Vijenac 238

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Tragom židovske povijesti

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Tragom židovske povijesti


slika

Varaždin U Gradskom muzeju Varaždina 2. travnja otvorena je izložba Tragom židovske povijesti i kulture u Varaždinu. Ona predstavlja više od 270 eksponata podijeljenih u desetak tema koje ocrtavaju razdoblje od druge polovice 18. stoljeća do 1945. U bogatoj pisanoj i tiskanoj građi nalaze se faksimili, fotografije, portreti, obredni i uporabni predmeti iz fundusa varaždinskog muzeja, brojnih posuđenih zbirki varaždinskih i zagrebačkih obitelji te institucija. Izložbu autorice Magdalene Lončarić pogledajte u Starom gradu do 4. svibnja.

Od El Greca do Dalíja


slika

Stockholm U Stockholmu u National Museum of Fine Arts otvorena je do 18. svibnja izložba From El Greco to Dalí. A Dialogue with Spanish Painting. Pokušaj je to usporedbe zlatnog doba španjolskoga slikarstva i djela umjetnika od sredine 19. stoljeća pa do danas. Izložena su djela španjolskoga slikarstva od 16. stoljeća nadalje, portretistika, mrtve prirode te njihov utjecaj na umjetnički izraz bližih vremena. Postavljeni su tako El Greco, Zurbaran, Velázquez, Meléndez i Goya, a kao njihov suvremeniji odraz tu se nalaze Dalí, Picasso, Saura i Bacon. Informacije na www.nationalmuseum.se.

Glazbene analogije


slika

Madrid Izložba Musical Analogies: Kandinsky and His Contemporaries otvorena je u madridskim Thyssen-Bornemisza Museumu te Casa de las Alhajas i njezina je glavna preokupacija istraživanje glazbe kao glavne programatske baze u razvoju apstraktne umjetnosti, ideja muzike kao nadahnuća za tu vrstu umjetnosti te mogućnost vizualne interpretacije glazbenoga djela. Izložba se zasniva na razdoblju između 1910. i 1920. godine, a glavna likovna osobnost za povezivanje likovne i glazbene umjetnosti tada je svakako Kandinsky, kojem je posvećen velik dio izložbe otvorene do 25. svibnja. Info na www.museothyssen.org.

Schad i ostali


slika

New York Prva velika američka izložba posvećena opusu Christiana Schada postavljena je do 9. lipnja u njujorškoj Neue Galerie. Izložba Christian Schad and the Neue Sachlichkeit sadrži otprilike stotinu slika, crteža i djela koja su vezana uz fotografiju. Izložba slijedi Schadova djela iz Züricha, Beča i Berlina između 1915. i 1930. godine, od eksperimentalnih projekata do snažnog portretista. Uz Beckmanna, Dixa i Grosza, Schad je najbitniji predstavnik Neue Sachlichkeit, čija britka djela, često misteriozni erotski autoportreti upućuju na dekadentni glamur weimarskog razdoblja. Internetska adresa www.neuegalerie.org.

Knjige

Gary Tinterow, Manet/Velazquez: The French Taste for Spanish Painting, Yale University Press, 2003. Ova knjiga na otprilike šest stotina stranica, vezana uz velike izložbe u pariškom Musée d’Orsay i njujorškom Metropolitanu, pokušava otkriti kulturološke veze koje nastaju između Francuske i Španjolske nakon porasta broja španjolskih umjetničkih djela u francuskim privatnim i javnim zbirkama tijekom 19. stoljeća. Više od 150 predstavljenih djela odražava snažnu vezu između španjolskih, Velázqueza, El Greca, Zurbarána, Murilla i Goye, s onovremenim francuskim umjetnicima poput Delacroixa, Géricaulta, Courbeta, Milleta, Degasa i Maneta, ali i američkih Europljana poput Whistlera, Eakinsa ili Sargenta.


slika

CD ROM


slika

Picasso: The Man, His Works, The Legend; Grolier Vrlo široki spektar informacija o karijeri Pabla Picassa dostupan je na ovom CD ROM-u, s time da nas ne obasipa hrpom kaotičnih i nebitnih podataka. Virtualnom galerijom možemo prolaziti tematski i kronološki. Njegova je karijera podijeljena u čak sedamnaest cjelina prezentiranih tipičnim djelima iz svakoga pojedinog razdoblja. Podaci su upotpunjeni biografskim i društvenim činjenicama i stotinom savršeno obrađenih djela, kako slikovno, tako i tekstualno. Ovaj bi CD-ROM trebao biti smjernica za sve buduće monografske multimedije.

Internet


slika

www.canadianart.ca Ovo je internetska stranica dobrotvorne kanadske fundacije Canadian Art koja se bavi promicanjem kanadske vizualne umjetnosti. Zanima li vas štogod o umjetničkim događajima širom Kanade, ovo je pravo mjesto za informiranje. Uz informacije o kanadskim, ali i međunarodnim izložbama, galerijama i ostalim likovnim događajima, Canadian Art bavi se organiziranjem umjetničkih natječaja i projekata, predavanja i putovanjima te izdavanjem knjiga i časopisa Canadian Art Magazine na kojeg se možete pretplatiti.

Marko Kružić

Vijenac 238

238 - 17. travnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak