranije dobi, materijale koje mogu preuzeti svi koji žele promicati kampanju, listu slikovnica za pojedinu dob djeteta te druge korisne sadržaje. Na toj se mrežnoj stranici i na Facebook-stranici www.facebook.com/CitajMi može pročitati više o kampanji i desetogodišnjim rezultatima.

Vijenac 760

760 - 20. travnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak