Vijenac 195

Kazalište

Najava

Program HNK u kazališnoj sezoni 2001./2002.

Nedavno predstavljeni program Hrvatskoga narodnog kazališta za iduću sezonu najavljuje ukupno osam premijera i jednu praizvedbu.

Program HNK u kazališnoj sezoni 2001./2002.

Nedavno predstavljeni program Hrvatskoga narodnog kazališta za iduću sezonu najavljuje ukupno osam premijera i jednu praizvedbu. Od baletnoga repertoara treba izdvojiti klasično baletno djelo Bajadera Ludwiga Minkusa, dosad neizvođeno u našem kazalištu. Klasična priča o nesretnoj ljubavi poznata je po činu koji se izvodi u izvornoj koreografiji, te je stoga svojevrsna muzejska dragocjenost. Osim toga, predviđena je i svjetska praizvedba baleta Johannes Faust Passion u koreografiji, dramaturgiji i režiji Milka Šparembleka. Glazbeni predložak čini izbor iz djela srednjovjekovnih autora, Bacha, te suvremenog skladatelja Nevena Frangeša.

Od opernih premijera najzanimljivijim se čini Puccinijev Triptih, odnosno tri različite jednočinke (Plašt, Sestra Angelica, Gianni Schicchi), koje pripremaju dirigent Tomislav Fačini, redateljica Stephanie Jamnicky te scenograf Aljoša Paro. Osim toga, tu je i Simon Boccanegra, Verdijeva opera u stilu romantičarske velike opere, koju spremaju Nikša Bareza kao dirigent i Petar Selem kao redatelj. Musorgski je sve češće izvođen skladatelj na pozornici HNK, a za iduću sezonu u planu je njegovo klasično djelo Boris Godunov, koje pripada među vrhunce opere 19. stoljeća. Redatelj je Georgij Paro, a dirigent Vladimir Kranjčević.

Dramskom legendom u četiri čina Dibuk Salomona Rappaporta otvara se dramska sezona. Režiju i scenografiju potpisuje Zlatko Bourek. Tu je i Pirandellovo klasično djelo Večeras improviziramo, raskošna i duhovita igra u središtu koje je problem odnosa kazališta i istine. Redateljica je Nenni Delmestre. Na kraju, zanimljivim se čini izbor Turgenjevljeva romana Očevi i sinovi u obradi suvremenoga britanskog pisca Briana Friela: time se klasik dramske literature spaja sa suvremenom dramaturgijom koja klasično djelo smješta u novi kontekst. Redatelj je Ivica Kunčević, a scenograf Ivica Prlender. Na Maloj sceni Habunek predviđene su dvije premijere: Tomićev Što je muškarac bez brkova i Vinterbergova Proslava u režijama Aide Bukvić i Snježane Banović.

Tonči Valentić

Vijenac 195

195 - 26. srpnja 2001. | Arhiva

Klikni za povratak