Vijenac 579

Glazba

18. FESTIVAL SV. MARKA

Produhovljeni koncert

Ivana Jurenec

Na ovogodišnjem 18. festivalu sv. Marka zagrebačkoj i inozemnoj publici atraktivan glazbeni program predstavili su različiti ansambli i glazbenici – profesionalci s višedesetljetnim karijerama, ali i oni najmlađi. Brojnim nastupima i nagradama u više od trideset godina rada Djevojački zbor Zvjezdice etablirao se kao jedan od vodećih hrvatskih dječjih sastava. Glazbeno umijeće učenice raznih zagrebačkih osnovnih i srednjih škola pokazale su 4. svibnja u gornjogradskoj crkvi sv. Marka. Koncertom duhovne glazbe ravnao je njihov utemeljitelj i dugogodišnji dirigent Zdravko Šljivac.

Na početku večeri u izvedbi Missa brevis u B-duru KV 275 Wolfganga Amadeusa Mozarta Zvjezdicama su se pridružili sopranistica Antonia Dunjko, mezzosopranistica Iva Krušić te altistica Tena Lebarić Rašković. Sve tri mlade vokalne solistice pokazale su intonativnu sigurnost te lijepo vođenje fraza, ponajviše u zajedničkim nastupima, dok za stilski senzibilitet posebno valja pohvaliti sopranisticu. Zvjezdice su (cijeli program!) pjevale napamet, pri čemu je dirigent postigao visoku razinu koncentracije i discipline, mnogo pažnje pridajući izvrsno ostvarenoj dikciji i finim dinamičkim nijansiranjima, s tek minimalnim metričkim razilaženjima u polifonim stavcima. Potpomognuta akustikom crkve do izražaja je došla skladna zvukovna ravnoteža između solistica, zbora, Pavla Mašića za orguljama te fantastičnih Zagrebačkih solista.

Uslijedio je Magnificat Davorina Kempfa, skladan 2010. za zbor a cappella. Jednostavna izraza i strukture, skladno se uklopio u programski koncept. Kao i cijele večeri Zvjezdice su pokazale uvježbanost, no trud oko izgovaranja konsonanata u više je trenutaka bio pretjeran, poprimivši naznake groteske, čime se izgubio kontemplativan karakter. Slušajući izvedbu nametnuo se dojam da je djelo sadržajem i tekstualnim predloškom ipak odveć zahtjevno za tako mlade osobe te da Zvjezdice, unatoč muzikalnosti, nisu iznijele glazbu u svoj njezinoj punini.

Stilski bliskija bila im je Misa u G-duru D 167 Franza Schuberta. Za izvedbu tog mladenačkog djela Zvjezdicama su se ponovno pridružili vrsni Pavao Mašić za orguljama te Zagrebački solisti. Orkestralni korpus zahtijevao je i timpane te nekoliko puhačkih glazbala, no organizatorima se to očigledno nije činilo bitnim jer imena tih glazbenika nisu naveli u programskoj knjižici. Razina interpretacije bila je jednaka onoj u Mozartovoj misi, uz drugu postavu solista. Sopranistica Martina Zadro i bariton Leon Košavić oduševili su snažnim, lijepo zaokruženim tonom, zasjenivši tenora Sinišu Galovića, koji, iako intonativno točan, nije uspio u potpunosti odgovoriti zahtjevima izvedbe. To ipak nije umanjilo kvalitetu koncerta i kontemplativnost cjelokupne večeri, što je potvrdio i pljesak mnogobrojne publike.  

Vijenac 579

579 - 12. svibnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak