Vijenac 258

Kazalište

TEATROSKOP

Mikeški kabare 2 u Virovitici

TEATROSKOP

Mikeški kabare 2 u Virovitici

Prošlogodišnja pučka zabava u Kazalištu Virovitica dobit će 22. siječnja nastavak, lokalno obojeni zabavni program bez dlake na jeziku ostvaren u suradnji kazališta i Umjetničke organizacije Mikešland. I ovaj nastavak autohtonoga proizvoda virovitičkog kulturnog miljea potpisuju Mijo Pavelko i Draško Zidar, a uz njih u predstavi nastupa brojni mješoviti ansambl.

Pomaknut Latinovicz

Premijera prvoga velikog projekta u slavljeničkoj pedesetoj godini postojanja Dramskog kazališta Gavella pomaknuta je na 23. siječnja. Podsjetimo, riječ je o Krležinu romanu u teatralizaciji i režiji Zlatka Viteza, koja upošljava cijeli ansambl Gavelle.

Cyrano i...

Nakon pretpremijere u prosincu, na pozornicu kazališta Mala scena 24. siječnja i premijerno dolazi Cyrano, slobodna adaptacija komada Edmonda Rostanda iz pera flamanskoga pisca Joa Roetsa. Predstavom primarno namijenjenom publici na samoj granici između djece i odraslih Mala scena pokušat će, u režiji Ivice Šimića, dati konstruktivan odgovor na civilizaciju nasilja kojom smo okruženi. U prijevodu Maje Oršić Magdić, i s koreografijom Larise Lipovac, te uz gotovo stalnu suradnju scenografkinje Dinke Jeričević, slavnog nositelja nosa igra Nikša Butijer, Roxane Nataša Janjić, a ostale Ivan Glowatzky i Danijel Radečić.

Gostovanja u varaždinskom HNK

Varaždinsko kazalište ugostit će Narodno pozorište iz Sarajeva, koje će 28. siječnja odigrati Ptičice Filipa Šovagovića u režiji Ozrena Prohića, a 30. siječnja Sobu Irfana Horozovića u režiji Gradimira Gojera.

Liliom u splitskom HNK

Sentimentalna tragikomedija Ferenca Molnara s početka 20. stoljeća, iako u prvim izvedbama nije polučila uspjeh, izdržala je provjeru vremena. Na granici naturalizma i mistike, sa svakodnevnim junacima, marginalcima koje pokreću emocije, suvremenost ovoga komada provjerava u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu riječki redatelj Lary Zappia, koji je u Molnarovoj melodrami prepoznao i priču i emociju. Naslovnu ulogu premijerno će 30. siječnja odigrati Robert Kurbaša, kad će mu partnerica biti Leona Paraminski. U ostalim ulogama pojavit će se Andrijana Vicković, Nives Ivanković, Milivoj Beader, Josip Zovko, Jasna Malec, Elvis Bošnjak, Ante Čedo Martinić, Mirko Kraljev, Ratko Glavina, Nenad Srdelić i Anita Buklijaš.

Pssst u Trešnji

Novi komad Tene Štivičić znakovita naslova Pssst premijerno će zaigrati u Trešnji 1. veljače u režiji Željka Vukmirice. U predstavi namijenjenoj uzrastu od šest do šesnaest godina, za koju je scenografiju smislio Ivan Marušić Klif, kostime Marija Šarić-Ban a glazbu Zdravko Šljivac, igraju Filip Šovagović, Nikola Marjanović, Sanja Hrenar, Hrvoje Klabučar, Radovan Ruždjak, Rakan Rushaidat, Luka Vidović, Božidar Košćak, Đuro Rogina i Hrvoje Barišić.

Veliki bijeli zec u ZKM-u

U zagrebačkoj sezoni, koju ove godine dijeli s Ionescom, Ivanu Vidiću izlazi već druga praizvedba. Nakon nedavne Octopussy, na red je došao i Veliki bijeli zec, navodno prvi relevantni tekstu koji se obračunava s hrvatskim devedesetima. Prepoznatljivim Vidićevim rukopisom ovaj put pozabavio se dramaturg Vjeran Zuppa, a redateljski će ga s ansamblom Zagrebačkog kazališta mladih i pokojim gostom oblikovati Ivica Kunčević. Uz glazbu Nevena Frangeša, kostime Doris Kristić i na sceni Miljenka Sekulića, u predstavi igraju Dora Polić, Amir Bukvić, Sreten Mokrović, Biserka Ipša, Katarina Bistrović-Darvaš, Urša Raukar, Davor Borčić, Krešimir Mikić, Pjer Meničanin, Suzana Nikolić, Edvin Liverić, Maro Martinović, Ksenija Ugrina i Rajko Bundalo. Posebnost je produkcije ljudski zvjerinjak, koji izvodi grupa Fasade pod umjetničkim vodstvom Krune Tarle. Praizvedba i premijera Velikog bijelog zeca najavljene su za 3. i 4. veljače u ZKM-ovoj dvorani Istra.

...Brijačice u Kazalištu Mala scena

U režiji Tomislava Pavkovića Kazalište Mala scena izlazi i s drugom premijerom u samo dva tjedna, koliko pokriva jedan Teatroskop. Riječ je o komadu suvremenoga njemačkog dramatičara Lutza Hübnera, koji se u prijevodu Andyja Jelčića zove Brijačice. Naslov nije slučajan jer je riječ o tri djevojke koje na audiciji za televizijski zabavni program otkrivaju zapravo i više nego što bi htjele otkriti. Naslovne uloge tumače Helena Minić, Nina Kaić i Dijana Vidušin, a medijskog Velikog brata samo glasom interpretira Živko Anočić. Scenograf predstave je Slave Lukarov, kostime je osmislila Hana Letica, a glazbu skladao Luka Kunčević.

Premijera Brijačica je 4. veljače.

Igor Ružić

Vijenac 258

258 - 22. siječnja 2004. | Arhiva

Klikni za povratak