Vijenac 204

Film

FILMSKA ČETVRT

Film za filmom

Sudeći prema najavljenim i upravo dovršenim projektima, hrvatska će kinematografija u 2002. dobiti rekordan broj dugometražnih igranih filmova, barem kad je riječ o posljednjih deset godina.

FILMSKA ČETVRT

Film za filmom

slika

Sudeći prema najavljenim i upravo dovršenim projektima, hrvatska će kinematografija u 2002. dobiti rekordan broj dugometražnih igranih filmova, barem kad je riječ o posljednjih deset godina. Naime, dovršit će se filmovi čije je snimanje počelo ove godine, a čija bi premijera, najvjerojatnije, trebala biti na Filmskom festivalu u Puli potkraj srpnja sljedeće godine. To su Duga mračna noć Antuna Vrdoljaka, Ne dao Bog većeg zla Snježane Tribuson i Potonulo groblje Mladena Jurana. Također, na Puli 2002. sudjelovat će Svjetsko čudovište Gorana Rušinovića i Josephine Rajka Grlića, dok će filmovi koji za nekoliko mjeseci tek kreću u realizaciju festivalske nastupe ostvariti u 2003: Konjanik Branka Ivande, Prezimiti u Riju Davora Žmegača, Oh, kakvo razočaranje Zvonimira Jurića, Ispod crte Petra Krelje i Ostavština Kralja štakora Krste Papića. Uz podatak da na scenarijima svojih filmova rade i Hrvoje Hribar, Neven Hitrec te Srećko Jurdana, domaća će filmska javnost u 2002. pratiti još dvije produkcije: Tu Zrinka Ogreste i Ovce od gipsa komercijalno najuspješnijega hrvatskog redatelja u devedesetima Vinka Brešana.

Najbolji u Europi

slika

Britanskoga glumca Bena Kingsleyja, dobitnika nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu Sexy Beast koju mu je početkom prosinca dodijelila Europska filmska akademija, u 2002. očekuje premijera filma Tuck Everlasting. Obiteljsku dramu s elementima fantastike režirao je Amerikanac Jay Russell (My Dog Skip), a snimljena je prema romanu Natalie Babbit. Oskarovcu Kingsleyju (Ghandi) u zvučnoj su se glumačkoj ekipi pridružili William Hurt (Poljubac žene pauka) i Sissy Spacek (Rudareva kći) te Alexis Bledel u ulozi slobodoumne petnaestogodišnjakinje Winnie koja se sprijateljuje s neobičnom obitelji Tuck, čiji su pripadnici otkrili vrelo besmrtnosti, pa se i ona sama nađe u dvojbi želi li živjeti vječno. Realizirana na lokacijama u Marylandu, drama Tuck Everlasting nova je inačica istoimenoga filma iz 1980. u kojem je Kingsleyjev lik Winnieina pomagača tumačio James McGuire.

Snijeg i smijeh

slika

U siječnju se u američkim kinima najčešće premijerno prikazuju filmovi koji nisu ni potencijalni blockbusteri, ni pretendenti na godišnje filmske nagrade. No, to ne znači da početkom kalendarske godine u Sjedinjenim Državama nastupa posvemašnje kinodistributersko mrtvilo, barem ne kad je riječ o siječnju 2002. Razlog su tomu dva filma. Prvi je pustolovna drama Snow Dogs redatelja Briana Levanta (Obitelj Kremenko) s Cubom Goodingom Jr.-om (Jerry Maguire), koja govori o sedamnaestodnevnoj utrci na psećim saonicama na Aljasci dugoj gotovo 1900 km, a snimljena je prema istinitom događaju opisanu u romanu Garyja Paulsena. Drugi je pak lepršava komedija Orange County u režiji Jakea Kasdana (Zero Effect) s Chevyjem Chaseom i Lily Tomlin te s Colinom Hanksom kao maturantom odlikašem čija prijava na Sveučilište Stanford zabunom sadrži pogrešne podatke — najgoreg učenika u školi. Orange County pred američke gledatelje stiže 11, a Snow Dogs 18. siječnja 2002.

Knjiga

Biologija fantastike

slika

http://www.amazon.com/ Po mnogim ocjenama najbolja knjiga u 2001. o čudesnom filmskom svijetu serijala Ratovi zvijezda nosi naslov Star Wars: The Essential Guide to Alien Species, a autori su joj Ann Margaret Lewis, koja je napisala tekst, te R. K. Post, čije su ilustracije više od sto pedeset najrazličitijih bića uporabljenih u dosadašnjim nastavcima upravo briljantne. Ovaj je vodič cijenom od 13,26 $ pravi uvod u premijeru spektakla Star Wars Episode II: Attack of the Clones, čiji pohod na svjetske kinoblagajne započinje 16. svibnja 2002.

Časopis

Slikom i trikom

slika

http://www.futurenet.com/futureonline/ Svijetom se Ratova zvijezda i stotinama ostalih zanstveno-fantastičnih radova na filmskom i televizijskom ekranu od prvog broja 1995. pomno bavi britanski mjesečnik »SFX«. U izdanju kuće Future Publishing i pod uredništvom Davea Goldera njegovih stotinjak stranica donosi niz aktualnosti vezanih uz svekoliku fantastiku, od recentnih filmova do interaktivnih igara, a godišnja mu je pretplata za Europu 40 funta.

CD

Umni andante

slika

http://www.amazon.com/ Redatelj Ron Howard (Apollo 13), glumac Russell Crowe (Gladijator) i skladatelj James Horner (Titanic) okupili su se oko filma A Beautiful Mind, drame o genijalnom matematičaru oboljelu od shizofrenije čija je američka premijera bila 21. prosinca. Oskarovski je potencijal projekta naglasio ili, bolje rečeno, uglazbio sam Horner s izvrsno ocijenjenom partiturom i CD-om sa 16 melodija.

Internet

Jim Carrey Online

slika

http://jimcarreyonline.com/ ...naslov je vodećeg sajta o glumcu Jimu Carreyju i njegovu dosad najozbiljnijem pohodu na Oscara zahvaljujući filmu The Majestic redatelja Franka Darabonta.

Boško Picula

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak