Vijenac 238

Mm

Kultura na CD-ROM-u

Maštovito i osmišljeno

Ivana Brlić Mažuranić, Priče iz davnine — prvi dio, ur. Helena Bulaja, Zagreb 2002.

Kultura na CD-ROM-u

Maštovito i osmišljeno

Ivana Brlić Mažuranić, Priče iz davnine — prvi dio, ur. Helena Bulaja, Zagreb 2002.

Međunarodna multimedijalna bajkovita avantura Priče iz davnine, kako svoj CD-ROM/web projekt nazivaju njegovi autori, sastoji od osam animiranih interaktivnih priča — igara i animiranih filmova nadahnutih slavnom zbirkom pripovjedaka Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić prvi put objavljenom 1916. Urednica projekta Helena Bulaja putem interneta okupila je sedam timova animatora iz raznih dijelova svijeta (osmi je oformljen u Hrvatskoj). Svaki je tim prenio po jednu od priča iz zbirke u digitalni svijet, pri čemu su imali potpuno odriješene ruke u svim segmentima vezanim uz produkciju — od scenarija, kreiranja likova i načina obrade priče (animirani film, interaktivna slikovnica, računalne igrice...).

Obilje podataka prikupljenih tijekom projekta uvjetovalo je izdavanje dva trojezična (hrvatski, engleski i njemački jezik) CD-ROM-a. Prvi, je izdan potkraj prošle godine, a izdavanje drugog predviđeno je sredinom ove godine.

Na prvom se CD-ROM-u nalaze obrade četiri priče: Šuma Striborova (petnaestominutni animirani film Škota Ala Keeddieja), Kako je Potjeh tražio istinu (trinaestominutni animirani film povezan s tri, pričom nadahnute, računalne igrice Australca Nathana Jureviviusa), Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica (interaktivna slikovnica Ellen McAuslan iz Engleske) i Lutonjica Toporko i devet župančića (interaktivna slikovnica Njemice Katrin Rothe).

Osim mogućnosti gledanja filmova (i igranja igrica), CD-ROM pruža mnoštvo podataka o autorima filmova, samom projektu, slavenskoj mitologiji i Ivani Brlić Mažuranić (uz kratki videozapis iz njezina života tu su izjava autorice o postanku Priča iz davnine, njezina autobiografija, zanimljiv tekst o paralelama između njezina i Tolkienova rada...).

Uz svaki je interaktivni animirani film moguće podrobnije se informirati o priči i likovima te pročitati izvornu priču, a ono što će oduševiti svakoga tko pregleda CD-ROM Priče iz davnine toplina je koju su autori unijeli u svoje viđenje priča i učinili ih bliskima malim gledateljima. Animacija je realizirana putem Makromedijina programa Flash (koji se koristi i pri izradi primjerice South Parka), a velika pozornost posvećena je glazbi, koja je uspješno spojila tradicijsku ugođajnost bajki i računalni medij.

CD-ROM Priče iz davnine projekt je kod kojega je mnogo pažnje posvećeno svakom detalju, o čemu svjedoče privlačan dizajn ambalaže i maštovito osmišljeni animirani izbornici s likovima i glazbom iz filmova.

Sandra Cekol

Vijenac 238

238 - 17. travnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak