Vijenac 240

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Američki film noir

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Američki film noir


slika

Zagreb Posjetitelji zagrebačke Kinoteke i u drugoj polovici svibnja mogu uživati u projekcijama vrhunskih filmskih radova. Naime, Filmski centar nastavlja s ciklusom hrvatskoga redatelja Fadila Hadžića, i to humornom dramom Idu dani iz 1970. s Ivicom Vidovićem (20. svibnja) te jednim od ponajboljih hrvatskih filmova sedamdesetih, dramom Novinar s Radom Šerbedžijom iz 1979 (27. svibnja), nagrađenom pulskom Zlatnom arenom za režiju. Ciklus Davida Leana završava pak filmovima Ryanova kći (17. svibnja) i Put u Indiju (20. svibnja), dok u subotu 24. svibnja započinje ciklus američkog filma noir s trilerima Žena u izlogu Fritza Langa i Zbogom, ljepotice Edwarda Dmytryka. Tri dana poslije prikazuju se Žena-fantom Roberta Siodmaka i Pali anđeo Otta Premingera.

U kinima: Matrix Reloaded


slika

Zagreb Tjedan dana nakon svoje svjetske premijere na 56. međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, znanstveno-fantastični spektakl Matrix Reloaded redateljsko-scenarističkog dvojca Andyja i Larryja Wachowskog s Keanuom Reevesom 22. svibnja stiže i u hrvatska kina. Zasigurno najiščekivaniji filmski naslov ove godine, sadržajno donosi nove podzaplete u priči o borbi pobunjenika protiv moćnih računala budućnosti koja porobljeno čovječanstvo drže u stanju sna. Uz drugi dio trilogije Matrix, pred domaću kinopubliku dolaze još tri američka filma: dva akcijska trilera Telefonska govornica Joela Schumachera s Colinom Farrellom i Prljavi poslovi Ronnyja Yua sa Samuelom L. Jacksonom, te jedna romantična komedija, Upravo vjenčani Shawna Levyja. Napokon, u Hrvatsku stiže i srbijanska drama Jedan na jedan Mladena Matičevića o spoju košarke, kriminala i ljubavi.

Hrvatska: Revija jednominutnih filmova


slika

Požega Rekordnih 230 radova iz 22 zemlje prijavljeno je za ovogodišnju 11. hrvatsku reviju jednominutnog filma, koja će se 23. i 24. svibnja održati u Požegi. Od prijavljenog broja radova za nagrade će se natjecati njih petina, a uvjeti su sudjelovanja dobro poznati. Riječ je o filmovima autora iz udruga uključenih u Hrvatski filmski savez, kao i samostalnih autora iz zemlje i inozemstva čiji filmovi ne smiju trajati dulje od 60 sekundi, uključujući i sve naslove, te duljinu trajanja zvuka. Peteročlani žiri dodijelit će prve tri nagrade, dok će požeška kinopublika odlučiti o vlastitom laureatu. Također, uručit će se i posebna nagrada UNICA-e, međunarodnoga pokrovitelja Revije, i to za promicanje solidarnosti među narodima i uporabu novih oblika izražavanja.

Francuska: Eastwood u Cannesu


slika

Cannes Jedan od ovogodišnjih favorita za Zlatnu palmu na 56. međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu (14-25. svibnja) je i američka drama Mystic River redatelja Clinta Eastwooda. Svestrani se Eastwood ponovno našao iza kamere ekraniziravši hvaljeni roman Dennisa Lehonea, pri čemu mu je od velike pomoći bio scenarist i oskarovac Brian Helgeland (L. A. povjerljivo). Sam je film priča o trojici prijatelja iz djetinjstva koji se ponovno okupe nakon zagonetne smrti kćeri jednog od njih. U glavnim su ulogama Sean Penn, Tim Robbins i Kevin Bacon, dok im se pridružuju matriksovac Laurence Fishburne i oskarovka Marcia Gay Harden. U svjetsku kinodistribuciju Mystic River kreće 3. listopada.

SAD: Svemogući Jim Carrey


slika

Los Angeles U američke kinodvorane 23. svibnja dolazi urnebesna komedija Bruce Almighty redatelja Toma Shadyaca, za koju se i ne sumnja da će postati blockbuster. Dva su razloga za to. Njezin glavni glumac Jim Carrey ponovno surađuje s redateljem čiji su ga filmovi i proslavili, a zaplet o čangrizavu novinaru Bruceu Nolanu, kojem Bog podari vlastite mogućnosti, što taj obilno rabi, ne nudi ništa drugo nego vatromet različitih gegova. Uz tipičnog Carreyja kao Brucea, u filmu glume i Morgan Freeman kao Bog, te Emmyjem ovjenčana komičarka Jennifer Aniston, kojoj je to nakon nastupa u serijalu Prijatelji dosad najistaknutija filmska uloga.

Knjiga: Werner Herzog


slika

Beat Presser (ur.), Werner Herzog, Jovis, 2003. Istaknuti je pak njemački sineast Werner Herzog svojom karijerom redatelja, pisca i skladatelja nadahnuo nekolicinu prijatelja (Herbert Achternbusch, Peter Berling, Claudia Cardinale, Volker Schlöndorff) na dojmljivu zbirku eseja o svom životu i karijeri. Izvrsno!

Internet: Hrvatska udruga filmskih snimatelja

http://www.adu.hr/hfs/ Po uzoru na svoje američke i europske pandame, Hrvatska udruga filmskih snimatelja, osnovana 1996, okuplja prvobitno snimatelje sa zvanjem direktora fotografije igranih filmova, promičući vrijednosti struke i filmske umjetnosti općenito. Službena web stranica predstavlja samu udrugu, njezine članove te donosi korisne linkove.

Boško Picula

Vijenac 240

240 - 15. svibnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak