Vijenac 238

Ples

PLESNI GLOBUS

Europska baletna zvijezda

PLESNI GLOBUS

Europska baletna zvijezda


slika

Nastavljajući seriju bijelih baleta u zagrebačkom HNK, Dinko Bogdanić osobno postavlja i Adamovu Giselle. Osim što je riječ o starom, dobrom, poznatom baletu važno je spomenuti poslasticu za premijernu publiku: Giselle pleše Irena Pasarić, a grofa Albrechta, kao gost, Roberto Bolle — jedan od najvećih plesača današnjice, i kako talijanski mediji kažu: najuzbudljivija zvijezda Scale. Premijera je 19. travnja, a izvedbom će dirigirati Berislav Šipuš.

Međunarodni dan plesa

Međunarodni dan plesa koji se više od dvadeset godina slavi svakoga 29. travnja, ove će godine biti iznimno lijepo obilježen diljem Hrvatske. Izdvajamo samo središnja događanja 29. travnja:

Zagrebački balet izlazi (opet!) s premijerom Staše Zurovca Cirkus primitif balet.

U Zagrebačkom kazalištu mladih zajedno će nastupiti zagrebački profesionalni ansambli suvremenoga plesa.

U Splitu možete pogledati Ispod sunca zlatnoga u koreografiji Alexandera Tressora.

Riječki će balet odigrati ovosezonsku premijeru Peer Gynt.

Aktualna Citadela

Balet Hrvatskog narodnog kazalista Split nastupio je s predstavom Citadela 11, 12. i 13. travnja u Teatro de Madrid, na festivalu Madrid en danza 2003. Ne čudi što je koreografija Gagika Ismailiana prihvaćena burnim aplauzom. I inače od najzapaženijih Ismailianovih djela Citadela je trenutno dobila na novom značenju i aktualnosti. Naime, problematika ove angažirane antiratne predstave odnos je istočne i zapadne kulture i tradicije. (Madridski festival pokrenut je prije 18 godina, a ove godine, uz 22 (!) španjolska ansambla gostuje 10 inozemnih. Među njima su i Nederlands Dans Theatre iz Nizozemske, Centro coreografico de la Comunidad Valenciana, Compania Gallili Dance, Nacionalni balet iz Marseja, Compania nazional de danza koju vodi glasoviti španjolski koreograf Nocho Duate, Do teatar iz St. Petersburga...)

Private in vitro (Projekt WATT+EAU) u Gliptoteci HAZU


slika

Solo koreografija Private in vitro, dio projekta WATT+EAU nastala u suradnji Bad. Co i Ekperimentalne slobodne scene, biti će prezentiran 25. travnja u 22.00 u prostoru Gliptoteke HAZU. Kao work-in-progress koreografija je dosad bila izvedena u salonu pokućstva Themelia, predvorju hotela Dubrovnik, privatnom stanu i galeriji Multimedijalnog centra u Splitu, dok se buduće izvedbe planiraju na kazališnoj pozornici, u trgovačkom centru i uličnom prostoru.

Autori su videokoncepta Željka Sančanin i Andrej Vučenović, a koreografiju potpisuje i izvodi Željka Sančanin.

Koga još zanima budućnost?

U organizaciji Ministarstva prosvjete i športa Republike Hrvatske i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga održano je 41. natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa. Nakon županijskih održano je državno natjecanje u subotu 5. travnja u dvorani Lada za suvremeni ples, a u HNK Zagreb za klasični balet. Tako je, nažalost, zainteresirana publika, ako je i saznala preko poznatih za održano događanje (očito to nije posao organizatora natjecanja, samo čiji je onda?) podijeljena u dvije skupine. Stvarno šteta jer su odlični mladi plesači Škole suvremenog plesa Ane Maletić (Diana Nasurović, Petra Valentić, Petra Hraščanec, Korana Smoljanović i Kristina Tolj) i Škole za klasični balet (Ksenija Krutova i Ivana Brez) bliski i sigurno nezaobilazni dio buduće plesne scene.

Završni zajednički koncert održan je u Dubrovniku u Kazalištu Marina Držića u subotu 12. travnja 2003, a na njemu su nastupile najviše bodovane Petra Valentić, učenica Katarine Đ urđević i Ksenija Krutova, učenica Suzane Bačić.

Priredila Maja Đurinović

Vijenac 238

238 - 17. travnja 2003. | Arhiva

Klikni za povratak