Vijenac 250

Film

FILMSKA ČETVRT

U kinima: Ludi za oružjem

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Tadić i Troell

slika

Zagreb Novu sezonu projekcija u dvorani zagrebačke Kinoteke Filmski centar otvara dvama ciklusima. Prvi je ciklus posvećen hrvatskom redatelju Zoranu Tadiću, čiji će se filmovi prikazivati sljedeća dva mjeseca. Tako je u utorak 7. listopada na rasporedu njegova drama San o ruži iz 1986. Uz Tadićeve radove otvara se i ciklus filmova švedskoga redatelja Jana Troella, dobitnika niza međunarodnih priznanja. Troellova drama Emigranti s Liv Ullmann nominirana za četiri Oscara prikazuje se u subotu 4. listopada, dok od ostalih naslova treba izdvojiti Novu zemlju (7. listopada), Orlov let (11. listopada), te Kapetana nagrađena berlinskim Srebrnim medvjedom za režiju (14. listopada).

U kinima: 8 žena

Zagreb I dok premijerni Pirati s Kariba redatelja Gorea Verbinskog s Johnnyjem Deppom u glavnoj ulozi računaju s ljubiteljima kostimiranih pustolovina, francuska će drama 8 žena u režiji Françoisa Ozona privući poklonike rafiniranih komedija. Točnije, crnih komedija. Naime, Ozonov je film elegantno režirana priča o jednom umorstvu i osam potencijalnih ubojica, redom ženskih likova. Njihovih osam glumica na čelu s Catherine Deneuve i Isabelle Huppert nagrađeno je Srebrnim medvjedom u Berlinu i nagradom Europske filmske akademije. Napokon, u kina nam stiže i akcijski triler Kartel F. Garyja Graya s Vinom Dieselom te dječji spektakl Spy Kids 3D Roberta Rodrigueza.

TV premijere: Diljem Europe

Zagreb Jesenska shema Hrvatske televizije uz ranije nudi i nekoliko novih premijernih filmskih termina. U uhodanom je terminu subotom navečer na 3. programu 4. listopada na rasporedu hvaljena drama Ptičica španjolskoga redatelja Carlosa Saure, a sedam dana poslije njemačka drama Dan idiota Wernera Schroetera (HTV 3, 22.15). Ponedjeljkom se pak na 3. programu prikazuju radovi europskih kinematografija. Njemačko-mađarska drama Sumorna nedjelja u režiji Rolfa Schübela intrigantna je priča o pjesmi koja je u prijeratnoj Budimpešti dovodila do samoubojstava (HTV 3, 6. listopada, 20.15), dok je u talijanskoj melodrami Toga divnoga studenoga Maura Bologninija glavna zvijezda Gina Lollobrigida (HTV 3, 13. listopada, 20.15).

Hrvatska: Zagreb Film Festival

Zagreb Glavni je grad Hrvatske bogatiji za novi filmski festival. To je Zagreb Film Festival koji se ove godine održava prvi put (7-11. listopada). Organizator mu je Propeler film, a središnje mjesto kinodvorana Studentskog centra. Međunarodni je natjecateljski program podijeljen u tri kategorije: dugi igrani, kratki igrani i dokumentarni filmovi. I dok su u prvoj kategoriji najzvučniji naslovi poput Povratka Andreja Zvjaginceva, Gori vatra Pjera Žalice i Lost in Translation Sophije Coppole, u druge dvije kategorije predstavnike ima i Hrvatska. To su kratkometražni igrani Leptir Gorana Legovića te dokumentarni Pula povjerljivo Tomislava Mršića i Eva Silvestra Kolbasa.

Japan: Neumorni Kitano

Tokio Na nedavnom 60. festivalu filmske umjetnosti u Veneciji svestrani je japanski filmaš Takeshi Kitano primio nagradu za najboljega redatelja, i to za film Zatoichi u kojem je odglumio i naslovni lik. Odmah se zatim prihvatio novog posla, ali ovaj put samo glumačkog. Akcijski je spektakl Izô: Kaosu mataha fujôri no kijin, baš kao i Zatoichi, žestoka priča o samurajima, a u njemu Kitano tumači glavnu ulogu. Redatelj je filma Takashi Miike, scenarist Shigenori Takechi, dok se premijera očekuje sljedeće godine.

SAD: Tarantinov Kill Bill

Los Angeles Premijera je pak novog filma redatelja i scenarista Quentina Tarantina već zakazana, a Kill Bill: Volume I, kako se zove ovaj akcijski triler, u američka kina dolazi 10. listopada. Priča je uistinu tarantinovska, a u njoj Uma Thurman glumi ženu profesionalnog ubojicu, zvanu Nevjesta, koja se nakon pet godina kome osvećuje krvnicima svoga nesuđenoga supruga na vjenčanju. Nevjestina protivnika Billa interpretira David Carradine, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Daryl Hannah, Samuel L. Jackson i sam redatelj.

Knjiga: Petogodišnjica Motovuna

Rajko Grlić, Igor Mirković, Nikola Žinić, Motovunska knjiga postanka, Motovun Film Festival, 2003. Filmovi, umjetnost, zabava, druženje, ljeto i uživanje. Sve je to, dakako, Motovun Film Festival o čijih su prvih pet godina rada njegovi pokretači napisali neformalnu monografiju, zapravo pravu svaštaru s mnoštvom pojedinosti i sjajnih fotografija.

Boško Picula

Vijenac 250

250 - 2. listopada 2003. | Arhiva

Klikni za povratak