Vijenac 260

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Pola stoljeća Stipa

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

slika

Zagreb U Galeriji Gradec otvorena je izložba od 350 radova našega poznatog i nagrađivanog karikaturista Rudija Stipkovića Stipa, koji je prošle godine proslavio pedesetu godišnjicu bavljenja karikaturom. Stipković je u svojoj bogatoj karijeri osim sportaša crtao i portrete poznatih osoba iz političkog, društvenog i kulturnog života za brojne zagrebačke listove, a njegov ukupan broj karikatura premašuje dvadeset tisuća. Izložba je otvorena do kraja veljače, a prikazuje radove od najranijih portreta do današnjih dana i nekih još neobjavljenih crteža.

slikaKorijeni apstrakcije

Pariz Do 22. veljače u pariškom je Musee d’Orsay otvorena izložba At the Origins of Abstraction koja pokriva razdoblje između 1800. i 1914, u kojoj se prvi put u Francuskoj postavlja pitanje korijena apstrakcije u umjetnosti kroz teoriju percepcije iz 19. stoljeća. Stotinu i pedeset djela, od Turnera, Friedricha, Moneta, Redona, Whistlera, Kandinskog, Delaunaya, Kupke i Picabije, pokazuju kako apstrakcija nije nastala pukim raskidom s realnošću. Izložba je podijeljena u nekoliko dijelova i ponajviše se bavi povezanošću umjetnosti, kako likovne tako i glazbene, i znanosti.

slikaTama i svjetlo

Sydney Izložba Darkness & Light: Caravaggio & His World, koja se održava u Art Gallery of New South Wales, organizirana je u suradnji s National Gallery of Victoria, pokazuje kvalitetu i baroknu viziju osam Caravaggiovih slika upotpunjenih sa šezdesetak djela njegovih sljedbenika uključujući i Manfredija, Gentileschija, de la Toura, Riberu i Ter Brugghena. Izložba je otvorena do 22. veljače i vidljiva na stranici www.artgallery.nsw.gov.au/exhibitions/current/caravaggio.

slikaJoš jedan Klee

Bremen U Kunsthalle Bremen otvorena je izložba Paul Klee — Lehrer im Bauhaus. Obilježavajući dio Kleeova pedagoškog rada u Dessau u prvoj polovici dvadesetih godina prošlog stoljeća, izložba pokazuje stotinu i dvadeset slika, crteža i grafika, šezdeset Skizzenblättera kojima se Klee uz originalne dokumente služio za razgovore u nastavi. Izložba traje do 27. veljače, a informirajte se na www.kunsthalle-bremen.de.

Knjige

slikaWolf Norbert: Expressionism, Basic Art Series, Taschen, 2004. Novo izdanje u Taschenovoj seriji Basic Art posvećeno je ekspresionizmu. Uz osnovne podatke o umjetničkom pravcu, knjiga na nešto manje od stotinu stranica sadrži i detaljni uvod s fotografijama, vremensku lentu s bitnim povijesnim, kulturnim i znanstvenim događajima. Od umjetnika, u knjizi su među ostalim predstavljeni Kirchner, Heckel, Schmidt-Rottluff, Pechstein, Nolde, Kandinsky, Marc, Macke, Klee, Jawlensky i brojni drugi. Knjiga bi do kraja godine trebala biti prevedena na sedam jezika.

DVD

slikaChuck Close — A Portrait in Progress (1998), Public Media Inc. Ovaj uradak, snimljen 1998. godine, potkraj prošle prebačen je na DVD. Riječ je o dokumentarcu u kojem se kroz razgovor sa Chuckom Closeom ulazi u njegovo specifično i prepoznatljivo slikarstvo. Njegovi nadaleko poznati portreti od kraja šezdesetih pa nadalje iskazuju se kao djela koja nastaju u vrlo dugu razdoblju, a tu su i razgovori s ostalim umjetnicima o njegovu djelu poput Johnsa, Katza ili Glassa. Na snimci vidimo i nastanak jednog od njegovih autoportreta, od začetaka, preko realizacije, do konačnice.

Marko Kružić

Vijenac 260

260 - 19. veljače 2004. | Arhiva

Klikni za povratak