Vijenac 195

Časopisi

Ljubica Anđelković

Tema Ujević

»Croatica«, prinosi proučavanju hrvatske književnosti, gl. ur. Ante Stamać, god. XXVIII/XXIX, sv. 47-48, Zagreb, 1999.

Tema Ujević

»Croatica«, prinosi proučavanju hrvatske književnosti, gl. ur. Ante Stamać, god. XXVIII/XXIX, sv. 47-48, Zagreb, 1999.

Časopis »Croatica«, kako se već dade iščitati iz podnaslova, namijenjen je užem krugu čitateljstva, ponajprije onom koje nazivamo stručnim. U ovom broju objavljeno je osam radova vezanih uz proučavanje naše književnosti. U prvom se autor Igor Gostl, nakon uvodne bio-bibliografske bilješke, osvrće na filološki rad Julija Bajamontija, iznoseći tezu kako, zahvaljujući radu ovog znanstvenika, početke anglistike u nas možemo smjestiti već u sedamdesete godine 18. stoljeća. Cvjetko Milanja piše o nepoznatoj djelatnosti sakupljanja narodnih pjesama hrvatskoga kritičara Jakova Čuke, dodajući u svom prilogu i integralan zapis usmeno izgovorenih tekstova. Autorica Tatjana Arambašin piše o životu i radu svog oca Petra; uz opis rada i bibliografske podatke prvi put su ovdje objavljene i pjesme iz Arambašinove ostavštine.

Posezanje za likovnim repertoarom u pjesništvu, tipično za razdoblje fin de sieclea, prisutno je i u Vladimira Vidrića, pjesnika izrazito slikarskoga senzibiliteta, čije je pjesme moguće promatrati s različitih slikarskih aspekata. Ljiljana Mokrović u tekstu o Vidriću iznosi dva vida njegova stvaralaštva — relacije prema impresionizmu te prema simbolizmu. Tin Ujević tema je dvaju članaka: u prvom će Ellen Elias-Bursać, prvi put u hrvatskoj znanosti o književnosti, iznijeti podatke o Grammaire Elémentaire de la langue Serbe, na čijoj je izradi sudjelovao Ujević, dok će Srećko Lipovčan pisati o također manje proučavanu aspektu Ujevićeva rada — njegovoj prozi. Uz opis i tipologiju Ujevićeva proznog rada nalazi se i kronološki popis proznih djela.

U posljednja dva priloga ovoga broja Sanja Majer-Bobetko prikazuje glazbenokritičarsku djelatnost pjesnika Nikole Poliča, koji svojim tekstovima postaje jedan od najprofiliranijih glazbenih kritičara impresionističkog smjera, dok autor Marko Babić piše o pjesniku Anti Jakšiću, polazeći od pretpostavke o prešućivanju Jakšićeva djela u hrvatskoj kritici i znanosti te donosi osnovne bio-bibliografske podatke o životu i djelu tog pjesnika.

Ljubica Anđelković

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak