Vijenac 212

Film

FILMSKA ČETVRT

American, français, deutsch

I dok se u domaćim kinima još prikazuju dobitnici i gubitnici ovogodišnje dodjele Oscara, sljedeća će dva tjedna hrvatski kinorepertoar upotpuniti filmovi različitih žanrova i iz različitih kinematografija.

FILMSKA ČETVRT

American, français, deutsch

slikaZagreb I dok se u domaćim kinima još prikazuju dobitnici i gubitnici ovogodišnje dodjele Oscara, sljedeća će dva tjedna hrvatski kinorepertoar upotpuniti filmovi različitih žanrova i iz različitih kinematografija. Tako nam 25. travnja stiže crna komedija snimljena u crno-bijeloj tehnici Čovjek kojeg nije bilo američkog redatelja Joela Coena, prošle godine u Cannesu nagrađena Zlatnom palmom za režiju. U filmu o bračnoj nevjeri čija je radnja smještena u kalifornijskom gradiću 1949. glavne uloge tumače Billy Bob Thornton i Francis McDormand. Što umjetničke, a što komercijalne pretenzije imaju i tri preostala američka kinofilma koja stižu u Hrvatsku: humorna drama Obitelj čudaka redatelja Wesa Andersona, tinejdžerska komedija 40 Days and 40 Nights Michaela Lehmanna te znanstveno fantastična drama K-Pax Iaina Softleyja.

Novi termin, stara shema

slikaPula Do početka 49. filmskog festivala u Puli dijeli nas točno tri mjeseca. Naime, napokon je odlučeno da će se najveća domaća filmska manifestacija održati u novom terminu, novom barem kad je riječ o prošlogodišnjem izdanju Festivala. Tako će od 20. do 25. srpnja pulska Arena i popratni prostori u gradu ugostiti sudionike tradicionalne filmske priredbe, koju će zajednički financirati Ministarstvo kulture, Županija istarska i Grad Pula. Po riječima ministra kulture Antuna Vujića institucionalni nositelj ovogodišnjeg Festivala bit će Istarsko narodno kazalište, jer se uskoro očekuje osnivanje javne ustanove Pulskog filmskog festivala kao buduće stožerne institucije Festivala. Što se tiče koncepcije, ona ostaje ista: dvije selekcije od kojih je jedna hrvatska, a druga europska. Troškovnik? Prema najavama manji od lanjskih 2, 4 milijuna kuna. Domaćih filmova? Pet do šest.

Zaborav, pa nesanica

slikaLondon Tridesetdvogodišnjeg britanskog redatelja Christophera Nolana nakon uspjeha trilera Memento, za čiji je scenarij nominiran i za Oscar, uskoro očekuje nova premijera. Iza naslova Insomnia krije se kriminalistička drama o policajcu koji u malom gradu na Aljasci istražuje okrutno umorstvo djevojke. No, prilikom očevida slučajno usmrćuje svog partnera, čemu svjedoči djevojčin sadistički ubojica... Scenarij za Nolanov film napisali su Norvežani Nikolaj Forbenius i Erik Skjoldbjarg, a producentski i glumački dio ekipe stiže iz SAD-a. Glavne uloge tumače sami oskarovci: Al Pacino (Miris žene) kao nesretni detektiv, Robin Williams (Dobri Will Hunting) i Hilary Swank (Dečki nikad ne plaču), dok je George Clooney izvršni producent. Insomnia je snimana prošle godine na Aljasci i u Britanskoj Kolumbiji, a sukladno mirisu novca prvi će je vidjeti američki i kanadski kinogledatelji, i to već 24. svibnja.

Pauk koji me volio

slikaLos Angeles Okidač prave eksplozije ovogodišnjih blockbustera made in USA nosi naslov Spider-Man, a pred ciljanu, i potencijalno brojnu, publiku stiže 3. svibnja. Naravno, riječ je o dosad najskupljoj ekranizaciji popularnoga stripa Stana Leeja i Stevea Ditka o Čovjeku Pauku, čiji je enormni proračun od gotovo 140 milijuna dolara najvećim dijelom utrošen na raskošne specijalne efekte i tehničke novotarije. Ipak, ime redatelja Sama Raimija (Čovjek iz tame) jamči da bi priča o srednjoškolcu Peteru Parkeru, koji se nakon ugriza genetski modificirana pauka preobražava u superjunaka, mogla biti i nešto više od vizualna blještavila. Uz Tobeyja Maguiera (Kućna pravila) u naslovnoj ulozi, Raimijevim filmom prodefilirat će i Willem Dafoe (Platoon — Vod smrti) u ulozi Spider-Manova protivnika Greena Goblina, te Kristen Dunst (Zanesena mladost) kao junakova ljubav. Kuriozitet je filma kojim će se proslaviti četrdeset godina od izlaska stripa 1962, da će se i u hrvatskim kinima umrežiti 3. svibnja.

Knjiga

slikaStephen Jones, Creepshows: The Illustrated Stephen King Movie Guide, Watson-Guptill Pubns, 2002. Opus pisca Stephena Kinga, majstora literarnih horora, višestruko je iskorišten za različite filmove, televizijske emisije, radiodrame i videoigre. O pedesetak njih govori vodič britanskog publicista Stephena Jonesa kao dosad najuspjelija knjiga o iskonskoj vezi Kingove proze s vizualnim i zvučnim medijima. Cijena: 13,97 $.

Časopis

slika»Starburst«, londonski mjesečnik za filmsku fantastiku, već dvadeset i pet godina sustavno prati svaki relevantni pokušaj da se najmaštovitiji filmski žanr obogati novim radovima. Dosad je, uz desetke posebnih izdanja, izašlo 285 brojeva, a jednogodišnja je pretplata za Europu pedeset funta.


CD

slikaVarious Artists, Kissing Jessica Stein U hvaljenoj romantičnoj komediji redatelja Charlesa Wurmfelda Kissing Jessica Stein vole se ona i — ona, pri čemu ih u četrnaest pjesama prate sve same jazz i blues legende (Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Anita O’Day,...). Cijena: 13,99 $.


Internet


slikahttp://home.att.net/~jfellrath/comic.html Kao što joj govori i sam naslov, web-stranica The Comic Book/Movie Connection grafički jednostavno, ali sadržajno veoma detaljno, spaja dvije novovjeke umjetnosti: strip i film. Stoga Spider-Mana dočekajte spremni.

Boško Picula

Vijenac 212

212 - 14. travnja 2002. | Arhiva

Klikni za povratak