Vijenac 265

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Bauerov Sinji galeb

FILMSKA ČETVRT

Filmski programi: Bauerov Sinji galeb

slika

Zagreb Novi ciklus u sklopu Filmskih programa Hrvatskoga filmskog saveza posvećen je djeci. U subotu 8. svibnja u zagrebačkom kinu Tuškanac prikazuje se prvi naslov iz retrospektive hrvatskoga filma za djecu, i to Sinji galeb iz 1953. u režiji Branka Bauera. Osim toga, u svibnju započinju još dva ciklusa. Prvi je posvećen mađarskom redatelju Istvánu Szabu (Mefisto i Pukovnik Redl 4. svibnja, te Hanussen 11. svibnja), a drugi predstavlja talijansku kinematografiju od 1914. do danas. Na rasporedu su Cabiria (5. svibnja), Rat i Momijev san (6. svibnja), Maciste alpinac (7. svibnja), Bandit (8. svibnja), Gorka riža (9. svibnja), Raspršena patrola (10. svibnja), Drugovi (11. svibnja), te Svi mi padamo (12. svibnja).

U kinima: Zatôichi i Nigdje u Africi

slika

Zagreb Japanski se redatelj i glumac Takeshi Kitano hrvatskoj kinopublici predstavlja akcijskim trilerom Zatôichi. Riječ je o povijesnoj drami u čijem je središtu slijepi samuraj koji se upleće u osvetnički pohod brata i sestre. Film je zavrijedio niz priznanja, uključujući i nagrade publike na festivalima u Veneciji i Torontu. U sklopu kinorevije Filmofilija prikazuje se prošlogodišnji dobitnik Oscara za najbolji film na neengleskom jeziku. To je Nigdje u Africi njemačke redateljice Caroline Link, koji govori o židovskoj obitelji izbjegloj iz Trećeg Reicha u Keniju. Otvara se i hit-komedija Popust na količinu Shawna Levyja s Steveom Martinom, kao i triler U tuđoj koži D. J. Carusa s Angelinom Jolie.

TV-premijere: Pecker Johna Waltersa

slika

Zagreb Od filmskih premijera na Hrvatskoj televiziji ističe se humorna drama Pecker kontroverznoga američkog redatelja Johna Waltersa (Pink Flamingos). No, u odnosu na predhodne Waltersove filmove Pecker je znatno konvencionalnija priča o prodavaču sendviča koji se proslavi fotografijama svoje luckaste obitelji. U glavnoj je ulozi Edward Furlong, a partnerica mu je Christina Ricci (HTV 1, 1. svibnja, 23.50). Angel of Vengeance honkonškoga redatelja Chung-Kwaija Cheunga rasni je predstavnik borilačkih filmova (HTV 1, 30. travnja, 2.25), dok njemački triler Apokalypso Martina Waltza govori o sekti koja želi ubiti prvorođeno dijete u Berlinu 1. siječnja 2000. (HTV 1, 7. svibnja, 2.10).

Hrvatska: Sabor o filmu

slika

Zagreb Deset godina nakon što je Europska konvencija o filmskoj koprodukciji stupila na snagu zastupnici su se Hrvatskoga sabora suglasili da najviše zakonodavno tijelo u državi ratificira taj dokument važan za boljitak hrvatske kinematografije. Republika Hrvatska jedna je od trideset i šest europskih zemalja koje su potpisale Konvenciju, dok je njezinu ratifikaciju obavila trideset i jedna potpisnica. Cilj je Konvencije promicanje suradnje europskih zemalja na području filmske koprodukcije, dok će hrvatski film njezinom provedbom dobiti potporu u proizvodnji, distribuciji, kao i prezentaciji u svim državama koje su je usvojile.

Španjolska: Almodóvarov odgoj

slika

Madrid Ovogodišnji 57. međunarodni filmski festival u Cannesu (12-23. svibnja) otvara novi film španjolskoga redatelja i scenarista Pedra Almodóvara. Iza naslova La mala educación, u prijevodu Loš odgoj, krije se potresna priča o dvojici dječaka i poslije mladića čije su odrastanje tijekom Francove diktature obilježili seksualno zlostavljanje i rigidno školovanje u katoličkoj školi. U glavnim su ulogama Gael García Bernal (Amaroov zločin) i Fele Martínez (Otvori oči). Film istodobno prati mijene španjolskog društva od falangističkih šezdesetih do demokratskih osamdesetih.

SAD: Holivudska Troja

slika

Los Angeles Je li ekranizacija glasovita Homerova spjeva spektakl godine? Prvi će odgovor na to pitanje dati posjetitelji festivala u Cannesu, jer dugo iščekivan film Troja redatelja Wolfganga Petersena ima svjetsku premijeru upravo na Azurnoj obali 13. svibnja. Dan poslije film dolazi i u američka kina, a prema prvim ocjenama riječ je o vizualno sjajnom uratku o desetogodišnjem ratu Grka i Trojanaca, koji se raspleće s pomoću legendarnoga drvenoga konja. Ahileja glumi Brad Pitt, Hektora Eric Bana, Orlando Bloom je Paris, Diane Kruger fatalna Helena, kralja Prijama tumači Peter O’Toole, dok je Odisej Sean Bean.

Knjiga: Diva o sebi

slika

Catherine Deneuve, Ŕ l’ombre de moi-meme, Stock, 2004. Zacijelo najveća glumačka diva francuskoga, pa i europskog, filma Catherine Deneuve upravo je predstavila svoju knjigu, zapravo svojevrstan dnevnik. Pod naslovom Ŕ l’ombre de moi-meme glumica opisuje anegdote sa snimanja filmova i svoj nimalo jednostavan život iza i ispred kamera. Iako je čitateljima otvorila dušu, kritičari su njezin književni pokušaj nazvali promašajem ističući trivijalnost kao najvažnije obilježje knjige.

Boško Picula

Vijenac 265

265 - 29. travnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak