Vijenac 241

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Recentni Murtić

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Recentni Murtić


slika

Kostanjevica U Galeriji Božidara Jakca, negdašnjoj samostanskoj crkvi u nedalekoj slovenskoj Kostanjevici na Krki, otvorena je 4. svibnja, na njegov rođendan, izložba recentnih radova našeg umjetnika Ede Murtića. Izloženo je otprilike dvadeset slika, ulja na platnu i gvaševa, nastalih unatrag nekoliko godina. To su nadaleko poznata Murtićeva djela apstraktne provenijencije, jakih poteza, snažna kolorita i dinamična izraza. Izložba Murtićevih radova bit će otvorena do 7. srpnja, a na internetskoj adresi www.galerija-bj.si možete se o njoj informirati.

Art Deco


slika

London Victoria and Albert Museum priredio je veliku izložbu Art Deco 1910-1939, koja prvi put istražuje taj stil kao globalni umjetnički fenomen šireći svoj utjecaj na najrazličitije strane svijeta, od New Yorka i Pariza do Bombaya i Šangaja. Izložba uključuje više od tri stotine djela, slika, skulptura, pokućstva, arhitekture, stakla, tekstila, nakita, produkt dizajna, mode, filma, fotografije... iz raznih muzejskih i privatnih zbirki. Izložba Art Deco otvorena je u Londonu do 20. srpnja, a poslije seli u Toronto, San Francisco i Boston. Informacije na www.vam.ac.uk.

Amerlingova retrospektiva


slika

Beč Gotovo stotinu ključnih djela jednog od najbitnijih austrijskih slikara 19. stoljeća, Friedricha von Amerlinga, postavljeno je do 22. lipnja u bečkoj Österreichische Galerie Belvedere. Portretist austrijske carske obitelji, aristokracije Lichtensteina, Palffy, Lobkowitz i Esterhazy te trgovaca i industrijalaca, čiji opus broji oko 1200 djela, od kojih se većina nalazi u privatnim zbirkama, Amerling postaje kroničar svoga vremena tipa who is who. Retrospektiva Amerlingovih djela dio je proslave stote godišnjice Galerije Belvedere. Informacije potražite na www.belvedere.at.

Rani radovi Mana Raya


slika

Montclair, New Jersey Do 3. je kolovoza u Montclair Art Museum otvorena izložba Conversion to Modernism: The Early Work of Man Ray, koja se sastoji od osamdeset slika i radova na papiru Man Raya nastalih između 1907. i 1924, uključujući i ekspresivne studije sezanovskih pejzaža, kubističke mrtve prirode i seriju imaginarnih pejzaža nastalih kao reminiscencija na putovanja po New Jerseyju 1913. Uz slike i crteže postavljene su i nedavno otkrivene Rayove fotografije te dokumentacija. Web adresa: www.montclair-art.org/exhibits.htm

Knjige


slika

Bruce Robertson, Andrea L. Rich, Sargent and Italy, Princeton University Press, 2003. Ovom se knjigom prvi put na nešto više od dvije stotine stranica objašnjava intimna veza između američkog umjetnika Johna Singera Sargenta i Italije, zemlje njegova rođenja i zemlje čije je znamenitosti počeo skicirati s nepunih dvanaest godina. Romantičarska fascinacija talijanskom renesansom, rane studije venecijanskih veduta, portreti, murali, krajolici i slike iz vrta nadopunjeni su pojašnjenjem Sargentova druženja s piscima i umjetnicima kao što su Henry James, Edith Wharton i James Whistler.

CD ROM


slika

The Electronic Library of Art: Renaissance Masters II, TDC Interactive Drugi dio The Electronic Library of Art: Renaissance Masters pokriva s više od tisuću primjera slikarstva, skulpture i arhitekture visoku renesansu, manirizam i dio ranog baroka. Šetnja kroz činjenične podatke, tematiku, umjetnike i njihove biografije te umjetničke škole upotpunjena je studijama o Michelangelu, Rafaelu, Tizianu i njihovim suvremenicima. Uz obrazloženje povijesne okoline toga razdoblja, zaigrajte i kviz znanja o renesansi. Ekstenzivna enciklopedija vrlo dobar je izbor za dobivanje temeljnih informacija i nadogradnju.

Internet


slika

www.hart.hr Na internetskim stranicama našeg Instituta za povijest umjetnosti, znanstvene ustanove za proučavanje povijesti i teorije hrvatskih likovnih umjetnosti možete pronaći aktualnosti o novim brojevima Života umjetnosti i Radova IPU-a, saznati nešto više o njegovoj povijesti, programu, suradnicima, knjižnici i publikacijama. U arhivi se upoznajte s ostavštinama koje su nam u zalog ostavili Ana Deanović, Ljubo Karaman, Grgo Gamulin i Stjepan Planić. IPU se bavi i programima trajne znanstvenoistraživačke djelatnosti, primijenjenim istraživanjima, konzervatorskim studijama, a organizira i izložbe te znanstvene skupove i predavanja.

Marko Kružić

Vijenac 241

241 - 29. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak