Vijenac 238

Mm

FUTUROPOLIS

Računala: Revolucija u prijenosu podataka

FUTUROPOLIS

Računala: Revolucija u prijenosu podataka


slika

Koliko se puta na vašem računalu našao file prevelik da biste ga prenijeli na običnoj disketi ili poslali mailom, a opet premalen da biste na njega ispucali cijeli CD-ROM. Da i ne spominjemo, da CD ionako dolazi u obzir samo ako imate ugrađenu pržilicu. Tom hendikepu stao je na kraj Targus svojim Go-Anywhere USB Driveom. Riječ je o malenu mediju za prijenos podataka, ne većem od upaljača, koji može prenijeti čak 64 MB odabranih podataka (nudi se i inačica sa 128 MB). Cijele kolekcije MP3-a, kraći filmovi, kompletni fotoalbumi ili prezentacije u Powerpointu tako mogu biti prenesene na drugo računalo. Uređaj se samo utakne u USB-port, koji je danas već standard, i spremni ste za rad. Upravljanje funkcionira kao s običnom disketom. Osim toga podatke možete štititi šifrom, tako da, u slučaju gubitka, ne postoji opasnost od zlouporabe.

www.targus.com

Audio-video: Cinematično putovanje


slika

Došao je kraj dosadnim putovanjima — i to ne zbog novo(ne)izgrađene autoceste Zagreb-Split, nego zbog Voyagerove težnje ka mobilnoj zabavi. Proizveli su prijenosni DVD-player, u kompletu s kvalitetnim ekranom i bežičnim slušalicama koji se mogu instalirati u svaki auto! Ne postoji potreba za složenim montiranjem, nego je dosta prikvačiti komponente na odgovarajuća mjesta u autu i priključiti cijeli uređaj na upaljač za cigarete. Kako jedan ekran može, ali i ne mora biti dovoljan, postoji mogućnost spajanja dodatnih. Nudi se i daljinski upravljač. Naravno, ne bi bilo u redu ometati vozača u vožnji, pa se možete poslužiti i bežičnim slušalicama. Da bi stvar bila još zanimljivija — nije riječ o američkom, nego o britanskom proizvodu. Ostaje samo pitanje — koji DVD?

www.dvd-voyager.com

GSM: Senzor za mobitele

slika


Bojite se uhoda? Kupite penkalu! Kakva korist? Osim što njome možete pisati, ta kemijska nudi i dodatne, ne baš svakodnevne opcije. Prva je otkrivanje telefonskih poziva mobilnih telefona. Ako itko u vašoj blizini telefonira putem mobinog uređaja, ili šalje poruku, vaša će penkala zasvijetliti. Osim nadziranja okoline na taj način možete i bez straha da ćete propustiti poziv utišati vlastiti mobitel, jer će vas penkala upozoriti ako vas netko zove. Druga, daleko ekskluzivnija opcija jest senzor za kamere. Taj senzor omogućuje pouzdano otkrivanje kamera koje se nalaze unutar radijusa od jednog metra. Ono što proizvod čini doista posebnim jest cijena. Za samo dvadesetak dolara to čudo može biti vaše.

www.geekpens.com

Izumi: Digitalni papir


slika

Koliko god tehnologija napredovala, u današnjem svijetu jedan se proizvod i dalje drži kao neosporeni medij broj 1 u prijenosu podataka — papir. Čini se, međutim, da to ipak neće dugo ostati. IBM i Siemens, naime, već dulje vrijeme rade na razvoju elektronskog papira. Debljine manje od pola milimetra mogao bi zamijeniti običan drveni. I ne samo to, mogao bi postati prava konkurencija ekranima i televizorima, jer već danas može pristojnom brzinom mijenjati sadržaj — uz sjajnu rezoluciju. Što bi to značilo za svakodnevni život? Pogledajmo samo novine — ne bi se kupovale više svaki dan, nego bi se list obnavljao i mijenjao kako vijesti stižu. Knjige također ne bi više morale imati stotine stranica, nego bi bile pohranjene u jednom listu. Ušteda i prednosti za zaštitu okoliša očite su.

www.ibm.com

Domagoj Cerovac

Vijenac 238

238 - 17. travnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak