Vijenac 204

Film

PRETPREMIJERE

PRETPREMIJERE

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Gospodar prstenova: Prstenova družina)

Knjiga 20. stoljeća — Tolkienov Gospodar prstenova, pretočena u glavni filmski događaj početka 21. stoljeća, bajkoviti je fantastični ep o borbi dobra i zla, s neobičnim junacima, ali i galerijom najmaštovitijih bića i stvorova, koja su na veliki ekran mogla biti pretočena uistinu samo najmodernijim tehnološkim dostignućima. Redatelj Peter Jackson u ekranizaciji prvoga dijela trilogije (Prstenova družina) okupio je snažnu glumačku ekipu (Eliah Wood, Ian Holm, Cristopher Lee, Cate Blanchett, Orando Bloom, Liv Tyler) i stvorio, po riječima kritike, ne samo možda najiščekivaniji film svih vremena nego i nesporno remek-djelo.

Ajmo žuti!

Debitantski cjelovečernji film mladoga redatelja Dražena Žarkovića, prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, simpatična je priča o dvama najboljim prijateljima — Iveku i Krunu (Slavko Brankov i Žarko Potočnjak), strastvenim navijačima trećeligaškog nogometnog kluba žutih. S dolaskom novoga člana uprave neizvjesnom postaje ne samo budućnost kluba nego i prijateljstvo Iveka i Kruna...

The Pledge (Zakletva)

Rađen po romanu švicarskog autora Friedricha Durrenmatta, Zakletva je dojmljiva priča o detektivu koji uoči mirovine biva upleten u najgrozniji slučaj u karijeri, ali i još jedno snažno ostvarenje redatelja Seana Penna. Iznimna glumačka postava (Jack Nicholson, Benicio del Toro) filmu daje dodatnu snagu.

Don't Say a Word (Ne reci ni riječ)

Uzbudljiv triler redatelja Garyja Fledera s Michaelom Douglasom u ulozi uspješna psihijatra koji biva suočen s teškim zadatkom — da bi spasio kćer od ucjenjivača, mora saznati gdje je skriven ukradeni nakit, a to mu može reći samo katatonična agresivna mentalna bolesnica.

Shallow Hal (Ljubav je slijepa)

Ljubav je slijepa toplija je i sućutnija komedija od onih na kakve smo inače navikli iz radionice braće Farrelly, a bavi se debeljuškastim momkom Halom (Jack Black), kojega privlače samo djevojke koje izgledaju poput supermodela. No kad ga samozvani guru hipnotizira u svrhu otkrivanja unutarnje ljepote žena, Hal upoznaje inteligentnu i zabavnu, a u njegovim očima i vitku, Rosmary (Gwyneth Paltrow), ne zapažajući inače očiglednu činjenicu — da je ona zapravo stokilašica.

Zoolander (Praznoglavi)

Zabavna komedija o ne osobito bistru ali zato dobrodušnu i naočitu manekenu Dereku Zoolanderu (Ben Stiller), koja pokušava ocrtati modnu industriju. Ujedno i redatelj, Stiller je u filmu angažirao gotovo cijelu svoju obitelj — suprugu, majku, oca i sestru. Film ima i nekoliko zanimljivih camea, primjerice Davida Bowiea, Lennyja Kravitza ili Natalie Portman.

Vanilla Sky (Nebo boje vanilije)

Ambiciozna prerada španjolskoga, pomalo nadrealističnog hita Otvori oči Alejandra Amenebara s Penelope Cruz, a ovoga puta i Tomom Cruiseom u naslovnim ulogama. Redatelj je Cameron Crowe.

Katarina Marić

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak