Vijenac 261

Film

FILMSKA ČETVRT

Kuća pijeska i magle

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Kuća pijeska i magle

slikaZagreb U hrvatske kinodvorane stižu i preostali naslovi s popisa najboljih filmova u 2003. Među njima je i drama Kuća pijeska i magle Vadima Perelmana, koja je uz ostala priznanja zavrijedila i tri nominacije za Oscara. U središtu je filma osiromašena Amerikanka iz San Francisca koja se s emigrantom iz Irana spori oko roditeljske kuće. Dojmljiv prikaz kulturnog (ne)razumijevanja plijeni izvrsnim ulogama Jennifer Connelly, Bena Kingsleyja i Shohreh Aghdashloo. Uz Kuću pijeska i magle otvara se i biografska drama Sylvia Christine Jeffs s Gwyneth Paltrow, zatim nova komedija braće Bobbyja i Petera Farrellyja Zauvijek zajedno s Mattom Damonom i Gregom Kinnearom te Začarana kuća, horor-komedija Roba Minkoffa s Eddiejem Murphyjem.

TV-premijere: Umrijeti od smijeha

slikaZagreb Od novih filmova na Hrvatskoj televiziji treba izdvojiti komediju Muertos de risa španjolskoga redatelja Alexa de la Iglesije. Riječ je o dvojici luckastih komičara Ninu i Brunu, koji preko noći postaju televizijskim zvijezdama, ali ne bez posljedica (HTV 1, 5. ožujka, 00.10). U francuskoj je pak drami Victor Schoelcher naslovni lik borac protiv ropstva koji u revolucionarnoj Francuskoj 1848. vidi prigodu za ostvarenje svojih ciljeva. Film je režirao Paul Vecchiali (HTV 2, 6. ožujka, 17.45). Napokon, u romantičnoj komediji Le zebre francuskoga redatelja Jeana Poireta glavni je junak pravnik koji smišlja neobične načine kako iskušati ljubav voljene žene (HTV 1, 7. ožujka, 00.10).

Hrvatska: 13. dani hrvatskog filma

slikaZagreb Od 9. do 14. ožujka u Zagrebu održavaju se 13. dani hrvatskog filma, nacionalni festival igranog (srednjometražnog i kratkometražnog), dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma. Na temelju rekordne prijave od 280 filmova u konkurenciju su za nagrade ušli radovi proizvedeni tijekom 2003. godine na profesionalnim i videoformatima. O filmovima u natjecateljskom rasporedu odlučili su selektori za pojedine kategorije, dok će filmovi koji se ne natječu za nagrade biti prikazani u programu Salon odbijenih. Uz nagrade Oktavijan Hrvatskoga društva filmskih kritičara za pojedine kategorije, na Danima se dodjeljuje i Velika nagrada, te nagrade za režiju, scenarij, kameru, glazbu, montažu, produkciju i — debitanta. Članovi su ocjenjivačkog suda Dario Marković, Sanja Iveković i Karpo Godina.

Francuska: Animirani hit

slikaPariz Među brojnim priznanjima osvojenim ove i prošle godine dugometražni je animirani film Les Triplettes de Belleville zavrijedio još dva: César za najbolju glazbu, te nagradu Lumiere za najbolji film u 2003, koju dodjeljuju strani novinari akreditirani u Francuskoj. Film je kao svoj dugometražni debi režirao francuski animator Sylvain Chomet, proslavljen kratkometražnim filmom nominiranim za Oscara La Vieille dame et les pigeons. Chometov je pak Les Triplettes de Belleville maštovita i duhovita priča o baki koja traga za unukom otetim tijekom biciklističke utrke Tour de France, pri čemu joj pomažu tri vršnjakinje, nekad poznate prijeratne pjevačice i plesačice.

SAD: Pisac nakon pirata

slikaLos Angeles Lani je kinopubliku osvajao kao lukavi Jack Vrabac u spektaklu Pirati s Kariba, dok bi ove godine pohvale mogao dobiti kao pisac Mort Rainey u trileru Secret Window. Dakako, riječ je o Johnnyju Deppu i njegovoj novoj filmskoj ulozi. Film Secret Window redateljsko je i scenarističko djelo Davida Koeppa (Stir of Echoes), koji je prilagodio roman Stephena Kinga. U središtu je napete priče pisac kojega nepoznati čovjek optuži za plagijat, te ga počne proganjati ne bi li ga natjerao na priznanje. Uz Deppa u filmu glume i Maria Bello te Timothy Hutton, dok nova ekranizacija Kingova romana u američka i kanadska kina dolazi 12. ožujka.

Knjiga: Kina u žarištu

slikaChris Berry, Chinese Films in Focus: 25 New Takes, British Film Inst., 2004. Najmnogoljudnija zemlja na svijetu ima i jednu od najimpresivnijih kinematografija na svijetu. Zaključak je to knjige o kineskom filmu autora Chrisa Berryja, inače profesora s University of California u Berkeleyju. Berry raščlanjuje kinematografiju u Kini, Hongkongu i Tajvanu od njihovih početaka 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća do posljednjih hitova Yi Yi i Tigar i zmaj. Koncipirana kao niz eseja knjiga je detaljan prikaz kineske kinematografije, koji ne zanemaruje ni manje poznate, ali jednako vrijedne radove kineskih filmaša.

Boško Picula

Vijenac 261

261 - 4. ožujka 2004. | Arhiva

Klikni za povratak