Vijenac 195

Film

Pregled neameričkih filmova na HRT-u

Zaboravi Hollywood

Zaboravi Hollywood

Pregled neameričkih filmova na HRT-u

Prijatelji (Busenfreunde, 4. 8, II. program, 17,35) njemačka je moderna drama bez nekog upečatljivog sadržaja, no prepuna duhovitih detalja iz života običnih, mladih ljudi iz suvremena gradskog miljea. Film je režirao Thomas Berger, a u glavnim ulogama nastupaju Jennifer Nitch, Ulrich Nothen, Jan Josef Liefers i drugi.

Chili's Blues (4. 8, III. program, 23,10) kanadski je film redatelja Charlesa Binamea iz 1993. godine. Priča je smještena u Montreal, šezdesetih godina. Iako nam je redatelj Biname nepoznat, on nudi vrlo dobro ostvarenje koje zasigurno daje dobar uvid u suvremenu kanadsku kinematografiju. U glavnim ulogama nastupaju Roy Dupuis i Lucie Laurier.

Gnjevna majka (Une mere en colere, 7. 8. III, program, 20,15). Španjolska drama iz 1996. godine, redatelja Gillesa Behata. Priča je to o ženi koja dolazi u Francusku na dan suđenja njezinoga sina, optuženog za ubojstvo. U glavnoj ulozi nastupa Carmen Maura u impresivnoj ulozi majke. U ostalim ulogama su Alexandra Vandernoot i Diego Montes.

Božićna naranča (L' Orange de Noel, 14. 8, III. program, 20,15) francuska je drama smještena neposredno pred početak Prvog svjetskog rata u zabačeno malo provincijsko mjesto u koje dolazi mlada učiteljica. Iako se mjestašce čini idiličnim, takav neće biti i život mlade učiteljice. U glavnim ulogama nastupaju: Sophie Aubry, Jean-Yves Bertelot i drugi.

Tic Tac (18. 8, III. program, 23,10) švedska je drama iz 1998. godine i film mladog švedskog redatelja Daniela Alfredsona s pet zasebnih a povezanih priča koje govore o moralnim i životnim dvojbama suvremene Švedske i Šveđana. U glavnim su ulogama Oliver Lofteen, Tuva Novotny, Jacob Nordenseon, Tintin Anderzon i drugi.

Keoma (20. 8, III. program, 20,15) karakterističan je špageti-vestern, naglašenih neobičnih kadrova, ekstremnih rakursa i žestokih zvučnih efekata. Film je 1976. godine režirao Enzo G. Castellari, a premda se ne može ubrojiti u vrhunske filmove tog žanra, riječ je o solidnom ostvarenju koje će zasigurno zanimati ljubitelje vesterna. U glavnim ulogama su: Franco Nero, William Berger, Olga Karlatos i dr.

Zimske lastavice (Les Hirondes D'Hiver, 1996; 28. 8, III. program, 20,15) francuska drama u režiji Andrea Chandellea. Priča je smještena u malo zabačeno seoce pred kraj devetnaestoga stoljeća. Riječ je o sentimentalnoj drami o skupini dječaka i jednoj djevojci koji su prisiljeni brzo odrastati zbog surovih životnih uvjeta. Nesvakidašnji ambijenti, vješto profilirani likovi i solidni glumci glavna su obilježja filma.

Zvjezdana Bubnjar

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak