Vijenac 225

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Francuska moda — hrvatski pristup

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Francuska moda — hrvatski pristup

slikaVaraždin Gradski muzej Varaždin, u suradnji s Francuskim institutom, zagrebačkim Tekstilno-tehnološkim fakultetom i Akademijom dramskih umjetnosti organizira izložbu pod naslovom Francuska moda kroz povijest — suvremeni hrvatski pristup i vodstvom Nine Režek-Wilson. Na izložbi postavljenoj u Galeriji starih i novih majstora GMV-a, koja traje do 27. listopada, bit će prezentirano osamnaest rekonstrukcija i suvremenih reinterpretacija povijesnih francuskih kostima, vlasulja, šešira i obuća. Izložba se priređuje uz osamdesetu obljetnicu Francuskog instituta u Zagrebu. Info na www.varazdin.hr.

Retrospektiva Arte povera

slikaSydney Do 10. studenog, u Museum of contemporary art u Sydneyju, a u suradnji s torinskim Castello di Rivoli, otvorena je velika izložba radova talijanskoga pokreta Arte Povera. Radovi su nastali šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća, ali izložba prati i recentnije radove pojedinih umjetnika pa je na uvid dan i izbor iz nedavnih instalacija. Izložbu prati velik broj događaja, a predstavljeni su Giovanni Anselmo, Alighiero Boetti, Pier Paolo Calzolari, Luciano Fabro, Jannis Kounellis, Mario Merz, Marisa Merz, Giulio Paolini, Giuseppe Penone, Michelangelo Pistoletto i Gilberto Zorio. Ostale informacije potražite na www.mca.com.au/Exhibitions.asp?type=1#.

Mondrian prema apstrakciji

slikaForth Worth Izložba Mondrian, 1892-1914: The Path to Abstraction, otvorena je u Kimbell Art Museumu u teksaškom Forth Worthu, nakon što je preseljena iz pariškog Musée d’Orsaya. U Teksasu izložba ostaje otvorena do 8. prosinca, a predstavlja više od stotinu Mondrianovih slika i crteža iz vremena prije potpune apstrakcije, u doba nizozemskih studentskih dana i traženja priznanja u Parizu prije Prvoga svjetskog rata. Vrlo zanimljive pejsaže i ostala predapstraktna djela možete pogledati još samo u Kimbell Art Museumu, budući da izložba više nikamo ne putuje. Kratke informacije pronađite na www.kimbellart.org.

Minimalni Newman

slikaLondon Londonski Tate Modern nedavno je, na Level 4, postavio veliku izložbu Barnetta Newmana, koja je otvorena sve do 5. siječnja. U trinaest soba postavljeni su radovi koji pokazuju Newmanove umjetničke smjernice nakon Drugog svjetskog rata pa do smrti 1970. godine, od blagog apstraktnog ekspresionizma pa do minimal arta. Djela su za izložbu posuđena iz Stuttgarta, Basela, Washingtona i drugih muzeja te iz raznih zaklada. Ostale informacije na www. tate.org.uk/modern/exhibitions/newman/default.htm.

Dućan u Stuttgartu

slikaFrankfurt U suradnji s liverpulskom Tate Gallery, u frankfurtskoj je Schirn Kunsthalle otvorena izložba Shopping. Izložba dokumentira stoljetnu fascinaciju umjetnika kupovanjem koje je postalo sociološki fenomen, svojevrstan ritual i neodvojivi dio svakodnevnog života. Zadovoljstvo i zabava, frustracija i odraz kulture samo su dio odrednica sedamdesetak umjetnika unatrag sto godiona koji su se bavili kupnjom kao izravnom i neizravnom umjetničkom temom. Među izloženim su autorima i Man Ray, Joseph Beuys, Claes Oldenburg, Andy Warhol, Marcel Duchamp, Jeff Koons i Damien Hirst. Izložba je otvorena do 1. prosinca, a informacije potražite na www.schirn.de.

Knjige

slikaStefano Zuffi, Art In Venice, Abradale Press, 2002. Knjiga Stefana Zuffija na otprilike četiri stotine stranica sa petsto ilustracija u boji predstavlja Veneciju, biser Jadrana, kronološki uređenim sadržajem. U knjizi su obrađena sva polja umjetničke produkcije u Veneciji, od slikarstva i arhitekture pa do staklarstva i primijenjenih umjetnosti. Lako dostupni tekstovi s točnim određenjima pojedinih lokacija unutar Venecije pokazuju venecijansku umjetničku zrelost od bizantskih mozaika iz San Marca do slikarskih remek-djela Bellinija, Giorgionea, Titiana, Veronesea ili Tintoretta.

Internet

slikawww.hug.hr Na ovoj se internetskoj stranici možete upoznati s Hrvatskim udruženjem galerista, strukovnim udruženjem galerista-trgovaca umjetninama čiji su osnovni ciljevi zaštita, proučavanje, razvoj, poticanje i promicanje etičkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih interesa profesije. Dosadašnji su članovi HUG-a galerije Alvona iz Labina, Arh, Grad i Laval iz Rijeke, Art-box iz Čakovca, Dora Art iz Varaždina, Hajdarović iz Požege, Milna s Brača, Svi Sveti iz Trogira, S iz Koprivnice, Dvor, Margarita i Morić iz Splita te Beck, Buljat, Canvas, Deči, EE, Kaptol, Kontura, Mala te Studio D iz Zagreba. Upoznajte ih.

Marko Kružić

Vijenac 225

225 - 17. listopada 2002. | Arhiva

Klikni za povratak