Vijenac 238

Film

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Hadžić i Sellers

FILMSKA ČETVRT

Filmski centar: Hadžić i Sellers


slika

Zagreb Uz nastavak ciklusa filmova talijanskoga redatelja Michelangela Antonionija (Crvena pustinja i Krik 19. travnja te Dolina smrti 22. travnja) Filmski centar potkraj mjeseca započinje prikazivanje naslova dvaju novih ciklusa. Prvi je od njih posvećen jednom od najcjenjenijih i najproduktivnijih hrvatskih redatelja Fadilu Hadžiću, a drugi britanskom glumcu Peteru Sellersu. Tako će posjetitelji zagrebačke Kinoteke moći vidjeti Hadžićevu ratnu dramu Abeceda straha iz 1961. (22. travnja) te socijalnu dramu Druga strana medalje iz 1965. (29. travnja). Ciklus filmova sa Sellersovim ulogama počinje Kubrickovim klasikom Dr. Strangelove (22. travnja), a nastavlja se filmovima The Smallest Show on Earth i Carlton-Browne of the F.O. (26. travnja), te Only Two Can Play (29. travnja).

U kinima: Finski filmski hit

slika


Zagreb Druga polovica travnja u hrvatskim kinodvoranama nudi uistinu raznolik repertoar u kojem se ističe finska tragikomedija Čovjek bez prošlosti u režiji Akija Kaurismäkija (Drifting Clouds), nominirana za nagradu Oscar. Riječ je, naime, o drugom dijelu redateljeve finske trilogije u čijem je središtu, ovaj put, čovjek koji nakon doživljene traume oboli od amnezije. U glavnoj je ulozi Markku Peltola, a partnerica mu je Kati Outinen, prošle godine nagrađena kao najbolja glumica u Cannesu gdje je film zavrijedio i Veliku nagradu žirija. Uz finski hit u Hrvatsku stiže i britanska špijunska komedija Johnny English Petera Howitta s Rowanom Atkinsonom, te tri nova američka naslova. To su kriminalistička drama Ispovijedi opasnog uma Georgea Cloonyja, zatim fantastična drama Sve zbog ljubavi Thomasa Vinterberga, te spektakl Šangajski vitezovi Davida Dobkina kao nastavak Šangajskog podneva.

Hrvatska: Držić, Bulajić, Medvešek

slika


Dubrovnik Libertas, novi film redatelja Veljka Bulajića, nedvojbeno je jedan od najvećih projekata suvremene hrvatske kinematografije. Ta povijesna drama o životu velikoga hrvatskog književnika Marina Držića doista plijeni svojom zahtjevnom produkcijom. Film se od kraja ožujka snima u Dubrovniku, gdje će ekipa boraviti do lipnja, nakon čega će se snimati u Firenci, Veneciji i Kotoru. Bulajić radom na Libertasu prekida četrnaestogodišnju redateljsku pauzu, još od premijere Donatora, a u glavnim su ulogama u filmu Sven Medvešek kao Marin Držić te talijanska glumica Sandra Ceccarelli. Njezin je sunarodnjak slavni Enio Morricone, autor glazbe, dok su scenaristi Feđa Šehović, Ivo Brešan i Mirko Kovač. Premijera se Libertasa koji se snima u hrvatsko-talijansko-slovenskoj koprodukciji očekuje dogodine.

Hong Kong: Najbolji i najgledaniji

slika


Victoria Na nedavnoj je dodjeli hongkonških nacionalnih filmskih nagrada trijumfirao triler Wu jian dao (engleski naslov: Infernal Affairs) osvojivši čak sedam statueta, uključujući i priznanja za najbolji film, najbolju režiju i najbolji scenarij. Film su zajednički režirali poznati hongkonški snimatelj Wai Keung Lau i Siu Fai Mak, ujedno i koscenarist filma, a u središtu su mu dvojica ljudi koji unutar policije, odnosno unutar mafije, kriju svoje prave identitete. Njih tumače Andy Lau, te velika hongkonška glumačka zvijezda Tony Leung, koji je na dodjeli nagrađen za najbolju glavnu mušku ulogu. Osim nagradama, film se može pohvaliti i titulom najgledanijega naslova u hongkonškim kinima u 2002. godini.

SAD: Hoffman i Douglas(ovi)

slika


Los Angeles Na isti se dan, 25. travnja, u američkim kinima počinju prikazivati novi filmovi s Dustinom Hoffmanom i Michaelom Douglasom. Zvijezda Kramera protiv Kramera u kriminalističkoj drami Confidence glumi gangsterskoga šefa koji proganja sitnog lopova čija je žrtva bio mafijin računovođa. Hoffmanov je glumački partner Edward Burns, a redatelj je filma James Foley (Glengarry Glen Ross). U komediji It Runs in the Family nastupa pak zvijeda Wall Streeta, i to s cijelom obitelji: ocem Kirkom, majkom Dianom i sinom Cameronom. Njihov je zajednički film priča o nesložnoj njujorškoj obitelji Gromberg, dok je redatelj Fred Schepisi (Six Degrees of Separation).

Knjiga: Biografija Marlona Branda

slika


David Thomson, Marlon Brando (A&E Biography), DK Publishing, 2003. Nastala kao književna inačica epizode poznatoga televizijskog dokumentarnog serijala o životima slavnih ljudi, ilustrirana biografija Marlon Brando ugledna filmskog kritičara Davida Thomsona, jedan je od ponajboljih literarnih portreta velikog američkog glumca (Tramvaj zvan čežnja, Kum, Posljednji tango u Parizu). Ukratko — izvrsno.

Internet: Magazin »Power Pages«

http://powerpages.croadria.com Jedna od rijetkih, ali zato veoma vrijednih filmskih web stranica na hrvatskom jeziku je i magazin »Power Pages«, pokrenut 1997. Kino, video, DVD, ankete i zabava dio su njegova sadržaja koji se aktualizira dvaput mjesečno. Veoma informativno.

Boško Picula

Vijenac 238

238 - 17. travnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak