Vijenac 195

Književnost

Kulturna kronika

Vrhovi svjetske književnosti i novi Brešanov roman

Ovogodišnju književnu produkciju Nakladnog zavoda Matice hrvatske predstavili su 12. srpnja Niko Vidović, direktor Zavoda, i Vinko Brešić, glavni urednik. Među jedanaest novih naslova ističe se Astaroth, treći roman Ive Brešana kojemu se predviđa velika popularnost

Kulturna kronika

Nagrada Miroslav Krleža Zoranu Kravaru

Jedna od najuglednijih hrvatskih književnih nagrada, nagrada Fonda Miroslav Krleža, dodijeljena je 7. srpnja Zoranu Kravaru za knjigu Stih i kontekst objavljenu 1999. u nakladi Književnoga kruga iz Splita te za priloge u enciklopediji Krležiana. Uz nagradu Fonda, u Društvu hrvatskih književnika dodijeljeno je i priznanje Velimiru Viskoviću za rad na Krležiani, prvoj hrvatskoj osobnoj enciklopediji.

Oživljen Gvozd

Na 108. obljetnicu Krležina rođenja Gvozd je prestao biti »kuća zle kobi hrvatskog zaborava«, kako ga je nazvao predsjednik odbora za njegovo uređenje Božo Rudež, koji će nakon desetogodišnje stanke ponovo početi s radom. Na Gvozdu je 7. srpnja predstavljena knjiga Velimira Viskovića Krležološki fragmenti — Krleža između umjetnosti i ideologije, što je označilo i početak konkretizacije četrnaest godina stare ideje o uređenju Gvozda kao memorijalnog kulturnog centra.

Ministar Kraljević podupro osnivanje sveučilišta u Dubrovniku

Ministar znanosti i tehnologije RH Hrvoje Kraljević 9. srpnja u Dubrovniku podupro je inicijativu za osnivanje sveučilišta u tom gradu. Izjavio je da bi buduće dubrovačko sveučilište, smješteno u staroj bolnici, bilo ustrojeno na odjelskom, a ne fakultetskom načelu.

I DHK za Bajsića

Na godišnjoj skupštini Društva hrvatskih književnika održanoj 7. srpnja prihvaćeno je objašnjenje dopredsjednika Anđelka Novakovića, koji se u ime društva zalaže za zdravstvenu skrb o uhićenom mladom pjesniku Tomislavu Bajsiću. On je zbog teških ozljeda, nastalih u nerazjašnjenim okolnostima, pod policijskom paskom prebačen u bolnicu.

Vrhovi svjetske književnosti i novi Brešanov roman

Ovogodišnju književnu produkciju Nakladnog zavoda Matice hrvatske predstavili su 12. srpnja Niko Vidović, direktor Zavoda, i Vinko Brešić, glavni urednik. Među jedanaest novih naslova ističe se Astaroth, treći roman Ive Brešana kojemu se predviđa velika popularnost, a predstavljena su i tri naslova biblioteke Vrhovi svjetske književnosti: Maupassantove Novele, Tolstojev Rat i mir i Rilkeova Poezija i proza. Objavljena su i Izabrana djela Marijana Matkovića, Kuran, reizdanje Rječnika stranih riječi Bratoljuba Klaića, roman poljske književnice Olge Tokarczuk Pravijek i ostala vremena i čileanskog pisca Ramona Diaza Eterovica Nikad se ne zaljubljuj u stranca. Najavljen je i izlazak zbirke eseja, govora i pjesama pokojnog Vlade Gotovca.

Jedino s političke pozicije može se napraviti nešto u hrvatskoj kulturi

Andrea Zlatar, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, povjesničarka književnosti i glavna urednica »Zareza«, nova je članica Zagrebačkog poglavarstva zadužena za kulturu. Prema novom Zakonu o lokalnoj samoupravi odijeljene su funkcije pročelnika i člana Poglavarstva za neko područje, što znači da će odsada dva čovjeka raditi posao jednoga, odnosno funkcija pročelnika Gradskog ureda za kulturu bit će u podređenom položaju u odnosu na funkciju člana Gradskog poglavarstva. Nova funkcija Andree Zlatar političke je naravi, a nije isključena ni mogućnost obavljanja pročelničke dužnosti, ako se javi na natječaj koji će biti raspisan potkraj ljeta.

Milijun kuna za umjetnost i baštinu

Iznos od milijun kuna Zagrebačka je banka 13. srpnja u Muzeju za umjetnost i obrt dodijelila ovogodišnjim dobitnicima njezina natječaja za dodjelu donacija u kategorijama Umjetnost i Kulturna baština. Novac je namijenjen realizaciji 93 projekta iz područja književnosti, dramske, filmske, likovne i glazbene umjetnosti te očuvanja kulturne baštine.

Mladen Machiedo dobitnik je ovogodišnje nagrade Eugenio Montale

Međunarodna nagrada, za talijanske pjesnike i talijaniste cijeloga svijeta nezapaženo je dodijeljena potkraj lipnja u Umagu. Ovo je bio prvi slučaj da je ta ugledna nagrada dodjeljivana izvan Italije. Ovogodišnji dobitnik u kategoriji stranog prevoditelja hrvatski talijanist Mladen Machiedo, iako sretan zbog nagrade, istaknuo je nezadovoljstvo načinom na koji je ona dodijeljena. Atmosfera ničim nije odavala da se svečanost događa u Hrvatskoj, a i članovi žirija davali su izjave kako su, iako u inozemstvu, ipak kod kuće, a takvim se izjavama pridružio i bivši ministar Jakovčić.

Histrionsko ljeto otvoreno pod jakom kišom

Usprkos kiši koja je omela otvaranje 16. zagrebačkog Histrionskog ljeta, izvedena je prva ovogodišnja premijera — Vesele ženske z Griča u režiji Zlatka Viteza. Histrionsko ljeto otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a premijeru je usprkos kiši odgledalo tridesetak posjetitelja, među kojima i ministar kulture Antun Vujić.

Maslinov vijenac Tadijanoviću

Na 11. pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva 2001. održanoj u Selcima na Braču, maslinovim je vijencem kao najuspješniji sudionik ovjenčan 96-godišnji pjesnik Dragutin Tadijanović.

Pripremila Antonija Vranić

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak