Vijenac 195

Glazba, Kolumne

Aleksandar Kostadinov: GLOB@LNO

Techno.hr

Techno.hr

»Techno.hr«, u podnaslovu časopis moderne elektronske glazbe, prvi je broj domaće tiskovine namijenjene isključivo party dječacima i djevojčicama. Znojni Carl Cox na naslovnici odmah poručuje svim potencijalnim čitateljima što ih očekuje na šezdesetak full collor stranica.

Uz paprenu cijenu od trideset i tri cijelih tri kune, uplovit ćete u vode DJ-a, partya i uglavnom techno glazbe. Od magazina specijalizirane namjene saznat ćete gdje su ovoljetni partyji u Hrvatskoj i manje više sve o njihovim protagonistima. Bit će vam objašnjeno što su dub plateovi, kako miksa Carl Cox, nudi se i intervju s njim vođen prije partyja u slovenskom Velenju, osobne top liste mnoštva hrvatskih i svjetskih DJ-a, povijest elektronske glazbe, report s Maydaya... Prvi broj recenzira i neke od albuma elektronske scene, donosi članak o drum and bassu. Iskreno, mislim da ovakva tiskovina ponajviše znači sceni samoj, jer izvješćuje o zbivanjima u nas. Tako na jednom mjestu upoznajete protagoniste u »časopisu otkačenog formata« s kojim biste se trebali družiti dvomjesečno. Izdavač Iskorak iz Solina i urednik Igor Komlinović kažu da su suradnici »mladi ljudi koji žele pridonijeti razvoju scene«.

Prvi broj u mjesecu koji nam je donio i odličan »Klik«, magazin za internetsku generaciju, na taj način popunjava prazninu domaćih tiskovina, krenuvši u uski segment glazbe koja ima itekako velik broj poklonika. Nije stoga vrijeme za ozbiljnije osvrte na cjelinu magazina, ovo je ipak želja da osvane još nekoliko brojeva, tek tada bi »Techno. hr« od nas dobio poneku kritiku zbog ipak preusmjerena sadržaja. Malo više širine vjerojatno bi zaintrigiralo još ponekog, možda i ne isključivo technu predans čitatelja. Osobno držim da su ovakvi pokušaji itekako potrebni, gotovo da su nezaobilazni početak svake aktivnosti u svjetskim okvirima, i iskreno to želimo i »Technu.hr«, posebno ako prvi broj bude shvaćen kao takav — prvi broj, iza kojeg će časopis rasti kao atmosfera na dobrom DJ setu o kojem piše.

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak