Vijenac 579

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Beč

U organizaciji OMH u Beču 28. travnja održana je književna večer Ludwig Bauer – između autobiografije i distopije; Razgovor o romanima Toranj kiselih jabuka i Seroquel. Željka Caparin, predsjednica OMH u Beču, osvrnula se na prethodno Bauerovo gostovanje u Beču 2013, također u organizaciji Ogranka, kada su bila predstavljena njegova dva romana Karusel i Zavičaj, zaborav, za koji je dobio nagrade Meša Selimović, Fran Galović i Kiklop. Predstavljanju je prisustvovala i Zdenka Weber, ministrica savjetnica u Veleposlanstvu RH u Beču. Razgovor s autorom moderirala je Lidija Dujić. Osvrnula se na posljednja dva Bauerova romana – Toranj kiselih jabuka, autobiografski roman, i Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek, prvi Bauerov roman koji se bavim neodređenim svijetom suvremenosti i budućnosti. Iz njega je autor pročitao nekoliko ulomaka.

(Zvonimir Vučur)

Belišće

U dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg 6. svibnja održana je promocija petoga Zbornika grada Belišća u organizaciji Grada Belišća, OMH u Belišću i Centra za kulturu. Zbornik nastavlja tradicijsko dokumentiranje događaja i stanja društva iz prošlosti i sadašnjosti Belišća i prigradskih naselja. Gradonačelnik Belišća Dinko Burić izrazio je zadovoljstvo zbornikom i istaknuo njegovu vrijednost za sadašnje i buduće generacije. Predsjednik OMH u Belišću Zdenko Glasovac, glavni urednik zbornika, zahvalio je svima koji su u njemu surađivali. Dinko Župan iznio je sadržaj zbornika, Dragan Milec, član uredništva, predstavio je povijest i stanovništvo naselja Gat. O razvoju župe u povodu 50. obljetnice njezina postojanja govorio je župnik fra Branko Janjić. (Zdenko Glasovac)

Blato

U povodu 345. obljetnice pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 30. travnja članovi OMH u Blatu uz prisutnost načelnika Općine Blato Ante Šeparovića, zamjenice načelnika Katarine Kovačić i predsjednika Općinskog vijeća Tonćija Padovana postavili su vijenac na spomen-ploču na zgradi Osnovne škole Blato, koju je Ogranak postavio 30. travnja 1971. Na ploči, kao i na grobu Zrinskog i Frankopana u zagrebačkoj katedrali, uklesani su stihovi Navik on živi ki zgine pošteno.

(Franciska Jurišić Bačić)

Čakovec

U sklopu Dana Matice hrvatske u Čakovcu, koji su počeli 25. travnja dodjelom nagrada učenicima međimurskih osnovnih i srednjih škola za stvaralaštvo na kajkavskom narječju (prve su nagrade osvojile Rea Tomšić iz OŠ Mursko Središće i Sara Novak iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog), župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik MH Stjepan Damjanović i predsjednik OMH u Čakovcu potpisali su Protokol o suradnji između Međimurske županije i Matice hrvatske. (I. H.)

Dubrovnik

Dugogodišnjemu članu predsjedništva dubrovačkoga OMH i uredništva časopisa Dubrovnik te lektoru na Sveučilištu u Dubrovniku Antunu Česku 29. travnja na svečanoj sjednici u povodu Dana HAZU-a uručena je Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u RH za 2015. za područje književnosti. Nagrađena je knjiga Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije, objavljena u izdanju OMH u Dubrovniku 2015. U kapitalnome djelu znakovita naslova, na kojemu je Česko radio više od trideset godina, zaokružen je pjesnički opus velikoga hrvatskog domoljubnog pjesnika proroka Silvija Strahimira Kranjčevića. (Baldo Marunčić)

Gospić

OMH u Gospiću bio je od 28. do 30. travnja domaćin diplomatu i književniku, neumornom promicatelju Hrvatske Dragi Štambuku. S predsjednicom Ogranka Anom Lemić posjetio je gospićku gimnaziju, gdje ga je dočekao ravnatelj Milan Štimac, a potom se susreo s gimnazijalcima. U Samostalnoj narodnoj knjižnici pozdravio ga je ravnatelj Milan Šarić, a gospićkoj publici predstavila ga je Sanja Vrcić Mataija. U pratnji predsjednice Ogranka posjetio je Spomen-kuću dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku i Memorijalni centar Nikola Tesla. Nakon razgledavanja Centra ravnateljici Muzeja Like Vesni Bunčić darovao je zbirku maraka s likom Nikole Tesle kojoj je bio inicijator i prinosnik u Brazilu. S gospićko-senjskim biskupom mons. Milom Bogovićem i predsjednicom OMH posjetio je Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini. Treći dan posjetio je atraktivne dijelove južnog Velebita, gdje je doživio raskoš velebitskoga krša. Prilikom posjeta darovao je dio svojih knjiga gimnazijskoj i gospićkoj Samostalnoj narodnoj knjižnici, a dio je ostavio za OŠ dr. Ante Starčevića u Klancu. (Miroslav Zdunić)

Koprivnica

U suorganizaciji MH i OMH u Koprivnici u tamošnjem je ogranku 28. travnja akademik Josip Bratulić održao predavanje o grofici Ani Katarini Zrinskoj u sklopu kojeg je predstavio Pjesmaricu, njezinu najvažniju knjigu – temeljno djelo ženske hrvatske književnosti u 17. stoljeću, naglasivši da je u osobi Ane Katarine Zrinske sažeta sva tragika hrvatskih plemićkih obitelji koje su u svom posljednjem intelektualnom i političkom činu pišući pjesme i snujući urotu radi oslobođenja Hrvatske podnijele žrtvu i najveće poniženje – njezin muž Petar i brat Fran smrt na stratištu, a ona sama rasap obitelji, siromaštvo, uzništvo i smrt. Književnoj je večeri prisustvovao i tajnik za ogranke MH Mihovil Antić.

(Dražen Ernečić)

Križevci

Bugarska delegacija na čelu s ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Danielom Mitovim, bugarskom veleposlanicom u RH Tanyom Dimitrovom i hrvatskom veleposlanicom u Bugarskoj Ljerkom Alajbeg otkrila je 3. svibnja spomen-ploču dr. Franu Gundrumu Oriovčaninu, hrvatskom liječniku, prevoditelju i velikom prijatelju bugarskoga naroda. Spomen-ploča, rad bugarskoga kipara Konstantina Kostova, na zgradi križevačkoga Veterinarskog zavoda postavljena je u povodu 160. godišnjice Gundrumova rođenja. Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, potpredsjednik MH Stjepan Sučić, akademik Josip Bratulić i dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marijana Ivanek Martinčić. Gradska knjižnica Franjo Marković i Ogranak priredili su i izložbu Gundrumovih originalnih dokumenata iz bugarskoga razdoblja te knjiga i časopisa u kojima je objavljivao medicinske članke i prijevode pripovijedaka i romana. (Martina Valec Rebić)

Metković

U organizaciji metkovskog ogranka MH, u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković 18. travnja predstavljena je knjiga Mile Vidovića Ćiril Banić, biskup šibenski 1951–1961. u raljama UDBA-e, treća u ciklusu knjiga posvećenih dalmatinskim biskupima. O knjizi, koju su zajednički izdali OMH u Metkoviću i Crkva u svijetu, govorili su Josip Dukić, Tomislav Đonić i autor. Istaknuto je da je biskup Banić bio mučenik komunističkog sustava. Posebno se protivio osnivanju staleškog udruženja svećenika Katoličke crkve pod okriljem Udbe, čija je namjera bila odvojiti Crkvu u Hrvata od zajedništva sa Svetom stolicom. (Ivica Luetić)

Mostar

Otvaranjem izložbe Kosača – zaboravljena zbirka u Hrvatskome domu Hercega Stjepana Kosače 11. travnja svečano je započelo Mostarsko proljeće 2016. – 18. dani Matice hrvatske, kojim se i ove godine u brojnim programima promovira ljepota pisane i govorene riječi, glazbe i likovnosti kroz koncerte, kazališne predstave, predavanja i predstavljanja knjiga. Manifestacija traje do 2. lipnja. (I. H.)

Nova Gradiška

OMH u Novoj Gradiški i Gimnazija Nova Gradiška organizirali su u prostoru Gimnazije 21. travnja predavanje predsjednika MH Stjepana Damjanovića Tri jezika i tri pisma hrvatske srednjovjekovne kulture. Učenici, profesori, članovi Ogranka, predstavnici udruga i medija bili su oduševljeni jer im je prije predavanja podijeljen didaktički materijal, kopije glagoljičkih slova i najstarijih pisanih tekstova kako bi lakše mogli pratiti predavanje. Nakon predavanja akademik Damjanović odgovorao je na pitanja znatiželjnih domaćina. (Josip Ostić)

Ozalj

U obilježavanju Dana grada Ozlja 30. travnja nizom svečanosti uz Grad Ozalj sudjelovao je i OMH u Ozlju. Datum obilježavanja Dana grada priziva uspomenu na Zrinske i Frankopane te povezanost Ozlja s velikanima hrvatske povijesti. Svečanost je započela misom u Župnoj crkvi svetog Vida te polaganjem vijenaca na spomen-ploči u Starom gradu Ozlju. Potom je u nazočnosti brojnih gostiju održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Svečanosti se pridružio i ozaljski ogranak MH uručenjem nagrade Stjepko Težak za najbolju kratku ljubavnu priču za 2016. (I. H.)

Podstrana–Split

U galeriji Dominikanskog samostana u Splitu 26. travnja predstavljen je roman Knjiga od očaja Zorana Jurišića, objavljen u izdanju OMH u Podstrani. Knjigu su uz autora predstavili Mladen Vuković, Ivica Šušić, Ivan Šarolić i Ilija Protuđer. U ime organizatora i nakladnika govorio je Darijo Radović, predsjednik OMH u Podstrani. Roman Knjiga od očaja povijesni je roman, kronika sela u kojemu ima socijalnih, kulturnih i općenito društvenih elemenata što dočaravaju život maloga primorskog mjesta Podbrdica u Dalmaciji u prvoj polovici 20. stoljeća. Prema riječima autora, slijede još dva nastavka koja će biti objavljena kao dio trilogije. (Ivica Luetić)

Samobor

Povijesni odjel OMH u Samoboru pod vodstvom Sandre Sinković obilježio je 25. travnja stotu obljetnicu prvoga izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, koje je prvi put 1916. objavila MH. U kvizu pod nazivom Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica sudjelovali su učenici šestih razreda osnovnih škola Samobor, Bogumil Toni i Milan Lang. Pobijedili su učenici OŠ Samobor, a svi su sudionici dobili prigodne nagrade. U okviru programa Obnove i uprizorenja starih običaja Ogranak je 30. travnja organizirao kićenje majuša na samoborskom Trgu kralja Tomislava. (Lada Lokmer)

Sisak

Najmlađi član DHK Siniša Matasović predstavio je 4. svibnja u prostorijama Društva svoju prvu zbirku pjesama Sisak se uspješno pretvara da spava, objavljenu u izdanju OMH u Sisku. Uz pjesnika zbirku su predstavili urednik i recenzent Davor Šalat, književnica i književna kritičarka Kristina Posilović, a pjesme je čitala dramska umjetnica Dunja Sepčić. Voditeljica tribine DHK-a književnica Lada Žigo Španić najavila je i prvi roman Siniše Matasovića Nećak, koji uskoro izlazi iz tiska. (I. H.)

Split

U prostorijama OMH u Splitu 27. travnja održan je susret s autorom Ivanom Boškovićem pod naslovom Moje nepredstavljene knjige. „Moja pozicija je pozicija autsajdera, odnosno puno i marljivo pišem i radim, ali promatram sa strane. Pišem zato što to želim i smatram da moje knjige mogu živjeti i bez službenih predstavljanja, ako to same zavrjeđuju“, započeo je splitski književni kritičar i profesor na Sveučilištu Ivan Bošković autorsku večer na kojoj je govorio o osam svojih nepredstavljenih knjiga: Splitske teme, studije o splitskoj književnoj baštini, Car na pozornici, dramska hrestomatija o caru Dioklecijanu, obje u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade, Iskustvo drugoga, knjiga u izdanju MH nagrađena nagradom A. G. Matoš kao najbolja kritička knjiga, zbirke književnih kritika Protiv zaborava i Prvo čitanje u nakladi DHK-a, knjiga književnih kritika i eseja Lica i obrasci i dvije najnovije knjige Kijevske i druge kroatističke književne teme i Teatrološki ogledi. (Luka Matić)

Šibenik

Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu OMH u Šibeniku predstavio je 29. travnja novo izdanje, knjigu Teorija umiješanosti promatrača ili Istočni grijeh znanstvenika Nevena Ninića, znanstvenika i inženjera u području teoretske i eksperimentalne termodinamike i pretvorbi energije, umirovljenoga redovitog profesora na FESB-u u Splitu. U znanstveno-popularnom djelu autor iznosi otkriće koje otvara novi kut gledanja na fizičke osnove egzaktnih prirodnih i tehničkih znanosti, naglasio je predstavljač Sandro Nižetić. Radi se o interpretaciji fizičkih zakona koja je, prema Niniću, ispravna samo onda kada je znanstveni promatrač odabrao takvo stajalište u odnosu na promatrani fenomen da promatračevo gibanje, ali i njegov pogled na svijet, nisu skriveno ugrađeni u opis fenomena što ga opaža. Autor je rekao da se radi o radikalnom otkriću koje se teško probija u znanstvenu javnost, između ostaloga i zato što dio te javnosti nije neutralan i što otkriće može biti razlogom za preispitivanje svjetonazora svakog čitatelja. (Zdenka Bilušić)

Zadar

OMH u Zadru predstavio je 21. travnja novo izdanje, knjigu Stanislava Maroje Aforizmi II. Govoreći o knjizi, Božidar Šimunić naglasio je da su aforizme pisali književnici, filozofi, znanstvenici, umni ljudi raznolikih usmjerenja, jer u njima ponajprije iščitavamo stav, odnos i sud o životu, o ljudima s kojima smo živjeli ili s kojima živimo. Tako i činjenicu da diplomirani politolog, filozof i novinar Maroja, nedugo nakon objave prve knjige, nudi i drugu knjigu aforizama, vidi i objašnjava zaključkom da autor snažno živi sa svojim dobom, da je svjedok, ali i zauzeti sudionik glavnih događaja u trenutnoj hrvatskoj zbilji. Pročitan je dio iz recenzije Rade Kalanja u kojemu su istaknuti tematsko bogatstvo i raznovrsnost autorova aforističkog imaginarija.

(Anica Serdarević)

Vijenac 579

579 - 12. svibnja 2016. | Arhiva

Klikni za povratak