Vijenac 238

Glazba

CD jazz

Zanimljivi eksperimenti

Louis Hayes & Company, The Super Quartet, Timeless

CD jazz: Louis Hayes & Company, The Super Quartet, Timeless

Zanimljivi eksperimenti


slika

Danas 67-godišnji bubnjar Louis Hayes slovi kao jedan od vodećih u toj kategoriji instrumenata modernoga jazza. Jedan je od brojnih vrhunskih glazbenika koji dolaze iz Detorita, grada rasadnika izvrsnih džezista. Instrument je naučio svirati od oca bubnjara, a glazbeno će se kasnije usavršavati na Wurlitzer School of Music u rodnom gradu.

Glazbenu je karijeru započeo u sastavu multiinstrumetnalista Yusefa Lateefa, da bi se potom našao u povijesno važnim hard-bop sastavima pijanista Horazea Silvera i alt-saksofonista Juliana Cannonballa Adderleya. Jedan mu je od najvećih dometa karijere bila višegodišnja suradnja sa znamenitim i neponovljivim pijanistom Oscarom Petersonom. U onom, kažimo, stilski modernijem segmetnu crnačkoga jazza, bilježimo Hayesove suradnje u sastavima Freddieja Hubbarda, Juniora Cooka i Woodyja Shawa. Sve su to bile relevantne pretpostavke za stvaranje vlastitoga malog sastava, od kojih su duo, trio i kvartet ovjekovječeni na CD-u s naslovom Louis Hayes & Company.

Neo-bop-jazz

Louis Hayes pripada inače potpuno stilu hard-bop, odnosno i modernijoj inačici neo-bop-jazza, što je na spomenutom disku samo djelomično evidentno, budući da si on na ovom disku u tretmanu sastava dopušta i određene formacijske eksperimente, te će spomenute stilske odrednice, ne samo u načinu interpretacije nego i u zajedničkom zvuku puhačkih instrumenata trube i saksofona u sastavu dua primjerice, biti slabije izražene. A za takvim u jazzu dosta rijetkim sastavom Hayes poseže u izvedbi tradicionalne Sampsonove melodije Blue Lou s uvodom bubnjeva te samo u suradnji s tenor-saksofonistom Javonom Jacksonom, dok će u znanoj skladbi Davea Brubecka In Your Own Sweeet Way s očekivanim uvodom glasovira Kirka Lightseya predstaviti klasičan klavirski jazz-trio. U ostalim izvedbama sve samih poznatih autora; Waltona Bolivija, Kerna The Song Is You, Monka Epistrophy, Strayhorna Chelsea Bridge, Shortera Fee-Fi-Fo-Fum, te Hubbarda Up Jumped Spring odsvirane u 3/4-metru, sastav je Hayesova kvarteta potpun: Louis Hayes, bubnjevi, Javon Jackson, tenor-saksofon, Kirk Lightsey, glasovir i Essiet Essiet, kontrabas.

Program je diska sastavljen dakle od novih koncepcijskih i aranžerskih verzija niza već nam poznatih skladbi. U tom je rasponu Hayes pronašao zajedničku interpretativnu nit široka autorskog napona od neponovljivog melodičara Billyja Strayhorna do znatno modernijih i harmonijski sofisticiranijih Theloniousa Monka i Waynea Shortera. I baš u tome, ali dakako ne i samo u tome, vrijednost je bubnjarskog i liderskog umijeća demonstrirana u sastavima Hayesova dua, trija kvarteta, zabilježenih na disku The Super Quartet.

Mladen Mazur

Vijenac 238

238 - 17. travnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak