Vijenac 195

Film

FILMSKA ČETVRT

Skidaju ih do kraja

Koje su granice novinskih tabloida? Sudeći po američkom ilustriranom magazinu »Celebrity Skin« u izdanju Man's World Publication's to je — koža!

FILMSKA ČETVRT

Vela Luka, more, film

Ljetna medijska radionica Mediterraneo 2001. priređuje se u Veloj Luci od 18. do 30. kolovoza, a glavna joj je zvijezda mladi splitski redatelj Ognjen Sviličić, autor hvaljene i gledane komedije Da mi je biti morski pas. Sviličićevi polaznici, njih četrdeset, na Korčuli će u sklopu radionice savladavati kreativno pisanje scenarija, osnove režije, digitalne videomontaže, videosnimanja i rasvjete te snimanje spotova, reklama i eksperimentalnih filmova. U trenucima odmora za radine će filmofile biti organizirane i filmske projekcije. Upisuje Zagrebački foto-kino savez.

Najveće kinoplatno u regiji

http://www.sff.ba/ U glavnom će se gradu Bosne i Hercegovine od 17. do 25. kolovoza 2001. održati 7. Sarajevo film festival, smotra međunarodnog filmskog stvaralaštva čiji je ugled doslovce rastao svakim novim izdanjem. U devet festivalskih dana sarajevska će publika prisustvovati raznovrsnim programima, od suvremene domaće produkcije i filmova susjednih kinematografija, preko uradaka za djecu i retrospektive redatelja Stephena Frearsa, do najnovijih igranih, dokumentarnih i videoradova iz nezavisne i komercijalne svjetske produkcije. Najatraktivniji pak naslovi među stotinjak najavljenih filmova prikazivat će se u zasigurno najvećem kinu na otvorenom u jugoistočnoj Europi, i to u programu Open Air. Platno dimenzija 11 x 20 m, dovoljno široko za oko dvije i pol tisuće gledatelja, osjetit će vrelinu aktualnih holivudskih hitova Pearl Harbor, Tomb Raider, Hannibal, ali i bosansko-hercegovačke uspješnice Ničija zemlja Danisa Tanovića, nagrađene u Cannesu za najbolji scenarij.

Gazde među sisavcima

slika

http://www.PlanetoftheApes.com/ Objavljen 1963, roman Pierrea Boullea Planet majmuna nije samo polučio izvrsne kritike zbog svoje parabole o sužanjstvu čovječanstva pod životinjama, nego je nadahnuo i filmsku industriju na jedan od ponajboljih znanstveno-fantastičnih filmova svih vremena. No, intrigantnost se priče nije iscrpla na klasiku iz 1968. s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi, pa u američke i kanadske kinodvorane 27. srpnja stiže nova filmska inačica Boulleova rukopisa, čiji je redatelj osebujni Tim Burton (Batman, Ed Wood). S proračunom od sto milijuna dolara, uz specijalne efekte stručnjaka iz ILM-a, sa scenarističkim prinosom Williama Broylesa Jr. (Apollo 13) te uz fascinantnu šminku šesterostrukog oskarovca Ricka Bakera (Kako je Grinch ukrao Božić), Burtonov bi spektakl Planet of the Apes lako mogao zasjeniti celuloidnoga prethodnika. U glavnim ulogama nastupaju Mark Wahlberg, Kris Kristofferson, Tim Roth i — Helena Bonham Carter. Svršetak je filma prava redateljeva doskočica, dostojna kombinatorike najviših primata. Samo, kojih?

Knjiga

Tragična i karizmatična

slika

http://www.amazon.com. Kako se 2001. navršava dvadeset godina od smrti glumice Natalie Wood (1938-1981), buran život junakinje filmova Buntovnik bez razloga i Sjaj u travi nije mogao ostati nezapažen među piscima biografija. Trenutačno jedna od najprodavanijih knjiga u Sjedinjenim Državama Natasha: The Biography of Natalie Wood autorice Suzanne Finstad, životni put slavne Natalie, pravim imenom Nataša Zakharenko, na pune 454 stranice opisuje veoma dokumentaristički, od emigriranja njezinih roditelja iz Rusije do glumičina hrvanja s narkoticima i alkoholom prije smrti. Cijena: dvadeset dolara.

Časopis

Skidaju ih do kraja

slika

Koje su granice novinskih tabloida? Sudeći po američkom ilustriranom magazinu »Celebrity Skin« u izdanju Man's World Publication's to je — koža! Naime, dosadašnja 52 broja naporima svojih fotoreportera objavila su na stotine škakljivih fotografija filmskih zvijezda uhvaćenih u najnezgodnijim trenucima, najčešće na sunčanju. Stoga, želite li doznati samo golu istinu o svijetu filma, a pritom ne zazirete od Kim Basinger, Melanie Griffith ili Gine Gershon u opuštenijim izdanjima, ni jedna vas od 130 stranica publikacije »Celebrity Skin« ne bi smjela razočarati.

CD

Pjesme za Juliju

slika

http://www.amazon.com/ Usporedno s početkom distribucije romantične komedije America's Sweethearts redatelja Joea Rotha 20. srpnja, objavljen je i soundtrack s glazbom iz filma za koji se očekuje da nastavi uspješan komercijalni niz glavne glumice Julije Roberts. CD stoji 14,99 $, a među dvanaest se izvođača ističu grupa The Corrs, Mark Knopfler i Geri Halliwell.

Internet

Slikopisni park

http://www.movie-trailers.com/ The Trailer Park najveći je i najažurniji sajt s filmskim foršpanima koji se može pohvaliti sa čak 2.150 dodatnih linkova. Tu možete pogledati isječke iz klasičnih i novih ostvarenja te ulomke filmova koji se tek snimaju, primjerice Spiderman. Ocjena: neizostavno.

Boško Picula

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak