Vijenac 238

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

Bjelovar

Stota obljetnica rođenja velikoga hrvatskog pjesnika Đure Sudete obilježena je 11. travnja u Bjelovaru i Staroj Plošćici u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Ivanska pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti — Razred za književnost i Matice hrvatske. U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prijepodne je u Visokom učilištu u Bjelovaru održan znanstveni skup, koji su otvorili Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, i akademik Milan Moguš, potpredsjednik HAZU, na kojem je desetak eminentnih stručnjaka govorilo o djelu prerano umrla pjesnika. Prof. Anđelko Novaković, potpredsjednik Društva hrvatskih književnika i prof. Ilija Pejić iz Narodne knjižnice »Petar Preradović« Bjelovar predstavili su ponovljeno izdanje romana Mor, za koji je predgovor napisao akademik Dubravko Jelčić. O Đuri Sudeti kao učitelju govorili su mr. sc. Dražen Podravec, ravnatelj Osnovne škole Virje i prof. Ilija Pejić, a odabrane tekstove Đure Sudete govorio je dramski umjetnik Miroslav Supanc. U Staroj Plošćici, rodnome mjestu književnika, u večernjim je satima održan prigodan kulturno-umjetnički program pod naslovom Tko me to, tko me to, mati, probudio opet? Recital s glazbenom pratnjom, u kojem su sudjelovali učenici Gimnazije iz Bjelovara i Glazbene škole Vatroslava Lisinskog pripremila je profesorica bjelovarske Gimnazije Marica Kurtak. Matica hrvatska izdat će knjigu pjesama Đure Sudete u okviru edicije Stoljeća hrvatske književnosti, a u tijeku su pregovori s Kaptolom radi uređenja spomen-sobe Đuri Sudeti u Župnome dvoru.

Čakovec

Ogranak Matice hrvatske Čakovec, Zrinski d. d. Čakovec i Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb predstavili su 15. travnja u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pretisak Ivana Pergošića Decretum 1574. Najstariju hrvatsku kajkavsku knjigu — hrvatski kajkavski editio princeps — predstavili su dr. sc. Josip Stipanov, glavni ravnatelj NSK, recenzenti dr. sc. Valentin Putanec, dr. sc. Joža Skok, dr. sc. Stjepko Težak i dr. sc. Zvonimir Bartolić, priređivač i pisac prologa. Od Pergošićeva hrvatskog Decretuma do danas sačuvano je samo šest izvornih primjeraka koji se nalaze u Budimpešti — u Sveučilišnoj knjižnici (1), Nacionalnom muzeju (2) i u Knjižnici Mađarske akademije (1), u Pragu u Sveučilišnoj knjižnici (1) i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (1). Predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec, gospodin Bartolić, svečano je darovao primjerke Decretuma 1574, koji je sada prvi put nakon četiristo dvadeset i devet godina ponovno tiskan u Hrvatskoj, tim knjižnicama. U glazbenom dijelu programa nastupili su Lidija Bajuk, pjesnikinja i kantautorica, i Vid Balog, dramski umjetnik.

Čitluk

Narodna knjižnica koja djeluje unutar Kulturno-informativnog centra Čitluk ovih je dana obogaćena znatnim brojem knjiga iz donacije Općinskoga vijeća Čitluk. Općinsko vijeće nabavilo je knjige putem Ogranka Matice hrvatske iz Čitluka po pristupačnoj cijeni i uz popust veći od pedeset posto od prodajne cijene.

Delnice

U Radničkom domu u Delnicama održana je Ravnogorska večer, tijekom koje je predstavljena monografija o 170. obljetnici ravnogorske limene glazbe autora prof. Nevenka Acingera, knjiga poezije i proze Ukupni uradci / vse skup ravnogorskoga pjesnika dr. Josipa Zvonimira Čadeža Lale te CD Musica Gloriosa ravnogorske limene glazbe. Predsjednica Ogranka Matice hrvatske Delnice prof. Nives Marijanović naglasila je da bi taj kulturni događaj trebao biti početak obostrane suradnje s Gradskim poglavarstvom i delničkim Kulturno-umjetničkim društvom.

Đurđevac

Ogranak Matice hrvatske Đurđevac i ABC naklada objavili su knjigu priča Martina Mihaldinca Drveni konjić.

Gospić

Ogranak Matice hrvatske Gospić, Pučko otvoreno učilište Dr. Ante Starčević i Institut Ivo Pilar petoga travnja organizirali su u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta predstavljanje knjige Bog u rovu Vine Mihaljevića. Knjigu su predstavili dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup i sam autor. Nakon toga održana je tribina Dragovoljstvo i budućnost Hrvatske, na kojoj su govorili Josip Jurčević, Ivan Rogić i Vlado Šakić.

Karlovac

Ogranak Matice hrvatske Karlovac predstavio je 11. travnja u Središnjici izložbu knjiga i časopisa objavljenih 1990-2003, o kojima su govorili Antun Hakenberg i Irena Lukšić, te predstavio pretisak knjige Koranske kupelji (prvo izdanje objavljeno je u Karlovcu 1906), o kojoj su govorili Neda Omrčen i Ivan Jurković. O djelatnosti Karlovačkog ogranka govorio je Ivan Jurković, predsjednik.

Knin

Osamnaestoga ožujka u Kulturnom centru u Kninu predstavljena je knjiga autora mlađe generacije književnika Nenada Piskača Poražena Hrvatska. Organizatori predstavljanja bili su Ogranak Matice hrvatske Knin i Narodna knjižnica Knin; kao predstavljači o knjizi i autoru govorili su Damir Borovčak, Ante Nadomir Tadić Šutra, Joško Čelan i sam autor.

Krapina

Trećega travnja, u amfiteatru Srednje škole u Krapini, Ogranak Matice hrvatske Krapina i Gradska knjižnica organizirali su predstavljanje izdavačke kuće Prometej i knjige Svjedoci Krležina odlaska Elize Gerner i Milana Arka.

Križevci

U prostorijama Ogranka Matice hrvatske Križevci 27. ožujka otvorena je, unutar ciklusa bez veze 2003, treća izložba pod naslovom Gledalište akademske slikarice mlađe generacije Gordane Bakić. Tekst za katalog izložbe napisala je Anita Parlov, koja je na otvaranju govorila o autorici i izloženim djelima.

Novu koncertnu sezonu Križevački je ogranak Matice hrvatske započeo u suradnji s Visokim gospodarskim učilištem iz Križevaca i s Koncertnom direkcijom iz Zagreba. Drugoga travnja, u okviru ciklusa Piano fortissimo i Gitara viva, nastupio je ugledni njemački gitarist Hubert Kappel, koji je izveo djela Schuberta, Bacha, A. Barriosa i H. W. Henzea.

Za ovu sezonu predviđeni su i koncerti na glasoviru Danijela Detonija i Ivana Batoša.

Desetoga travnja u prostorijama Križevačkoga ogranka održana je Književna večer s Nedjeljkom Fabriom. O Fabriju i njegovim djelima govorili su Julijana Matanović, književnica, i Niko Vidović.

Kutina — povjereništvo Popovača

U popovačkom Domu kulture Ogranak Matice hrvatske iz Kutine i Popovačko povjereništvo predstavili su monografiju grada Kutine. O knjizi su govorili urednik Dragutin Pasarić i Dražen Kovačević, jedan od autora. Istaknuli su da se veći dio knjige odnosi na prošlost moslavačkog kraja, a posebno na Popovaču, koja se još početkom prošloga stoljeća nazivala i Moslavinom, prema ostacima srednjovjekovnoga grada. Znatan dio rukopisa nije uvršten u knjigu, pa će s novim istraživanjima biti građa za novo izdanje monografije.

Metković

Prvoga travnja, u Galeriji Gradskog kulturnog središta Metković, otvorena je, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Metković, prva od osam planiranih izložbi u ovoj godini, izložba slika akademskoga slikara Stjepana Skoka. Izložbu je otvorio predsjednik Matičina ogranka iz Metkovića prof. Ivo Gabrić, a o eksponatima govorio je prof. Ivan Vukoja. Izložbu su postavili Ivica Ivaniš-Kulija, Ivan Vukoja i Stjepan Skoko, a u povodu otvorenja izložbe tiskana su dva kataloga, koja potpisuje Ratko Krstičević. Izložene slike obuhvaćaju tematiku od Pepelnice, Cvjetnice do Posljednje večeri, pojedinih postaja Križnoga puta, a posebno je obrađena postaja Veronika daje Isusu rubac i Isusovih rana. Otvaranju izložbe prisustvovali su mnogobrojni posjetitelji i mnogi profesori s Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, Vasilije Josip Jordan, Miroslav Šutej, Matko Vekić, Igor Dragičević, Ante Brkić.

Mostar

Izašao je novi broj časopisa »Motrišta«, glasila Matice hrvatske u Mostaru, br. 26, ožujak 2003. Glavni i odgovorni urednik »Motrišta« je Josip Muselimović.

Izaslanstvo Ogranka Matice hrvatske Mostar na čelu s Josipom Muselimovićem boravilo je ovih dana u Zagrebu, na poziv potpredsjednika Vlade RH dr. Ante Simonića i izvijestilo Vladin ured za odnose s javnošću o međunarodnoj kulturnoj priredbi Dani Matice hrvatske Mostar 2003, koja započinje 21. travnja, čija je svrha prikazati kulturno bogatstvo hrvatskoga naroda, uspostaviti bolju kulturnu suradnju s ostalim narodima i gradovima u Bosni i Hercegovini te pridonijeti duhovnoj i kulturnoj obnovi grada Mostara. Gospodin Muselimović izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom i potporom pruženom u organizaciji Dana Matice hrvatske Mostar 2003. te rekao kako je Ministarstvo vanjskih poslova RH ocijenilo mostarske Dane najvećim kulturnim događajem u Hrvata u svijetu. Gospodin Simonić rekao je kako će Vlada i ove godine raspisati natječaj vrijedan dvadeset i pet milijuna kuna za pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini i predložio Matici u Mostaru da se svakako prijavi i tako primi pomoć za svoje promicanje i rad. Josip Muselimović pozvao je potpredsjednika Vlade da bude gost na jednom od događaja Dana Matice hrvatske Mostar 2003.

Našice

Ovogodišnji Dani slavonske šume u Našicama trajat će od 11. do 14. rujna, a prvi put glavni pokrovitelj bit će Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva. Organizatori festivala i ove će godine biti Ogranak Matice hrvatske Našice, Gradsko poglavarstvo, Hrvatske šume d. o. o. Uprava šuma Našice i Turistička zajednica grada Našica. Središnja tema ovogodišnjega znanstvenog skupa bit će Nizinske i močvarne šume sjeveroistočne Hrvatske.

Nova Gradiška

Drugoga travnja Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška i Ogranak Hrvatskoga pedagoško književnog zbora Slavonski Brod organizirali su stručni skup za prosvjetne djelatnike i članove Matice hrvatske u prostoru Osnovne škole Ljudevita Gaja u Novoj Gradiški. Tema je bila Putovima hrvatskoga književnog jezika u povodu trećeg izdanja knjige Zlatka Vincea, a predavač dr. sc. Marko Samardžija.

Novi Marof

Ogranak Matice hrvatske Novi Marof predstavio je izložbu crteža svoje sugrađanke Jelice Ferenđa pod naslovom Zagorju s ljubavlju.

Novska

Ogranak Matice hrvatske Novska nakon šest godina ima nove članove Predsjedništva. Za predsjednika je izabran mr. Alojz Buljan, za dopredsjednicu Višnja Lovrić-Mencej, za tajnicu Olgica Suknjajić.

Opatija

U prostoru hotela Ambasador u Opatiji Ogranak Matice hrvatske Opatija organizirao je predstavljanje knjige Povijest Hrvata / History of Croatians mladih autora Ante Nazora i Zorana Ladića. Dr. Antun Onsea, predsjednik Opatijskoga ogranka, naglasio je da je ta knjiga vrlo uspješno zagrabila široku povijest Hrvata, dr. Mirko Valentić, recenzent knjige, istaknuo je da je knjiga pisana znalački, čitljivo i pouzdano, a istovremeno u maniri enciklopedije, da je dokaz o četrnaest stoljeća nacionalne povijesti hrvatskoga naroda objedinjene na jednom mjestu. Vilko Težak zapazio je da su mladi autori ponudili vrlo izbalansiran i ničim opterećen tekst, a čitav njihov rad poduhvat je kakav dosad nismo imali. O tome kako je još prije desetak godina rođena ideja za ovo dvojezično i ambiciozno izdanje i kako je ona nastajala brojnoj su publici govorili sami autori. Knjiga je enciklopedijskoga formata, s više od sedamsto fotografija i zemljovida te obuhvaća povijest Hrvata zaključno do nastupa Janice Kostelić na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju u veljači 2002. godine.

Osijek

U svečanoj dvorani Pedagoškog fakulteta u Osijeku 31. ožujka predstavljen je zbornik Croato-Hungarica, zbornik na mađarskom i hrvatskom jeziku objavljen prošle godine u povodu devetstoljetne obljetnice hrvatsko-mađarskih povijesnih veza. Stanislav Marijanović, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Osijek i profesor Sveučilišta u Osijeku, ukratko je sadržajno predstavio Zbornik i istaknuo kako je nemoguće odrediti početak mađarsko-hrvatske suradnje. Katedri za hungarologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu ponudio je nesebičnu pomoć i suradnju, kako Osijeka kao središta Mađara u Hrvatskoj, tako i Osječkog sveučilišta i Visoke učiteljske škole te inih kulturnih ustanova u gradu. Prisutnima su se obratili Josip Babić, prodekan Pedagoškog fakulteta, Joszef Magyar, generalni konzul Republike Mađarske, Zlatko Kramarić, osječki gradonačelnik, te Milka Jauk-Pihak, urednica Zbornika.

Petrinja

Jedanaestoga travnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogranak Matice hrvatske Petrinja organizirao je predstavljanje knjige Sile zla nad hrvatskom kulturom autora Milana Vukovića, suca Ustavnoga suda Republike Hrvatske. O knjizi, u izdanju Hrvatske kulturne zaklade Hrvatskoga slova, govorili su Ante Brkić, umirovljeni sudac Općinskoga suda u Petrinji, Davor Salopek, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Petrinja, i autor.

Rijeka

Ogranak Matice hrvatske Rijeka i Hrvatsko društvo klasičnih filologa održali su 1. travnja u Mramornoj dvorani Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskoga primorja Filološku Tribinu Matice hrvatske na kojoj je predstavljena dosad najopsežnija na svijetu tiskana zbirka latinskih izreka Latinski zauvijek / Latinum in aeternum i Latinsko-hrvatski enciklopedijski rječnik dr. sc. Joze Marevića. Djela su predstavili prof. Antun Baričević, prof. Ive Zurak, prof. Ana Marković i mr. sc. Darko Deković, predsjednik Riječkoga ogranka Matice hrvatske, a svojim umjetničkim prilogom uveličale prvakinje riječke Opere Mirela Toić, sopran, Anđelka Rušin, mezzosopran i Vladimir Babin, koji je izveo Requiem Vjenceslava Wenzela na orguljama. Latinsko štivo kazivale su Marcella Jankač i Luka Lenac.

Senj

U Senju je predstavljena knjiga admirala Damira Domazeta Hrvatska i veliko ratište. O knjizi i sadržajnoj aktualnosti koju to djelo analitički i precizno donosi govorili su Darko Deković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Rijeka, Ivan Bekavac i sam autor.

Skradin

Potporu za što uspješniji rad knjižnice Ogranka Matice hrvatske u Skradinu dodijelila je skradinska ljekarna, čiji je predstavnik Dario Ravlić, i sam član Skradinskoga ogranka, voditeljici knjižnice Mariji Marenci uručio darovano računalo.

Slatina

Na prijedlog Ogranka Matice hrvatske Slatina, uz potporu Konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu, potaknuti povijesnim razlozima i višegodišnjim prijateljskim odnosima gradova Slatine i Sigetvara, prihvaćen je zajednički projekt postavljanja spomen-ploče na tvrđavi u Sigetvaru pjesnicima braći Nikoli (hrvatski ban i mađarski književnik) i Petru (hrvatski ban i književnik). Tekst za spomen-ploču na hrvatskom jeziku pripremio je Dragutin Tadijanović na prijedlog Danice Krehula, predsjednice Slatinskoga ogranka Matice hrvatske, na mađarski ga je prevela Kristina Katalinić uz pomoć mađarskoga slavista prof. dr. Istvana Nyomarkay sa Sveučilišta u Budimpešti. Postavljanje spomen-ploče predviđeno je 7. rujna ove godine u Sigetvaru.

Široki Brijeg

Briješka zvona 2003, tradicionalna kulturna manifestacija, ove će godine započeti 16. travnja i trajati sve do Božića, u njoj će biti obuhvaćeni programi Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, Franjevačke galerije, Likovne akademije, Kulturnoga doma Borak, Amaterskoga kazališta Didak, Glazbene škole i drugih širokobrijeških kulturnih ustanova. U okviru Brijeških zvona 2003. bit će uvršten niz predstavljanja knjiga, izložbi i kazališnih predstava te nekih zabavnih programa.

Trogir

Ogranak Matice hrvatske Trogir i Hrvatsko kulturno društvo »Napredak« — Podružnica Zadar organizirali su u Galeriji Cate Dujšin Ribar predstavljanje knjige dr. Josipa Vrandečića, profesora opće povijesti novoga vijeka na Filozofskom fakultetu u Zadru pod naslovom Dalmatinski autonomistički pokret u XIX. stoljeću. Prisutnima se u ime domaćina i organizatora obratila mr. Fani Celio Cega, predsjednica Trogirskoga ogranka, koja je naglasila da je Vrandečić u studiji koja konačno o autonomaštvu govori bez predrasuda oslikao i portrete značajnih ličnosti toga doba poput Antuna Fanfogna, autonomaškog načelnika Trogira. Knjigu su predstavili prof. dr. Stijepo Obad i dr. Marko Trogrlić. Sedam poglavlja Vrandečićeve knjige oblikovana su u tri kronološke cjeline. U prvoj se prati razvoj ideje dalmatinske osobnosti kroz povijest, središnji je dio posvećen prijelazu regionalnog u nacionalno tijekom druge polovice 19. stoljeća i sukobu dvaju političkih opcija, dok zaključni dio govori o kroatizaciji Dalmacije.

Vukovar

Četvrtoga travnja u prostoru Pastoralnog centra u Vukovaru održan je prigodni recital U susret Uskrsu, Vukovarski križevi koji su izveli učenici vukovarske gimnazije i zbor crkve sv. Filipa i Jakova, Sv. Cecilija«. Nakon prigodnoga programa nedavno osnovan Ogranak Matice hrvatske Vukovar organizirao je prvu tribinu pod naslovom Putevi hrvatskog književnog jezika. Predavanja su, u prisutnosti brojnih vukovarskih profesora hrvatskoga jezika i književnosti, održali prof. dr. sc. Stjepan Damjanović i dr. sc. Marko Samardžija.

Zadar

U povodu Županijskih dana Zadarske županije Ogranak Matice hrvatske Zadar, Narodni muzej i Družba braće hrvatskoga zmaja priredili su 10. travnja proslavu u čast 520. obljetnice hrvatskoglagoljskoga prvotiska Misala 1483. i 110. obljetnice Parčićeva misala 1893. Proslava je započela u crkvi sv. Mihovila, gdje je na starocrkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije sv. misu predvodio msgr. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, a pjevanje pučkih crkvenih pjevača zadarskih otoka vodio Livio Marijan, nakon sv. mise u dvorani sjemeništa Zmajević predavanja, pod vodstvom prof. Božidara Šimunića održali su akademkinja Anica Nazor: Hrvatskoglagoljski prvotisak — Misal 1483, prof. dr. Mile Bogović: Od prvotiska do Parčića, prof. dr. Tihomil Maštrović: Glagoljica na zadarskom području i Livio Marijan, etnolog: Glagoljaško pjevanje u zadarskoj nadbiskupiji. Posjetitelji su nakon predavanja posjetili Galeriju umjetnina Narodnoga muzeja u Zadru, u kojoj je otvorena izložba Stoljeća hrvatske knjige — Zbirka Kezele. U glazbenom dijelu programa sudjelovalo je Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba pod ravnanjem Izaka Špralje.

Zadar — povjereništvo Kukljica

Dvadeset i sedmoga ožujka u Dvorani Matice hrvatske Ogranak Matice hrvatske Zadar — Povjereništvo Kukljica predstavio je knjigu Ante Jaše Graditeljstvo u Kukljici. U prikazivanju knjige sudjelovali su Marija Rušev, Miljenko Mandžo, Radomir Jurić i Miljenko Domjan, a u glazbenom dijelu nastupili su gitaristi Glazbene škole Zadar.

Zenica

U sklopu međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće prvoga travnja u Hrvatskom domu kralja Tomislava, Ogranak Matice hrvatske Zenica predstavio je nakladničku djelatnost od utemeljenja Ogranka 1922. do danas. Uz domaćina, Ferdu Kovačevića, predsjednika Zeničkog ogranka, o novijim nakladničkim djelatnostima Matice govorili su Marko Martinović-Car, dobitnik Zlatne plakete Matice hrvatske, književnik Anto Zirdum i prof. Nedžad Fejzić.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Zenica i Katoličkoga centra Sveti Pavao iz Zenice 8. travnja u Amfiteatru katoličkoga centra održano je predavanje u povodu obilježavanja osamstote obljetnice Sabora na Bilinu polju i poznate Ispovijedi bosanskih kršćana 8. travnja 1203. O prilikama toga vremena srednjovjekovne Bosne, njezinim granicama, odnosima sa susjedima i Dubrovačkom Republikom te o povijesnim i vjerskim prilikama za vrijeme vladavine bana Kulina govorili su, pred prepunom dvoranom, Dragan Gavran, profesor povijesti u Katoličkom školskom centru i fra Stjepan Pavić, profesor latinskoga jezika Franjevačke gimnazije Visoko. Taj kontroverzni povijesni događaj bit će tema mnogih znanstvenih skupova, ne samo u Zenici nego i u Sarajevu.

A. Č.-K.

Vijenac 238

238 - 17. travnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak